Pasitikrinkite: 10 ankstyvų simptomų, pranešančių apie vėžį

Vėžys – klastinga liga, kurią užklupti ankstyvoje stadijoje dažniausiai būna sudėtinga. Tik reguliariai atliekami sveikatos tyrimai bei atsakingas savijautos pokyčių stebėjimas gali užkirsti jam kelią.

Tik reguliariai atliekami sveikatos tyrimai bei atsakingas savijautos pokyčių stebėjimas gali užkirsti jam kelią.<br> 123RF.com asociatyvi nuotr.
Tik reguliariai atliekami sveikatos tyrimai bei atsakingas savijautos pokyčių stebėjimas gali užkirsti jam kelią.<br> 123RF.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 1, 2019, 4:29 PM

Tinklalapyje justhealthylifestyle.com buvo pateiktas sąrašas, aprašantis 10 ankstyvų vėžio simptomų, kurie dažniausiai būna pamiršti.

1. Sunku kvėpuoti

Vienas iš pirmųjų plaučių vėžį išduodančių simptomų – sunkumas kvėpuoti. Pacientai tikino, kad dar prieš sužinodami diagnozę jie pastebėjo, jog vis trūkdavo oro. Todėl nenuostabu, kad dažniausia klaidinga diagnozė yra astma.

2. Dažnas kosulys ar krūtinės skausmas

Keli vėžio tipai (tarp jų leukemija bei plaučių vėžys) gali sukelti į bronchito panašius simptomus. Vienas iš pagrindinių būdų atskirti, ar sergate peršalimo, ar rimta lėtine liga, atkreipti dėmesį, ar noras kosėti yra retas, ar vis dėlto dažnai grįžtantis.

3. Dažnas karščiavimas ar infekcijos

Tiek dažnas karščiavimas, tiek įvairios infekcijos gali būti leukemijos simptomai, kadangi šis kraujo vėžys prasideda kaulų čiulpuose ir lemia neteisingų baltųjų kraujo kūnelių atsiradimą. Jie yra nepajėgūs kovoti su įvairiomis infekcijomis. Dėl šios priežasties leukemija sergantis asmuo dažnai serga, jo kūno temperatūra yra pakilusi dėl organizme vykstančio imuninės sistemos kovos su mikroorganizmais.

4. Sunku ryti maistą

Vienas iš pirmųjų stemplės bei gerklės vėžio simptomų – keblumas ryti maistą. Jeigu rydami ėmėte jausti neįprastą jausmą ar pastebėjote, jog gerklėje kąsnis „stringa“, nedelskite ir kreipkitės į gydytojus.

5. Sutinę limfmazgiai ar neįprasti guzai

Nepaisant to, kurioje kūno vietoje pastebėjote sutinusi limfmazgį, derėtų suklusti. Tai vienas pirmųjų požymių, pranešančių apie organizme vykstančius pokyčius. Pavyzdžiui, sutinę limfmazgiai pažastyse gali pranešti apie krūties vėžį, o neskausmingi kakle atsiradę mazgai gali įspėti apie ankstyvą leukemijos stadiją.

6. Dažnai atsirandančios mėlynės ir nekrešus kraujas

Pastebėjus, kad ant kūno ėmė vis lengviau atsirasti mėlynių, derėtų sunerimti. Paprastai tai išduoda pasikeitusią trombocitų bei eritrocitų veiklą, o tai gali būti ankstyvas leukemijos simptomas. Mėlynių atsiradimas tokiose „neįprastose“ vietose kaip pirštai bei plaštakos, raudonos dėmės veido, kaklo ir krūtinės srityje taip pat neturėtų būti ignoruojamos.

7. Skrandžio bei pilvo apačios skausmas

Apatinės pilvo dalies skausmas gali reikšti kelis dalykus. Dažniausiai jis praneša apie kiaušidžių cistas. Tai taip pat gali reikšti įvairias kitas reprodukcinės sistemos sveikatos problemas, pavyzdžiui, vėžį.

8. Tiesiosios žarnos kraujavimas arba kraujas išmatose

Vienas iš pirmųjų žarnyno vėžio simptomų – kraujavimas tiesiojoje žarnoje bei išmatose esantis kraujas. Dėl panašių simptomų pacientai neretai mano, kad serga hemorojumi. Vis dėlto pastebėjus kraujavimą derėtų nedelsiant kreiptis į gydytojus, o ne užsiimti savigyda.

9. Staiga krintantis svoris

Jeigu pastebėjote, jog kilogramai ėmė tiesiog tirpti nuo kūno, nepaisant to, kad nepakeitėte nei mitybos, nei ėmėte aktyviau judėti, derėtų labiau sunerimti nei džiaugtis. Staigus svorio kritimas yra vienas iš pagrindinių ankstyvų žarnyno vėžio simptomų. Tai taip pat gali reikšti, jog vėžys išplito į kepenis, o tai ne tik slopina apetitą, bet ir stabdo toksinų pašalinimą iš organizmo.

10. Pasikeitė nagai

Nepaaiškinami nagų pokyčiai gali pranešti apie įvairių tipų vėžį. Juodos ar rudos žymės po nagais gali išduoti odos vėžį. Išblyškę ar balti nagai gali nurodyti, jog kenčia kepenys ir pan.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2016 metų spalio 5 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.