Mergina susirgo neįprasta liga, kurios priežastimi tapo jos vaikinas

Ashleigh May Alqotaibi iš Šefildo, Anglijos, prieš trejus metus sutiko jaunuolį. Iš karto suprato, kad tai jai skirtasis. Deja, netrukus paaiškėjo, kad jų santykiai neturi ateities. Du jauni žmonės nuolat pykosi, tačiau skirtis nesiryžo. Ashleigh tai buvo pirmi rimti santykiai, tad ji kiekvieną barnį itin jautriai išgyveno, o tai luošino jos sveikatą, rašo „hefty.co“.

Apsilankiusi pas kelis medikus, mergina galiausiai sužinojo, jog susirgo streso nulemta alopecija.<br>„Facebook“ nuotr.
Apsilankiusi pas kelis medikus, mergina galiausiai sužinojo, jog susirgo streso nulemta alopecija.<br>„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-10-24 14:15, atnaujinta 2017-05-10 07:24

2014 metų lapkritį 22-ejų mergina pastebėjo savo galvoje monetos dydžio išplikusį plotą. Ji sunerimo, tačiau pagalvojo, kad plaukai ataugs, tad neteikė tam pernelyg didelės reikšmes.

Tačiau plaukai neataugo. Mergina atsisakė plaukų tiesinimo ir juodais dažais ėmė maskuoti plikimo vietą. Deja, juo toliau, juo Ashleigh plaukai labiau slinko. Net rytais mergina atsibusdavo ir ant pagalvės rasdavo kuokštus savo plaukų.

Apsilankiusi pas kelis medikus mergina galiausiai sužinojo, jog susirgo streso nulemta alopecija.

Nepaisant skirto gydymo, Ashleigh plaukai vis slinko ir praėjusių metų vasarį mergina buvo 95 proc. nuplikusi.

Mergina jautėsi taip beviltiškai, kad net svarstė apie savižudybę. Medikai primygtinai reikalavo, kad ji kaip įmanoma labiau vengtų streso. Tik tuomet Ashleigh atėjo nušvitimas: esminė jos streso priežastis buvo nevykę santykiai su vaikinu.

„Aš iš tiesų buvau labai nepatenkinta savo santykiais, tačiau man prireikė daug laiko, kad susidėliočiau visus argumentus. Gaila, kad tai baigėsi kone visišku nuplikimu“, – apgailestavo mergina.

Galiausiai Ashleigh paliko savo buvusį vaikiną ir po kelių mėnesių sutiko dabartinį savo sužadėtinį Johną Robinsoną.

Šiandien mergina gali pasigirti ataugusiais vešliais juodais plaukais. Atsikračiusi traumuojančių santykių mergina pasveiko ir nuo alopecijos.

Šių metų birželį jie su Johnu susižadėjo.

Apie ligą

Įprastai žmogus per dieną netenka 50–100 plaukų ir toks skaičius pastebimų pokyčių nesukelia. Didelis plaukų slinkimas, kai nuplinka ištisi galvos ar kitų plaukuotų kūno dalių plotai, vadinamas alopecija.

Plaukų slinkimą gali nulemti paveldimumas, genetinį polinkį turintiems žmonėms plaukų slinkimas būna susijęs su lytiniais hormonais, skatinančiais plaukų retėjimą, kuris gali prasidėti dar paauglystėje. Tai gali įvykti ir dėl hormonų pokyčių: nėštumo, gimdymo, kontraceptinių piliulių, menopauzės.

Alopeciją nulemia ir tikros ligos: skydliaukės, autoimuninės ligos, kai organizmo ląstelės puola plaukų folikulus, galvos odos infekcijos – grybelis ar odos randėjimą skatinančios ligos bei pleiskanos.

Plikimą skatina ir vaistai nuo vėžio, medikamentai, skirti artritui, depresijai, širdies ligoms, aukštam kraujospūdžiui gydyti.

Kitos priežastys gali būti fizinis ir emocinis sukrėtimas – greitas svorio netekimas, aukšta temperatūra, plaukų rovimosi sindromas, šukuosenų formavimas, galvos odos uždegimai, galvos traumos, kai ant galvos lieka randai.

Jei polinkis plikti yra paveldimas, gali padėti vaistai. Dar svarbu pradėti ankstyvą grybelinės infekcijos ar antibakterinį gydymą. Taip pat reikia kontroliuoti geležies kiekį kraujyje, palaikyti normalų skydliaukės hormonų kiekį, vengti streso.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?