V.Mačiulio liga priminė vieną svarbų dalyką

Penktadienį pranešta, kad Kauno klinikose buvo skubiai suteikta pagalba žinomam sporto žurnalistui, legendinės televizijos laidos „Krepšinio pasaulyje“ vedėjui Vidui Mačiuliui.

lrytas.lt nuotr.
lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2016, 1:49 PM, atnaujinta May 9, 2017, 3:02 PM

Pirminiais duomenimis, V.Mačiuliui skrandis ir kasa sustreikavo dėl stiprių nuskausminamųjų vaistų, kuriuos jis vartoja gydydamasis stuburo išvaržą.

Žurnalistas iš pradžių buvo paguldytas į klinikų Skubios pagalbos skyrių, vėliau perkeltas į Gastroenterologijos kliniką.

Informacija, kokie tiksliai vaistai galėjo pakenkti V.Mačiulio sveikatai, nepateikiama.

Tačiau vis vien reikėtų prisiminti taisyklę, jog nuskausminamaisiais vaistais piktnaudžiauti nereikėtų.

Tyrimais įrodyta, kad nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo yra labai efektyvūs. Jie skiriami simptominiams trumpalaikiams nesunkiems ir vidutinio sunkumo skausmams malšinti, potrauminiam, pooperaciniam, galvos, dantų ar menstruaciniam skausmui slopinti, daugybei kitų skausmingų sveikatos sutrikimų gydymui. Yra tinkami malšinti uždegimą,skausmą bei karščiavimą.

Tačiau vartojami netiksliomis dozėmis ar ilgą laiką jie dirgina skrandį, gali sukelti skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opas. Šioms pratrūkus prasideda kraujavimas, galima net mirtinai nukraujuoti.

Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo sukelia ir inkstų problemų – nefropatiją. Retesniais atvejais galimi ir kepenų pažeidimai.

Taip pat mokslininkai ir medikai pastebi, kad vartojant tokius vaistus dažniau susergama miokardo infarktu ar insultu, nes suaktyvėja kraujo krešėjimas. Esant pažeistoms kraujagyslėms gali susidaryti ir trombų.

Iš tiesų, vaistai nuo skausmo arba nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo yra bene didžiausia nereceptinių vaistų grupė, kurių pasaulyje žmonės suvartoja daugiausiai ir ne visuomet tai daro apgalvotai arba pagal gydytojų rekomendacijas.

Reikėtų nepamiršti, jog net tie medikamentai, kurių galima įsigyti be recepto, nėra papildai. Todėl būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku dėl galimos paros dozės.

Įprastai nesteroidinių vaistų nuo skausmo rekomenduojama gerti iki trijų tablečių per parą. Jei skausmai nesiliauja kelias paras iš eilės, būtina kreiptis į medikus.

Kai vaistai nuo skausmo yra stipresni, išrašomi gydytojų ir perkami su receptu, būtina laikytis griežtų vartojimo rekomendacijų ir nuolat tikrintis sveikatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.