20 ankstyvų mirtinos ligos požymių, kurių nederėtų ignoruoti

Pastaraisiais metais vėžys tapo viena iš pagrindinių mirčių priežasčių. Tai daugybę skirtingų formų turinti bei klastinga liga, kuri neretai aptinkama yra „netyčia“ arba per vėlai. Todėl labai svarbu laiku aptikti pirmuosius simptomus ir anksti pradėti gydymą. Viena dažniausių vėžio formų, plaučių vėžys, yra ypač būdingas moterims bei vaikams. Tai tik įrodo, kad žmonėms trūksta žinių tam, jog galėtų į gydytojus kreiptis vos pasireiškus pirmiesiems ligos simptomams.

Adenokarcinoma (plaučių  vėžys) plinta išorinėje plaučių dalyje.<br>123rf nuotr.
Adenokarcinoma (plaučių  vėžys) plinta išorinėje plaučių dalyje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2016, 11:58 AM, atnaujinta May 10, 2017, 6:32 PM

Taip pat, vėžio požymiai gali smarkiai priklausyti ir nuo apciento lyties. Taigi, labai svarbu simptomus pasitikrinti pagal savąją. Adenokarcinoma (plaučių vėžys) plinta išorinėje plaučių dalyje. Šio vėžio tipo simptomai gali būti beveik nepastebimi, o auglys greitai didėja. Jo negydant organizme atsiranda ligos metastazės.

Plaučių vėžio simptomai, jaučiami moterų

Pirmiausia, derėtų susirūpinti viršutinės kūno dalies, o ypač nugaros bei pečių skausmais ir padidėjusiu sunkumu kvėpuoti. Iš pradžių jis jaučiamas sportuojant ar užsiimant tam tikra fizine veikla. Ligai progresuojant kvėpuoti darosi sunku ir neatliekant sunkių fizinių užduočių. Ligai pažengus keičiasi ir jos požymiai. Plaučiuose padaugėja skreplių bei pasikeičia ir tamsėja jų spalva. Stiprėja nugaros, pečių bei krūtinės skausmas. Nepaliauja kamuoti kosulys, kartais imama kosėti krauju.

Taip pat stiprėja kvėpavimo problemos, įkvepiant ir iškvepiant orą girdimas švokštimas. Sergančiam asmeniui sunku stipriai ir giliai įkvėpti, nuolat trūksta oro. Deja, plaučių vėžį iš tiesų sunku diagnozuoti, kadangi jo požymiai yra bendrojo pobūdžio. Juos galima priskirti tiek peršalimo ligoms, tiek stresui ar pan. Ligai plintant, nemalonūs pojūčiai gali pradėti jaustis kituose vidaus organuose, pavyzdžiui, kepenyse, limfmazgiuose, kauluose ar antinksčiuose. Gali skaudėti galvą, kamuoti nuovargis, raumeninės masės mažėjimas. Taip pat, sumažėja arba dingsta apetitas, lengviau kreša kraujas. Ima tinti kaklas arba veidas, maudžia sąnarius ir kaulus, jie lengviau lūžta net ir nepatyrus jokios stiprios traumos, sutrinka atmintis.

Simptomai, kuriuos jaučia vyrai

Vyrai dažniausiai serga kito tipo plaučių vėžiu, kuomet navikai susidaro centrinėje plaučių dalyje, greta bronchų. Tai gali sukelti sunkumų bei švilpimą primenantį garsą kvėpuojant. Pastebimas plaučių infekcijų, tokių kaip bronchitas ir plaučių uždegimas, padažnėjimas. Asmenį kamuoja kosulys, kurio neįmanoma atsikratyti. Taip yra todėl, kad dažniau vyrams pasitaikantis vėžio tipas užtveria kvėpavimo takus.

Labai svarbu pabrėžti ir tai, kad daugybė vyrų gali nekreipti dėmesio į jaučiamus simptomus, suversdami kaltę rūkymui. Seniai žinoma, kad tai vienas iš didžiausių veiksnių, didinančių riziką susirgti šia klastinga liga. Taigi, norint kiek įmanoma apsisaugoti, derėtų atsisakyti ne tik žalingų įpročių, bet ir išmokti atpažinti ankstyvus ligos simptomus. Tai gali išgelbėti gyvybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.