Kaip dantų netektis paveikia žmogaus organizmą?

Kai netenkame vieno krūminio danties, labai neišgyvename, nes „jo vis tiek nesimato“. Netekę dviejų dantų, save guodžiame, kad „nieko baisaus, juk visi kiti yra“. Ir tik tuomet, jei netenkame priekinio danties, suskumbame nedelsiant kreiptis į odontologą, nes tai mums atrodo neestetiška ir nejauku prieš aplinkinius. Visai be reikalo dantų trūkumą žmonės dažniausiai vertina tik per grožio prizmę, nepagalvodami apie kur kas rimtesnes pasekmes organizmui.

Gydytojai odontologai teiks gydymą nemokamai, nelaukdami ligonių kasų išmokų, o maltiečiai padės senyvo amžiaus žmonėms nuvykti pas odontologus, kad gydymas būtų suteiktas pagal visus įstatymų reikalavimus.<br>„Dantų harmonijos“ nuotr.
Gydytojai odontologai teiks gydymą nemokamai, nelaukdami ligonių kasų išmokų, o maltiečiai padės senyvo amžiaus žmonėms nuvykti pas odontologus, kad gydymas būtų suteiktas pagal visus įstatymų reikalavimus.<br>„Dantų harmonijos“ nuotr.
Pasak odontologijos klinikos „Dantų harmonija“ vadovo, implantuojančio gydytojo Mariaus Bučinsko, dantų netektis nėra vien tik estetikos problema, kai žmogui šypsantis tarp likusių dantų matyti kiaurymės, tačiau tai ir ypač rimtas psichologinis išbandymas bei pasekmės sveikatai.<br>„Dantų harmonija“ nuotr.
Pasak odontologijos klinikos „Dantų harmonija“ vadovo, implantuojančio gydytojo Mariaus Bučinsko, dantų netektis nėra vien tik estetikos problema, kai žmogui šypsantis tarp likusių dantų matyti kiaurymės, tačiau tai ir ypač rimtas psichologinis išbandymas bei pasekmės sveikatai.<br>„Dantų harmonija“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-11-03 16:33, atnaujinta 2017-05-09 16:40

Pasak odontologijos klinikos Dantų harmonija“ vadovo, implantuojančio gydytojo Mariaus Bučinsko, dantų netektis nėra vien tik estetikos problema, kai žmogui šypsantis tarp likusių dantų matyti kiaurymės, tačiau tai ir ypač rimtas psichologinis išbandymas bei pasekmės sveikatai.

– Gydytojau, sakykite, ar Lietuvos gyventojų dantų būklė yra labai prasta?

– Per savo praktiką esu matęs daug ypač sudėtingų atvejų, bet taip pat pažįstu ne vieną žmogų, kuris uoliai prižiūri savo dantis ir neturi jokių su jais susijusių problemų. Tačiau galime pažiūrėti į statistiką. Suaugusių Lietuvos žmonių gyvensenos tyrimas* parodo, kad tik penktadalis tyrime dalyvavusių žmonių turėjo visus dantis, o maždaug 16,5 proc. jų savo burnoje neturėjo daugiau kaip 10 dantų. Kodėl?

Žvelgiant į to paties tyrimo duomenis galima aiškiai matyti, kad žmonių, kurie dantis valosi daugiau nei vieną kartą per dieną, skaičius nesiekia net pusės apklaustųjų. Maža to, vos trečdalis šių suaugusiųjų profilaktiškai lankosi pas odontologą. Tai gali lemti ankstyvą dantų netekimą. O netekus daugumos ar visų dantų, ilgainiui paryškėja veido raukšlės, įdumba žandai, sužemėja apatinis veido trečdalis – žmogus pasensta anksčiau laiko.

Ir jeigu atrodo, kad iškart nieko nejaučiame ir nepastebime, tai tik todėl, kad visa tai vyksta pamažu. Jei palygintume dvidešimtmečio, turinčio visus dantis, ir šešiasdešimtmečio, visai nebeturinčio dantų, nuotraukas, galėtume matyti akivaizdžius skirtumus, kuriems įtakos turi dantų netektis.

*Tiriamąjį kontingentą sudarė keturi tūkstančiai 20-64 m. amžiaus Lietuvos gyventojų, atsitiktinai atrinktų iš Lietuvos gyventojų registro sąrašų, klausimyną užpildė 1601 gyventojas.

– Estetika, žinoma, svarbu, bet kas darosi pačiame žmogaus organizme tuo metu, kai iškrinta dantys?

– Netekus dantų žmogaus burnoje prasideda pokyčiai. Pavyzdžiui, žmogus perskirsto kramtymo krūvį – t.y. kramto likusiais dantimis, jiems tenka didesnis krūvis, todėl jie greičiau dėvisi. Be to, greta defekto esantys dantys pradeda „virsti“ į jo pusę, išsikraipo dantų lankas. Maža to, tarpdančiuose ima strigti maistas, jį sunku iškrapštyti, taigi jis pradeda gesti, gadindamas likusių dantų emalį ir skleisdamas blogą kvapą. Geriausia šiems scenarijams kelią užkirsti nedelsiant – atkuriant dantis implantais.

