„Ūsuotas lapkritis“: kodėl vyrai vengia pasitikrinti dėl vyriškų ligų?

Lapkritis – vyrų mėnuo. Apie dešimt metų visame pasaulyje vyksta socialinės akcijos, pavadintos „Barzdotu lapkričiu“ ar „Ūsuotu lapkričiu“. Vyrai, palaikantys šį judėjimą, nusiskuta ūsus (ar barzdą) ir augina juos visą lapkritį.

Vyrai, palaikantys šį judėjimą, nusiskuta ūsus (ar barzdą) ir augina juos visą lapkritį.<br>123rf nuotr.
Vyrai, palaikantys šį judėjimą, nusiskuta ūsus (ar barzdą) ir augina juos visą lapkritį.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-11-06 09:03, atnaujinta 2017-04-18 17:52

Taip išreiškiamas solidarumas sergantiems prostatos vėžiu. Lietuvos gydytojai teigia, kad lietuvių sergamumas šia liga smarkiai nesiskiria nuo kaimyninių kraštų, tačiau susirgimų prostatos vėžiu Lietuvoje daugėja.

Gydytojas urologas Vytautas Kamarauskas pastebi, kad pastaraisiais metais pagerėjo medicininė technika prostatos vėžiui gydyti, daugėja informacijos žiniasklaidos kanaluose – žmonės skatinami pasitikrinti. Taip pavyksta atrasti ankstesnes vėžio stadijas.

Tiesa, gydytojas pastebi, kad susirgimų prostatos vėžiu Lietuvoje daugėja, kaip ir daugelio kitų onkologinių ligų.

„Žmonės daug keliauja, įvairūs perskridimai... Tai yra tam tikri pakitimai, kurie paerzina ypatingai jautrių organų ląsteles – skydliaukės, prostatos, kasos“, – sako V. Kamarauskas.

Kodėl nemažai vyrų vengia kreiptis dėl prostatos vėžio patikros? Anot V. Kamarausko, patikrinimas nėra baisus, tačiau, jo nuomone, vyrai tiesiog būna per daug išdidūs, nesureikšmina neryškių simptomų. „Mūsų žmonės mąsto: kai susirgsiu, tada nueisiu ir gydysiuos“, – sako gydytojas.

Tiesa, V. Kamarauskas pažymi, kad atvejis, kai vyrai pastebi šiek tiek sublogusią savo lytinę potenciją, dažniau atveda juos pas gydytojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.