6 menstruacinio ciklo sutrikimai, rodantys, kad sveikata pavojuje

Turbūt daugelis moterų sutiktų išvengti menstruacijų bent vieną ar porą kartų. Nesvarbu, kokia būtų priežastis – atostogos prie jūros, planai išvykti į romantišką kelionę dviems ar paprastas noras dėvėti baltus džinsus be jokių rūpesčių.

Jeigu ėmėte jausti nepaaiškinamą skausmą pilvo apačioje, gali būti, jog kenčiate nuo endometriozės.<br>123rf nuotr.
Jeigu ėmėte jausti nepaaiškinamą skausmą pilvo apačioje, gali būti, jog kenčiate nuo endometriozės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2016, 7:47 PM, atnaujinta May 10, 2017, 8:52 PM

Deja, realybė kiek skiriasi nuo mūsų užgaidų. Sutrikęs mėnesinių ciklas ar pokyčiai jo metu gali reikšti begalę skirtingų sveikatos problemų, kurių nederėtų ignoruoti, rašė justhealthylifestyle.com.

Jeigu pastebėjote vieną iš žemiau išvardintų požymių, nedelskite ir kreipkitės į specialistą. Daugelį sveikatos problemų yra lengviau pagydyti kai jos dar nėra įsisenėjusios.

1. Neįvykusios mėnesinės

Jeigu vienas arba du menstruacijų ciklai neįvyko ir esate tikra, kad nesilaukiate, tai gali reikšti kelis dalykus. Menstruacijų ciklo sutrikimą galėjo lemti hormonų pusiausvyros ir skydliaukės veiklos sutrikimai, pernelyg įtemptos treniruotės, badavimas, stresas ar ankstyva menopauzė.

Neįvykusios mėnesinės gali paskatinti priešvėžinių ląstelių atsiradimą bei dauginimąsi, todėl svarbu nuosekliai prižiūrėti savo sveikatą. Be įprasto tepinėlio paėmimo, ginekologas taip pat turėtų skirti kraujo, skydliaukės veiklos tyrimus bei įsitikinti, kad kiaušidėse nėra policistito.

2. Staigūs ir stiprūs skausmai

Jeigu ėmėte jausti nepaaiškinamą skausmą pilvo apačioje, gali būti, jog kenčiate nuo endometriozės. Ji diagnozuojama, kai gimdos viduje esnačios ląstelės ima augti gimdos išorėje. 

Skausmas gali užklupti bet kada, tačiau įrodyta, jog didesnę riziką susirgti endometrioze patiria tos merginos ir moterys, kurios jau ne sykį yra kentusios skausmingas mėnesines.

3. Kraujavimas ne mėnesinių metu

Tarp menstruacijų išskyrose pastebėjus kraujo, smarkiai sunerimti nederėtų, jeigu geriate kontraceptines tabletes. Visgi, reikėtų kreiptis į medikus. Kraujavimas ne mėnesinių metu gali reikšti daugybę dalykų, pavyzdžiui kiaušidžių cistas, polipus ar priešvėžinių ląstelių atsiradimą.

4. Pernelyg gausus kraujavimas arba ciklas trunka daugiau nei 10 dienų

Kiekvieną mėnesį ciklas būna skirtingo gausumo. Vis dėlto, pastebėjus, kad paketą ar tamponą reikia keisti kas valandą, tai galima vadinti pernelyg gausiu kraujavimu. Jį gali sukelti gerybiniai gimdos augliai, polipai arba adenomiozė (gimdos epitelio ląstelių įaugimas į raumeninį audinį).

Tokiu atveju medikų pagalba yra būtina. Be to, gausus kraujavimas taip pat gali būti hiperplazijos požymis. Sergant hiperplazija išveša, sustorėja gimdos gleivinė. 

5. Nepakenčiami PMS simptomai

Jeigu prieš mėnesines tampate neatpažįstama, neretai isterijos priepuoliu kankinamą moterimi, greičiausiai kenčiate nuo priešmenstruacinio disforinio sutrikimo (PDS), kuris yra nepalyginamai sunkesnis nei įprastas PMS. 

Jo simptomai apima didelį alkį, stiprius nuotaikos svyravimus, depresiją, sunkius nerimo priepuolius, įsiūtį bei visišką savikontrolės praradimą. PDS paprastai gydomas depresiją gydančiais vaistais.

6. Kitų ligų simptomų suaktyvėjimas

Kai kurios sveikatos problemos mėnesinių metu gali tik dar labiau paaštrėti. Jeigu kenčiate nuo astmos ir prieš menstruacijas jaučiatės gerokai silpniau, nei iki tol, tai – ne joks sutapimas.

Šis fenomenas vadinamas „priešmenstruaciniu sustiprėjimu“, kuomet tokios ligos kaip diabetas, depresija, artritas ciklo metu tik dar labiau sustiprėja. Jeigu pastebėjote, kad taip būna ir jums, nebijokite kreiptis į medikus. Įvertinę jūsų būklę jie skirs vaistus, kurie padės sukontroliuoti nemalonius simptomus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.