Perskaitę tai, daugiau niekuomet skalbinių nedžiaustysite namuose

Naujausi tyrimai parodė, kad skalbinių džiovinimas patalpose yra potencialiai pavojingas sveikatai, ypač jei susilpnėjęs jūsų imunitetas arba sergate astma, rašoma lifter.com.ua.

Naujausi tyrimai parodė, kad skalbinių džiovinimas patalpose yra potencialiai pavojingas sveikatai.<br>123rf nuotr.
Naujausi tyrimai parodė, kad skalbinių džiovinimas patalpose yra potencialiai pavojingas sveikatai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 10, 2019, 10:53 AM

Pavyzdžiui, neseniai vyrui iš Boltono miesto Anglijoje buvo diagnozuota plaučių infekcija. Paaiškėjo, kad skalbinių džiovinimas namuose lėmė pelėsio atsiradimą namuose, o pastarasis turėjo įtakos plaučių infekcijai.

Craigas Mathersas – 34-metų trijų vaikų tėvas. Jam buvo diagnozuota plaučių aspergiliozė. Tai yra yra grybelio Aspergillus sukeliamas infekcinis kvėpavimo takų pažeidimas.

Aspergillus šeimos grybelis paprastai randamas dirvoje, negyvuose augaluose. Aspergillus grybelio praktiškai neįmanoma išvengti, nes jis labai plačiai paplitęs visoje aplinkoje, sporos lengvai keliauja oru. Jo taip pat yra patalpose, į kurias patenka iš aplinkos per ventiliacijos šachtas, gali būti kambarinių augalų dirvoje ir kitur. Jam plisti ypač tinkama drėgna aplinka.

Dažnas senuose pastatuose. Į organizmą patenka įkvėpus. Susirgti galima bet kuriuo metų laiku, tačiau rudenį ir žiemą šie susirgimai dažnesni. Žmonės su normaliu imunitetu paprastai aspergiliozėmis neserga, nes patekusias į organizmą sporas imuninės ląstelės greitai nužudo.

Tačiau imunitetui nusilpus, po ilgo antibiotikų vartojimo, sergant lėtinėmis ligomis, organizmo jautrumas išauga.

Taip, ko gero, ir nutiko Anglijoje gyvenančiam vyriškiui.

Po diagnozės C.Mathersui paskirti vaistai ir jis išleistas gydytis į namus. Tačiau medikų patarimas jam buvo išnaikinti pelėsį ir nebedžiaustyti skalbinių namuose, mat tai gali lemti būklės pablogėjimą.

Craigas paklausė patarimo ir ištisus metus nebedžiaustė skalbinių namuose. Jo sveikata pagerėjo.

Džiaustydami drabužius namuose jūs padidinate aplinkos drėgmę apie 30 proc. Tai – idealios sąlygos pelėsio sporų dauginimuisi.

Skaičiuojama, kad iš vienos skalbyklės turinio patalpoje išgaruoja maždaug 2 litrai vandens.

Kokią žalą padaro Aspergillus šeimos grybelis?

Kai per nosį ar burną Aspergillus šeimos grybelio sporos patenka į organizmą, priklausomai nuo patekimo būdo, kiekio, imuninės sistemos pajėgumo, galima susirgti skirtingomis formomis.

Gali pasireikšti alerginė astma – simptomai kaip ir bronchinės astmos, tik priepuolius provokuoja Aspergillus grybelis.

Taip pat galima alerginė bronchopulmoninė aspergiliozė – grybas ima augti broncho sienelėje, epizodiškai pasireiškia požymiais būdingais eozinofilinei pneumonijai. Jaučiamas silpnumas, nuovargis, kosulys, čiaudulys, karščiavimas. Tai kartojasi metų metais, ypač paūmėja rudenį ir žiemą.

Dar vienas galimas susirgimas – aspergiliozinis sinusitas – pasireiškia nosies užgulimu, galvos ir veido skausmais.

Invazinė aspergiliozė – būdinga esant imunodeficitinėms būklėms. Aspergillus patenka į kraujotaką ir išplinta po organizmą, pasiekdamas kepenis, inkstus, smegenis ir sukeldamas tų inkstų pažeidimus. Prognozė tokiu atveju būna prasta.

Aspergiloma – grybinio audinio gumulas susiformuojantis jau egzistuojančioje ertmėje plaučiuose. Gali būti po persirgtos tuberkuliozės ar kitų ligų. Pasireikš net atkosėjimu su krauju.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2016 metų rugsėjo 21 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.