Apie šią dažnai pasikartojančios slogos priežastį net nepagalvojote

Nosis yra veido centras ir esminis bruožas, sudarantis įspūdį net apie mūsų charakterį. Riesta nosytė jos savininko išvaizdai visada suteiks žaismingumo ir jaunatviškumo, tuo tarpu masyvi ir kumpa nosis asocijuojasi su tvirtu charakteriu. Ne paslaptis, kad neretai ši veido dalis tampa ir pagrindu kompleksams: vieniems jų nosies galas atrodo per platus, kitiems kliūna kuprelė. Tačiau ar žinojote, kad nosis gali būti ir nuolat pasikartojančių peršalimo simptomų priežastis?

Nuolat pasikartojanti sloga ir sinusitas gali reikšti visai ne peršalimą. Šios ligos dažnai kyla dėl kreivos nosies pertvaros.<br>123rf nuotr.
Nuolat pasikartojanti sloga ir sinusitas gali reikšti visai ne peršalimą. Šios ligos dažnai kyla dėl kreivos nosies pertvaros.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 2, 2016, 9:18 PM, atnaujinta May 11, 2017, 2:53 PM

„Nuolat pasikartojanti sloga ir sinusitas gali reikšti visai ne peršalimą. Šios ligos dažnai kyla dėl kreivos nosies pertvaros, kurią nesunkiai pakoreguoti galima atlikus nosies pertvaros plastikos operaciją. Tačiau nemaišykite – pageidaujant koreguoti nosies išvaizdą, reikia atlikti nosies plastikos operaciją.

Tai yra viena populiariausių plastinės chirurgijos operacijų ne tik tarp dailiosios lyties atstovių, bet ir tarp vyrų. Tiesa, pastarieji dažniausiai nosį koreguoja jai pastebimai pakrypus po traumų ar dėl to apsunkėjus kvėpavimui, o moterys, žinoma, dėl estetinių priežasčių“, – sako klinikos „Grožio chirurgija“ plastikos chirurgas Kęstutis Maslauskas.

Psichologiniai pokyčiai keičia gyvenimą

Anot K. Maslausko, nosis yra bene labiausiai matoma veido dalis ir nuo jos išvaizdos itin priklauso bendra veido bruožų visuma. Iš savo praktikos gydytojas yra pastebėjęs atvejų, kai po operacijos žmonių psichologinė būsena pasikeičia tiesiog kardinaliai.

„Pakoregavus nosį, dažnai pastebimai pasikeičia ir veido bruožai. Vieniems pacientams būna šokas ir prireikia laiko susigyventi su pokyčiais, o didžioji dalis jų tiesiog atgyja. Pavyzdžiui, dalyvaujant viename televizijos projekte teko atlikti nosies korekciją merginai, kuri ilgus metus kompleksavo dėl nosies kuprelės. Po operacijos ši jauna moteris teigė, kad dėl išaugusio pasitikėjimo savimi, jos gyvenimas pasikeitė iš esmės. Nieko nuostabaus, kad pakilus savivertei, atsiranda naujų jėgų ir gyvenimo džiaugsmo, tad žmones natūraliai pradeda lydėti sėkmė“, – pastebi K. Maslauskas.

Anot plastikos chirurgo, dažniausiai pacientai nori koreguoti nosies kuprelę ir platų nosies galiuką. Taigi daugelio siekiamybė – tiesi nosis.

Tačiau iš savo patirties gydytojas prisimena ir linksmą atvejį, kuomet grėsmingos išvaizdos vyriškiui ištiesino po traumos pakrypusią nosį ir pašalino susidariusią kuprelę. Vyras vėliau juokais skundėsi, kad gydytojas sugriovė jam gyvenimą, nes po operacijos jo veidas ir sudaromas įspūdis taip pasikeitė, kad jo niekas nebebijojo, o pagal jo gyvenimo būdą – tai buvo itin svarbu.

Kartais pacientus tenka ir atkalbinėti

„Ši operacija nėra skausminga. Jos metu koreguojama kremzlinė nosies galo arba kremzlinė-kaulinė nosies nugarėlės deformacija bei nosies ašies iškrypimas. Nosies korekcija gali būti uždara arba atvira. Uždara nosies plastika reiškia, kad pjūviai atliekami nosies viduje esančioje gleivinėje, bet tuomet yra sunkiau pakoreguoti nosies galą. Todėl dažniausiai atliekame atvirą operaciją, kuomet pjūvis daromas tarp šnervių esančio nosies šulelio, vadinamosios kolumelos, srityje. Tokiu atveju pakoreguojama kuprelė ir nosies galiukas. Po tokios operacijos nosies šulelio srityje lieka kelių milimetrų ilgio randelis, – aiškina K. Maslauskas.

Anot plastikos chirurgo, pooperacinis laikotarpis trunka iki dviejų savaičių. Dešimt dienų po operacijos reikia nešioti specialų įtvarą, apie dvi savaites laikosi mėlynės, o mėnesį laiko nerekomenduojama pūsti nosies. Pirmasis rezultatas pastebimas maždaug po dviejų mėnesių. Tiesa, galutinio rezultato po operacijos reikės palaukti – nosis galutinai susiformuos per metus ar pusantrų.

Vis tik pats plastikos chirurgas abejojančių pacientų niekada neįkalbinėja atlikti šios operacijos. Žmonės tik patys gali įvertinti savo būseną ir nuspręsti, kada verta atlikti korekciją, o kada ne. Tačiau jei toks kompleksas turi įtakos jų gyvenimo kokybei – pasitarti su specialistu apie tai, kaip šis galėtų žmogui padėti, tikrai verta. Pasak K. Maslausko, kartais tenka susidurti su pacientais – perfekcionistais, kurie kreipiasi dėl pusės milimetro pokyčių nosyje. Tokiais atvejais gydytojas pacientus tiesiog perkalba, įtikinęs, kad operacijos jiems tikrai nereikia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.