Pranešta apie R.V.Nargėlos mirties priežastį

Vakar, eidamas 75-uosius metus, netikėtai mirė žinomas Lietuvos pulmonologas, asmeninis prezidento Valdo Adamkaus gydytojas doc. dr. Remigijus Valdemaras Nargėla. Teigiama, kad mediko mirties priežastimi tapo aortos plyšimas.

Docentą pakirtusi liga gali nepasireikšti jokiais simptomais.
Docentą pakirtusi liga gali nepasireikšti jokiais simptomais.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 1, 2016, 8:21 PM, atnaujinta May 11, 2017, 4:00 PM

Nors, pasak VUL Santariškių klinikų atstovės Gitanos Letukienės, doc. dr. R.V.Nargėla niekuomet nesiskundė sveikata, buvo pozityvus žmogus, itin atsidavęs darbui.

Ko gero, tai nieko keista, mat docentą pakirtusi liga gali nepasireikšti jokiais simptomais.

Aorta – stambiausia organizmo kraujagyslė. Ji išeina iš širdies kairiojo skilvelio ir ties juosmeniu išsišakoja į kitas organizmo arterijas.

Normalus jos skersmuo yra apie 2-3 cm. Kai kuri nors jos dalis ar ji visa išsiplečia, aorta tampa panaši į maišą, kuriuo teka kraujas. Tokiu atveju ji tampa ne tokia atspari kraujo spaudimui, gali spausti aplinkinius organus.

Aortos anreurizma pasitaiko vos trims procentams žmonių, vyresnių nei 50 metų. Vyrai šia liga serga 3 kartus dažniau nei moterys.

Dėl simptomatikos nebuvimo daugiau nei pusei tokių ligonių pirmasis ligos simptomas gali būti staigi ir netikėta mirtis.

Liga dažniausiai diagnozuojama gali būti tik tikrinantis profilaktiškai. Ar doc. dr. V.Nargėla žinojo apie savo būklę, kol kas nepranešama.

Mirtis plyšus aortai gali ištikti bet kada. Dažniausiai tai susiję su įgimtu kraujagyslės sienelės silpnumu. Jei aorta nespėja plyšti, bet yra didelė ir pradeda spausti tarpuplaučio organus, bronchus.

Medikamentų, galinčių sustabdyti aortos plėtimąsi nėra. Reikia save prižiūrėti, reguliuoti kraujospūdį, nekilnoti sunkių daiktų, nedirbti sunkaus darbo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.