Baiminatės širdies ligų? Yra paprastas būdas sumažinti jų riziką

Omega-3 riebalų rūgštys labai naudingos jūsų širdžiai. Sužinokite, kodėl dažnai valgant žuvies mažėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Baiminatės širdies ir kraujagyslių ligų?<br>„123rf.com“ nuotr.
Baiminatės širdies ir kraujagyslių ligų?<br>„123rf.com“ nuotr.
Žuvies rekomenduojama valgyti bent triskart per savaitę.<br>„123rf.com“ nuotr.
Žuvies rekomenduojama valgyti bent triskart per savaitę.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Oct 23, 2016, 11:58 AM, atnaujinta May 10, 2017, 9:06 AM

Baiminatės širdies ir kraujagyslių ligų? Bent triskart per savaitę valgydami žuvies galite sumažinti riziką mirti nuo infarkto. Viso pasaulio medikai savo pacientams nuolat kartoja, kad omega-3 riebalų rūgštimis vadinami nesotieji žuvų riebalai yra tos maisto medžiagos, kurios mažina mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Norint užtikrinti optimalų omega-3 kiekį, riebios jūrinės žuvies reikia valgyti 3–4 kartus per savaitę.

To nedarote? Yra išeitis ir jums! Rinkitės skystus žuvų taukus arba jų kapsules.

– Kas yra omega-3 riebalų rūgštys ir kodėl jos naudingos širdžiai?

– Žuvyje yra nesočiųjų riebalų rūgščių, kuriomis pakeitus, pavyzdžiui, mėsoje esančias sočiąsias riebalų rūgštis galima sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

Tačiau naudingiausia riebios jūrinės žuvies maistinė medžiaga – omega-3 riebalų rūgštys.

Žmogaus organizmas omega-3 negamina, o natūraliai, su maistu, šių polinesočiųjų riebalų rūgščių gauname labai nedaug. Pagal mitybos rekomendacijas, žuvies reikėtų valgyti bent 3 kartus per savaitę.

Svarbu žinoti, kad ši rekomendacija galioja ne bet kokiai, o tik riebioms jūrinių žuvų rūšims: tunams, skumbrėms, lašišoms, silkėms, sardinėms.

– Kokiomis ligomis sergant profilaktiškai vertėtų nuolat gerti žuvų taukus ir kodėl?

– Žuvų taukai – puiki širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikos priemonė, nes mažina jų išsivystymo riziką (ypač aterosklerozės). Jie mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir padeda palaikyti normalų kraujospūdį. Vartojant žuvų taukus, taip pat kaip ir valgant riebią žuvį, galima sumažinti insulto ar širdies priepuolių riziką, kraujagysles pažeidžiančius ir šiuos negalavimus neigiamai veikiančius uždegimus.

Omega-3 riebalų rūgštys taip pat sumažina trigliceridų – tam tikros rūšies blogųjų kraujo riebalų – kiekį.

Žuvų taukai labai naudingi gydant depresija sergančius pacientus, padeda gerinti bendrą pacientų nuotaiką ir netgi sumažina priešmenstruacinio sindromo simptomus.

Yra žinoma, kad žuvų taukai gerina smegenų veiklą, protinį vystymąsi, atmintį ir gebėjimą susikaupti, todėl naudingi ne tik vaikams, bet ir vyresnio amžiaus žmonėms. Pagyvenusiems žmonėms žuvų taukai gali padėti sumažinti silpnaprotystės ir atminties praradimo riziką, jų vartojimas lėtina senėjimo procesus ląstelėse.

Taip pat žuvų taukai stiprina kaulus, saugo nuo osteoporozės, stiprina regėjimą, saugo nuo laisvųjų radikalų susidarymo, palaiko sveikus plaukus, nagus, odą ir gleivines.

– Ar svarbu, kokią žuvį valgome?

– Riebiose jūrinėse žuvyse daugiausia omega-3 riebalų rūgščių. Jau minėtos lašišos, skumbrės, silkės, sardinės ir tunai – vertingiausi omega-3 šaltiniai, nors ir dauguma kitų jūrinių žuvų turi bent nedidelį kiekį omega-3 riebalų rūgščių. Tačiau lietuvių mitybos įpročiai gana archajiški – labiau mėgstame mėsą, o jei valgome žuvį, pirmenybę teikiame lietuviškai: tvenkiniuose veisiamiems karpiams, sugaunamoms mūsų upėse ir ežeruose. Tačiau gėlųjų vandenų žuvys omega-3 riebalų rūgščių neturi.

– Ar yra žuvų rūšių, kurių turėtume vengti?

– Kai kurios žuvys, pavyzdžiui, tilapijos ar šamai, nėra tokios sveikos širdžiai ir kraujagyslėms, nes turi nemažai nesveikų riebalų rūgščių.

Nepamirškite, kad bet kuri žuvis gali pakenkti, jei bus netinkamai paruošta.

Pavyzdžiui, orkaitėje kepta žuvis visada bus sveikesnis pasirinkimas, nei gaminta gruzdintuvėje.

– Kiek žuvies turime suvalgyti?

– Suaugusiesiems kiekvieną savaitę rekomenduojama bent triskart valgyti omega-3 riebalų rūgščių turinčios žuvies. Porcija – 100 gramų, arba maždaug kortų malkos dydžio gabalėlis. 3–4 kartus per savaitę valgydami žuvies, ypač turinčios daug omega-3 riebalų rūgščių, sumažinsime širdies ligų, ypač staigių mirčių nuo šių ligų, riziką.

– Ką daryti, jei valgome nepakankamai jūrinės kilmės žuvies? Kaip papildyti omega-3 riebalų rūgščių atsargas?

– Pietų šalims, kur kitoks maisto racionas, daug saulėtų dienų, žuvų taukų vartojimas turi visai kitokią svarbą nei Lietuvoje.

Kadangi lietuviai ypač mažai valgo jūrų produktų, žuvies ir saulėtų dienų pas mus mažai, žuvų taukai būtini. Ir ne vien dėl omega-3 riebalų rūgščių, bet ir dėl vitamino D. Šis vitaminas žinomas ir kaip stabdantis uždegiminius organizmo procesus, lemiančius ir širdies bei kraujagyslių ligas.

Lietuvos gyventojų mitybos tyrimo duomenys liudija, kad tik 20 proc. žmonių žuvies valgo pakankamai. Todėl specialistai gerti žuvų taukus rekomenduoja visus metus. Net jei žmogus šiuo metu puikiai jaučiasi, infarkto ar insulto rizikos mažinimu derėtų rūpintis nuolatos. Klysta manantys, kad vasarą galime prikaupti naudingų medžiagų ir žiemai.

Mes tik vieną sezoną pastipriname savo imuninę sistemą, tačiau rūpintis sveikata ir valgyti visavertį, įvairų maistą reikia nuolatos.

O omega-3 riebalų rūgšties turime gauti nuolat. Širdies ir kraujagyslių ligos sezoniškumo neturi – jei nesirūpiname svarbiausiu savo organu, susirgti galime ir žiemą, ir vasarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.