Atsakė į amžinąjį klausimą, ar galima ausis valyti krapštukais

Bjaurėjant orams daugėja ir įvairių peršalimo ligų. Taip nutinka dėl nusilpusio imuniteto, vis didesnio žmonių telkimosi uždarose patalpose, kuriose laisvai plinta įvairios bakterijos bei virusai.

Sieros nuvalymas neturi jokios naudos sveikatai.<br>123rf nuotr.
Sieros nuvalymas neturi jokios naudos sveikatai.<br>123rf nuotr.
Ausų, nosies ir gerklės klinikos gydytojas Giedrius Gylys.<br>P.Mantauto nuotr.
Ausų, nosies ir gerklės klinikos gydytojas Giedrius Gylys.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Elzė Laužikaitė

2016-10-09 12:25, atnaujinta 2017-05-11 06:00

Jau dabar pasigirsta gripo, peršalimo atvejai. Vis daugiau žmonių skundžiasi skaudančiomis gerklėmis, kenčia kosulio priepuolius, o kai kurie nelaimėliai turi pakęsti ir aukštą temperatūrą.

Nors kiekvieną dieną akivaizdžiai daugėja šnirpščiojančių bei krenkščiančių žmonių, ne visi jie nusprendžia laiku pradėti gydytis ligą. Deja, tai yra didelė klaida, kadangi negydoma sloga ar gerklė gali pereiti į rimtesnes bei daug nemalonesnes komplikacijas, pavyzdžiui, ausies uždegimą.

Tačiau ar gali būti kitų veiksnių, sukeliančių šią ligą?

Į lrytas.lt redakciją kreipėsi Edita, kuri papasakojo, kaip sykį neapdairiai į ausis susikišo šaltas ausines. Vos po poros dienų moterį užklupo itin stiprus ir skausmingas ausies uždegimas, apie kurį prisiminimai Editą persekioja jau dvejus metus.

Vilnietė teigė, kad išmoko savo pamoką ir dabar prieš kišdama į ausis, ji ausines visuomet sušildo saujoje. Vis dėlto, Ausų, nosies ir gerklės klinikos gydytojas Giedrius Gylys tikina, kad šaltos ausinės dėl moters kančių buvo nekaltos.

„Ausies uždegimas paprastai kyla dėl sutrikusio kvėpavimo per nosį, gerklės infekcijos. Nors paprasta sloga daugeliui atrodo kaip nerimtas susirgimas, ją būtina gydyti. Nuolatinis šnirpščiojimas pro užsikimšusią nosį sukelia spaudimą ausyse, tai jas dirgina.

Be to, ausų, gerklės ir nosies sistema yra daug arčiau viena kitos nei daugeliui atrodo, todėl ir infekcijos plinta pakankamai nesudėtingai bei greitai“, – kalbėjo specialistas.

Pasak gydytojo, geriausias būdas išvengti nemalonumų yra sustiprinti imunitetą. Tokiu būdu būtų išvengta ir peršalimo ligų, kurių komplikacija neretai tampa ausies uždegimas.

„Sustiprinus imunitetą bei laiku pradėjus gydyti peršalimą galima pakankamai sėkmingai išvengti ir skausmingų jo komplikacijų, tai yra, ausies uždegimo. Be to, nederėtų pamiršti, kad ausies sieros pašalinimas ją padaro labiau pažeidžiamą infekcijos.

Ausys turi išsivalymo mechanizmą, kurį valydamiesi ausis tik sutrikdome. Visi nešvarumai yra savaime pašalinami su siera, kuri apsaugo ausį nuo infekcijų. Sieros nuvalymas neturi jokios naudos sveikatai. Priešingai, taip jūs tik palengvinate mikrobų patekimą“, – į amžinąjį klausimą atsakė G. Gylys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.