Nustebsite: pagrindinė peršalimo priežastis – ne šaltas oras

Atšalus orams padaugėjo peršalimo atvejų – dabar serga 2–3 kartus daugiau žmonių nei vasarą, – bet dėl to kaltas ne tiek šaltas oras, kiek laikotarpis, kai visi po atostogų grįžo į ugdymo įstaigas ir darbus, sako šeimos gydytojas Valerijus Morozovas. „Visgi peršalimai – kolektyvo liga“, – pabrėžia jis.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 9, 2016, 10:03 AM, atnaujinta Apr 18, 2017, 9:58 AM

Pasak gydytojo, susirgimus netgi galima grupuoti pagal kolektyvus: „Yra kolektyvo susirgimų dėsningumai. Viename Vilniaus krašte labiau sergama vienomis virusinėmis ligomis, kitame – kitomis; vieno darželio vaikai panašiai kosti, kitos mokyklos vaikams panašiai gerklę peršti.“

Peršalimas gi – virusų sukeliama liga. Yra žinoma daugiau nei 100 virusų, galinčių sukelti viršutinių kvėpavimo takų uždegimą. Dažniausiai peršalimą sukelia rinovirusas. Tai itin užkrečiamas virusas, plinantis oro lašeliniu būdu žmogui čiaudint, kosint, kalbant. Virusu galima užsikrėsti ir naudojant bendrus daiktus. Pavyzdžiui, rankšluosčius, žaislus, telefonus.

Didesnė rizika susirgti peršalimu yra vaikams ir silpną imuninę sistemą turintiems suaugusiesiems.

Tačiau, pasak V. Morozovo, įtakos peršalimų suaktyvėjimui turi ir šaltas oras – žmogus dažnai sušąla, tampa ne toks atsparus infekcijoms, o ir drėgname ore virusai ilgiau išlieka ir taip didėja galimybės jo įkvėpti.

Peršalimo simptomai dažniausiai pasireiškia po 1-3 dienų nuo užsikrėtimo. Simptomai intensyviausi 2-4 dieną. Viskas prasideda gerklės kutenimo pojūčiu, gerklės skausmą lydi sloga. Pastaroji iš pradžių būna vandeninga, sekretas bespalvis, vėliau sutirštėja, keičiasi sekreto spalva: jis tampa gelsvos ar žalsvos spalvos. Nosies gleivinė būna paburkusi, o peršalimo metu temperatūra būna padidėjusi nežymiai. Dažniausiai ligos simptomai praeina per savaitę.

Dėl simptomų palengvinimo reikėtų kreiptis į gydytoją arba vaistininką. Svarbu gerti daug šiltų skysčių: arbatos, vandens, plauti nosį paprastu ar jūros vandeniu. Gerklę skalauti sūriu vandeniu. Vaistus vartoti tik gydytojui ar vaistininkui rekomendavus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.