– Užsiminėte apie maistą. O gal dantų neturėjimas gali lemti ir virškinimo sutrikimus?

– Taip, kai burnoje nėra dantų, gali tapti nepatogu ar netgi neįmanoma sukramtyti kietesnių maisto produktų, todėl žmogus gali juos nuryti nepakankamai susmulkintus. Toks netinkamai apdorotas maistas gali sukelti virškinamojo trakto ligas. Be to, neretai tokiais atvejais žmogus tiesiog praranda malonumą valgyti: turi nuolat atidžiai rinktis maistą, atsisakyti savo mėgstamų patiekalų.

– Turbūt daugumai yra tekę bendrauti su vyresniais žmonėmis, kurie visai nebeturi dantų. Tokiu atveju kartais būna gana sudėtinga suprasti tariamus žodžius. Sakykite, ar tai taip pat yra netektų dantų pasekmė?

– Taip, dantų neturėjimas gali turėti įtakos kalbėjimo aiškumui. Kai nėra tik priekinio danties, gali atsirasti šveplavimas, švilpimas kalbant, o kai burnoje visai nėra dantų (natūralių ar atkurtų), tuomet gali pasireikšti dar didesni tarties sutrikimai.

– Ar yra koks patikimas šiuolaikinis sprendimas, padedantis išvengti visų šių problemų?

– Manau, kad šiuo metu geriausias sprendimas atkurti prarastus dantis – tai dantų implantavimo procedūra. Jos metu į trūkstamo danties šaknies vietą sriegiamas implantas, o ant jo tvirtinamas dirbtinis dantis, atrodantis lygiai taip pat kaip ir tikras. Svarbu ir tai, kad dėl dantų implantavimo nenukenčia gretutiniai dantys, priešingai nei įstatant tiltą ant dantų, kai turi būti apšlifuojami šalia esantys dažniausiai visiškai sveiki dantys.

– Ar implantai yra ilgalaikė dantų atkūrimo priemonė?

– Kai implantacijos procedūrą atlieka profesionalus bei kvalifikuotas specialistas ir naudojamos kokybiškos medžiagos, tuomet tinkamai prižiūrimi dantų implantai gali tarnauti visą gyvenimą. Pavyzdžiui pats šiuolaikinių implantų išradėjas Peras-Ingvaras Branemarkas dar 1965 m. pirmą kartą savo pacientui įsriegė implantus, su kuriais šis žmogus nugyveno iki gyvenimo pabaigos – daugiau nei 40 metų. Mūsų klinikoje naudojamiems dantų implantams suteikiama viso gyvenimo garantija – ją suteikia implantų gamintojas.

– Ar dantų implantus galima naudoti tada, kai žmogus jau visai nebeturi dantų?

– Manau, dantų implantai tokiu atveju yra pati geriausia priemonė. Galite pastebėti, kaip sudėtinga pacientams, nešiojantiems išimamas plokšteles – jie mažiau jaučia maisto skonį, dažnai šių pacientų kramtymas nėra efektyvus, todėl jiems maistą reikia kramtyti ilgiau, neretai dantų plokštelės burnoje blogai laikosi, krenta, jas reikia taisyti. Daugelį pacientų vargina tai, kad šias plokšteles kiekvieną naktį reikia išsiimti.

Dantų implantai panaikina visas šias problemas. Ant įsriegtų implantų pritvirtinami dantų protezai stipriai laikosi, ir žmogus gali nesivaržydamas juoktis ir bendrauti. Dantys, atkurti ant implantų, atrodo natūraliai ir labai estetiškai.

Tačiau ypač svarbu paminėti, kad netinkamus, pažeistus dantis reikia kuo greičiau atkurti, nereikėtų ilgai delsti. Visos mūsų aptartos problemos prasideda iškart netekus dantų, todėl, norint jų išvengti, reikia rūpintis pažeistais dantimis ar trūkstamų dantų atkūrimu.

Maloniai kviečiame į nemokamą seminarą „Šiuolaikinės implantavimo galimybės“. Seminarą ves ir į jūsų klausimus atsakys implantuojantis gydytojas Marius Bučinskas.

Seminaro dalyviams – nemokama diagnostika kompiuterine tomografija.*

Seminaras vyks lapkričio 10 d. 18 val. Seminaro vieta: odontologijos klinika „Dantų harmonija“, Olimpiečių g. 1A–9, LT-09235 Vilnius. Registracija telefonu: 8 610 11 222.

*Nemokamai padarytos nuotraukos ir gydymo planas lieka klinikoje, kaip klinikos nuosavybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.