Vaistą nutukimui gydyti aptiko netikėtoje vietoje

Nutukimas – itin opi problema visame pasaulyje. Lietuvoje vis daugiau žmonių skundžiasi ne tik smarkiai padidėjusiu svoriu, bet ir antsvorio sukeliamomis ligomis. Pagal nutukusių gyventojų skaičių Lietuva Europos Sąjungoje užima 5 vietą.

Pasirodo, žarnyne yra gaminami specialūs hormonai, smegenims pranešantys apie į žarnas atkeliavusį maistą. Jie veikia kaip apetitą mažinantis signalas.<br>123rf nuotr.
Pasirodo, žarnyne yra gaminami specialūs hormonai, smegenims pranešantys apie į žarnas atkeliavusį maistą. Jie veikia kaip apetitą mažinantis signalas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-09-17 18:33, atnaujinta 2017-05-12 19:13

Nutukimas sukelia kelio sąnarių problemų, kadangi galūnėms darosi vis sunkiau atlaikyti itin didelį svorį. Tai taip pat didina riziką susirgti įvairiomis širdies ir kraujagyslių ligomis.

Mirror.co.uk rašoma, kad net kas trečias asmuo Jungtinėje Karalystėje yra nutukęs. Deja, šis skaičius tik auga. Specialistai mano, kad netrukus tai taps daug didesne problema nei pasaulinis badas.

Nutukimas yra vienas iš pagrindinių faktorių, paskatinančių įvairaus vėžio tipų bei antro tipo diabeto atsiradimą. Vien per pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje sergančiųjų skaičius padvigubėjo ir toliau auga.

Tokia pati situacija yra stebima visame pasaulyje. Jungtinėje Karalystėje vienas iš 16 asmenų kenčia nuo šio susirgimo.

Stebėdami šią tragišką situaciją mokslininkai deda vis daugiau pastangų atrasti priemonėms, sustabdančioms augančią nutukimo problemą.

Tirdami įvairias ligos priežastis, jie paskelbė, kad svorio augimą lemia ne tik pernelyg didelis suvartotų kalorijų skaičius ar fizinio aktyvumo trūkumas, bet ir kitos įvairios sveikatos problemos, pavyzdžiui hormonų pusiausvyros sutrikimai.

Pastaraisiais metais mokslininkai atrado daug informacijos tirdami už apetitą atsakingą smegenų dalį. Ashley Grossmanas, Oksfordo Universiteto Endokrinologijos profesorius paaiškino, kad ši smegenų dalis yra gan glaudžiai susijusi su riebalinio sluoksnio gaminamu hormonu leptinu.

Pasirodo, šis hormonas valdo apetitą ir smegenims nurodo, kai ateina metas nustoti valgyti. Kai kurių žmonių smegenys negamina šio hormono, todėl jie nuolat jaučia alkį.

Dažniausiai ši problema pasireiškia dar vaikystėje ir yra gan lengvai kontroliuojama leptiną vartojant vaistų pavidalu.

Deja, leptino injekcijos nėra atsakymas į vis didėjančią nutukimo problemą. Taip yra todėl, kad itin nutukę asmenys vis tiek gamina leptiną, tačiau dėl neaiškių priežasčių yra atsparūs jo poveikiui. Smegenyse esanti pogumburio liauka gamina ir daugiau hormonų, tačiau gydymas jais buvo toks pats nesėkmingas kaip ir gydymas leptinu.

Teigiamų rezultatų pasiekė tik tie asmenys, kurių smegenys dėl tam tikrų priežasčių negamino bent vieno iš šių hormonų.

Visgi, yra ir kitų būdų gydyti šią problemą. Pasirodo, žarnyne yra gaminami specialūs hormonai, smegenims pranešantys apie į žarnas atkeliavusį maistą. Jie veikia kaip apetitą mažinantis signalas.

Šiuo metu yra tobulinami vaistai, kurių pagrindas yra YY peptidas, padedantis kontroliuoti alkį. Manoma, kad ateityje bus sukurti medikamentai, blokuosiantys apetitą žadinančių chemikalų išskyrimą. Nors rinkoje buvo pasirodžiusi panašiu principu veikiantys vaistai, jų šalutinis poveikis buvo per stiprus. Daug pacientų įniko į depresiją, todėl vaisto teko atsisakyti.

Visgi, Ashley Grossmanas išlieka optimistiškai nusiteikęs. Pasirodo, mūsų organizmuose yra dviejų tipų riebalinis audinys – tai visiems žinomi baltieji riebalai bei rudieji. Pastarieji, pasirodo, turi ypač naudingą, riebalus deginančią funkciją.

Deja, dauguma žmonių negali pasigirti dideliu jų kiekiu, tačiau mokslininkai yra įsitikinę, jog pasitelkę naujausias technologijas jie gali baltus riebalus paversti rudais. Tai reiškia, kad mūsų organizmas gali būti paskatintas deginti savo paties riebalus.

To galima pasiekti keliais būdais. Vienas iš jų – buvimas šaltame ore arba tam tikri adrenalino poveikį suteikiantys vaistai.

Labai svarbu atrasti visus įmanomus būdus kontroliuoti antsvorį. Tai įrodo vis sparčiau augantis cukriniu diabetu sergančių žmonių skaičius. Nerimą kelia ir tai, kad pacientų amžius vis jaunėja.

Besivystydama ši liga gali sukelti insultą, širdies smūgį, aklumą, galūnių tirpimą ir inkstų nepakankamumą.

Tai, kad vis daugiau vaikų kenčia nuo cukrinio diabeto tik įrodo, kad nutukimas tampa vis aktualesnė sveikatos problema.

Manoma, kad tai, kaip nutukimas sukelia diabetą gali būti paaiškinta tuo, jog riebalinis audinys į smegenis siunčia cukraus kiekį kraujyje reguliuojančio hormono insulino išskyrimą blokuojančius signalus.

Taigi, kuo didesnis riebalinis sluoksnis, tuo daugiau insulino turi būti išskirta.

Jeigu asmuo nutukęs, jo organizmas galiausiai nustoja gaminti šį hormoną. Tai lemia cukrinio diabeto atsiradimą.

Kol kas yra sukurti medikamentai, padidinantys organizmo jautrumą insulinui arba paskatinantys jo išskyrimą. Kai kurie iš šių vaistų gali padėti atsikratyti papildomų kilogramų. Dėl šios priežasties jie tapo ypač populiarūs tarp nutukusių pacientų.

Naujausi tyrimai atskleidė, kad mitybos įpročių pakeitimas taip pat gali padėti gydyti nutukimą. Vis dėlto, įdomiausi atradimai yra dar ankstyvoje tyrimų stadijoje.

Manoma, kad sveikas žarnyno bakterijas turinčių išmatų injekcijos sergančiam pacientui gali padėti grąžinti pažeistos mikrobiotos funkciją.

„Drįstu sakyti, kad beveik atradome atsakymą, kaip gydyti nutukimą ir jo sukeliamą diabetą ne tik vaistais, bet ir mitybos pokyčiais ar paprasčiausiu kambario temperatūros sumažinimu.

Nerimą kelia tik tai, kad augant paklausai didės ir pasiūla. Tai, kad internetu galima įsigyti praktiškai viską, ko užsigeidžia širdis, kiek neramina“, – aiškino profesorius.

Vis dėlto, reikia tikėtis geriausio. Atsižvelgiant į dabar susiklosčiusią situaciją darosi aišku, jog būdas gydyti nutukimą privalo būti atrastas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.