Citrinos sveikatai naudingos, bet reikia nepamiršti kelių pavojų

Daugeliui girdėta, kad citrina – tikras vitaminų šaltinis. Jų gydomąjį poveikį žinojo dar senovės egiptiečiai: dezinfekuodavo vandenį, malšindavo temperatūrą, slopindavo žarnyno dieglius. Šiandien citrina ypač populiari gydant peršalimą. Esama net tyrimų, kurie rodo, jog citrinos gali pagelbėti užkertant kelią onkologiniams susirgimams! Tačiau ar tai tikrai nekalta panacėja nuo visų ligų?

Net ir vartojant naudingąsias citrinas reikalingas saikas.<br>123rf nuotr.
Net ir vartojant naudingąsias citrinas reikalingas saikas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 2, 2016, 9:20 AM, atnaujinta May 9, 2017, 6:50 PM

Naudingų savybių gausu

Šiame vaisiuje gausu pektininių, kurie valo nuodingąsias medžiagas iš kepenų, žarnyno, ir azotinių medžiagų, flavonoidų, vitaminų B1, B2, P, D ir kt. Citrina – vienas iš populiariausių vitamino C šalinių. 100 gramų citrinų yra net 48,7 miligramo vitamino C. Šis vitaminas yra labai svarbus imuninės sistemos stiprinimui, o mūsų organizmas pats jo negamina, todėl būtina šio vitamino gauti su maistu.

Šis vaisius taip pat skatina apetitą, gerina virškinimą, malšina padidėjusį skrandžio rūgštingumą.

Gelbsti ir tuomet, jei turite pernelyg didelį cholesterolio kiekį kraujyje. Kraujagyslės tampa elastingesnės, o tai padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų.

Naudinga ji ir tuo, jog stabdo senėjimo procesą ir mažina susirgimu vėžiu riziką, tai vyksta dėl citrinoje slypinčių antioksidantų.

Citrina naudojama ir gydant burnos bei gerklės uždegimus. Suvalgius skiltelę citrinos, gerėja koncentracija, sumažina nuovargį. O vanduo su citrina svarbus norint sulieknėti.

Liaudiški receptai peršalimui įveikti

Dabar, kai siaučia virusai, citrinų gydomasis poveikis ypač svarbus. Peršalimo profilaktikai ar jau peršalus galima pasigaminti citrinų, česnakų ir medaus mišinį.

Supjaustykite kelias česnako skilteles, išspauskite vienos citrinos sultis ir jas užpilkite, įdėkite kelis šaukštus medaus. Kelias dienas palaikę tamsioje vietoje, šio mišinio šaukštelį praskieskite stikline virinto vandens ir gerkite.

Peršalus naudinga ir valgyt citriną su medumi. Vandeniu su citrinų sultimis ir druska – skalauti gerklę.

Citrinų pavojai

Deja, reikia nepamiršti, jog nors ir labai naudinga, citrina nėra panacėja nuo visų ligų, o nesaikingas jos vartojimas gali būti ir kenksmingas.

Ją reikėtų vartoti atsargiai, nes citrinos sultys yra kenksmingos dantų emaliui. Gryna citrinos rūgštis gali nudeginti burnos gleivinę, o dietologai perspėja – per didelis kiekis gali sudirginti ir skrandį.

Taip pat reikia nepamiršti, kad iki Lietuvos atkeliaujančios citrinos neretai būna apipurkštos įvairiomis cheminėmis medžiagomis, tad žievelę prieš vartojant reikėtų kruopščiai nutrinti soda ir nuplauti.

Na, o vietinių produktų vartojimo šalininkai įsitikinę, kad citrinos, atvežamos iš tolimų šiltų kraštų, todėl nebus tokios naudingos, kokie naudingi greta mūsų, Lietuvoje, augantys svarainiai.

Be to, jei susirgimas rimtesnis nei vien lengvas peršalimas, tik citrinos sveikatos neišgelbės. Dėl gydymosi būdų svarbu pasikonsultuoti su gydytoju. Laiku nepradėtas tinkamas gydymas gali lemti sunkias komplikacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.