Negalėjo sulaikyti ašarų: perspėja apie ligą, kuri numarina per naktį

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2016, 2:01 PM, atnaujinta May 11, 2017, 6:40 PM

Kai metukų Williamas susirgo pneumonija, jo mama Melissa Mead sunerimo. Gydytojai teigė, kad pavojaus nėra, tačiau vaikelį ir toliau kamavo kosulys. Ji ir vėl kreipėsi į medikus, tačiau iš jų išgirdo tą patį: „Netrukus praeis.“ Deja, neparėjo. Vieną rytą mama lovoje vaiką rado jau atšalusį.

Iš sielvarto ji negalėjo pratarti nė žodžio. Dėl šio sukrėtimo Melissa Mead sukūrė sukrečiančią vaizdo medžiagą ir ją prieš porą savaičių paskelbė „YouTube“. Juo visus ragina būti atidžius savo ir artimųjų sveikatai.

„Sveiki, mano vardas Melisa, o tai mano sūnus Williamas. Jį mes vadiname burbekliu. O čia jo broliukas arba sesutė. Niekuomet neturėsiu jų nuotraukos kartu, nes Williamas dabar gyvena danguje. Jie niekuomet nesusitiks.

Williamas mirė nuo sepsio. Jis kentėjo nuo infekcijos ir pneumonijos kelias savaites, kol galiausiai mirė.

Williamas mirė praėjus vos 17 dienų po jo pirmojo gimtadienio. Radau jį lovelėje. Mano mažylio nebebuvo tarp gyvųjų.

Niekas neminėjo sepsio iki tol, kol jis nemirė. Žodis „sepsis“ buvo įrašytas į jo mirties liudijimą.

Manau, kad tai retas dalykas, tačiau netrukus sužinojau, kad taip nėra.

Sepsis – tai organizmo reakcija į infekciją. Ji pažeidžia audinius ir organus, vystosi šokas, organai nustoja veikti, galiausiai asmuo miršta.

Kas 3,5 sekundės kas nors miršta nuo sepsio. Tai nutinka nuolat ir nesvarbu, kokiai socialinei klasei ar etninei grupei priklausote, kokio amžiaus esate ar net kur gyvenate.

Tai dažniausias kelias į mirtį, miršta daugiau žmonių nei nuo krūties, žarnyno ir prostatos vėžio kartu sudėjus.

Ar žinojote, kas tai dažniausia nėščiųjų mirties priežastis Didžiojoje Britanijoje? Ne, aš to nežinojau.

O ar žinojote, kad sepsį gali lemti kvėpavimo ir šlapimo takų infekcijos, nudegimai, įgėlimai ar įkandimai? Aš to nežinojau.

Jei liga pastebima laiku ir skiriami antibiotikai, nuo sepsio gyvybė išgelbstima už 90 svarų.

Ar sumokėtumėte šią sumą, jei galėtumėte išgelbėti mylimojo gyvybę? Aš manau, kad taip.

Jei daugiau žmonių žinotų apie šią ligą, mes galėtume išvengti 4 tūkstančių mirčių Didžiojoje Britanijoje kasmet.

Prižadėjau Williamui, kad skleisiu žinias apie šią ligą kaip galėdama. Rugsėjis – sepsio žinomumo mėnuo. Todėl prašau padėti man ištesėti pažadą. Tai labai paprasta.

Pasakykite kitiems, kad rugsėjis yra sepsio žinomumo mėnuo. Papasakokite apie Williamą ir tai, ką sužinojote apie šią ligą“, – vaizdo įraše ragino ašaras vos tvardanti moteris. Toliau prašė paaukoti lėšų sepsio žinomumo didinimui.

Taip pat pridūrė, kad sepsis atėmė jos vaiko gyvybę, todėl jis niekuomet neištars pirmųjų žodžių, niekada nenueis į mokyklą, nesusituoks ir nesusilauks vaikų. „Jis to nenusipelnė. Viliuosi, kad daugiau nei viena šeima nepraras savo vaiko ar draugo nuo sepsio, kai jo galima išvengti. Tai mano „Kovos daina“ ir aš tęsiu šią kovą taip ilgai, kiek būsiu Williamo mama, – amžinai!

Ačiū, kad žiūrėjote šį įrašą ir sužinojote apie Williamo atvejį“, – tekstą prieš kamerą dėliojo moteris.

Sepsis aukų pareikalauja ir Lietuvoje. Susirgus šia liga mirštamumas siekia net 50 procentų. Nebūkite abejingi. Prasidėjus šiai ligai prasideda ir pykinimas, išryškėja kraujosrūvos, jaučiamas bendras silpnumas, vangumas, temperatūros pokyčiai, intensyvus širdies plakimas, padažnėjęs kvėpavimas, apetito stoka. Ligonis gali vemti, oda pabąla.

Sepsio rizikos veiksniai:

1. Senyvas amžius.

2. Sunkios lėtinės ligos: cukrinis diabetas, leukemija ir kitos piktybinės kraujo ligos, alkoholizmas, kepenų ligos, įgimtas imuniteto silpnumas.

3. Sudėtingos chirurginės operacijos, traumos, nudegimas.

4. Sunki bendra ligonio būklė.

5. Ilgą laiką trunkanti nepakankama mityba.

6. Užsitęsusi gydymo ligoninėje trukmė, skirtas didelis kiekis antibiotikų prieš sepsio atsiradimą, gydymas imunitetą silpninančiais vaistais.

7. Daug invazinių procedūrų.

Kadangi dabar prasidėjo peršalimo ligų sezonas, o jos neretai baigiasi plaučių uždegimu, taip pat privalote būti atsargūs, nes ir tokiu atveju gresia sepsis.

Pastebėjus šiuos ar panašių simptomų būtina greitai kreiptis į medikus, kurie privalo laiku paskirti gydymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.