Gali nutikti kiekvienam: neprižiūrėtas dantis vos nekainavo vyro gyvybės

Danielis Murtaghas mėnesius kentėjo dėl didelio svorio netekimo, išsekimo ir kūno skausmų. Medikai manė, kad jis serga ŽIV. Tačiau kraujo tyrimas atskleidė, kad vyrui išsivystė endokarditas. Paaiškėjo, kad vyrui tokia komplikacija kilo dėl protinio danties. Vyras tuoj pat buvo operuotas. Operacija truko 7 valandas.

Infekcinis endokarditas – tai infekcinis vidinio širdies dangalo uždegimas.<br>123rf nuotr.
Infekcinis endokarditas – tai infekcinis vidinio širdies dangalo uždegimas.<br>123rf nuotr.
Dažniausiai liga susergama po įvairių odontologinių ar kitų procedūrų, chirurginių operacijų, ypač kai širdyje jau yra pakitimų.<br>123rf nuotr.
Dažniausiai liga susergama po įvairių odontologinių ar kitų procedūrų, chirurginių operacijų, ypač kai širdyje jau yra pakitimų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-11-11 15:53, atnaujinta 2017-04-18 04:54

Mūrininku dirbantis vyras buvo ant mirties slenksčio ir jam turėjo būti atlikta atvira širdies operacija. Danielis Murtaghas, 29, buvo kankinamas bakterijos, kuri nulėmė ūmią širdies komplikaciją.

Medikai 7 valandų operacijos metu jaunam vyrui keitė širdies vožtuvą. Jei jis būtų laukęs dar savaitę, būtų miręs.

Pasak paties vyriškio, situacija buvo labai baisi ir jis net neįtarė, kad protinis dantis galėjo šitaip paveikti sveikatą.

Vyriškis blogai pasijautė šių metų sausio mėnesį ir pas savo gydytoją lankėsi devynis kartus. Jis skundėsi krūtinės skausmu, pagausėjusiu prakaitavimu, išsekimu ir apetito stoka.

Atlikus ŽIV testą, jis buvo neigiamas, galiausiai patvirtinta endokardito diagnozė. Po operacijos reabilitacija truko net septynias savaites.

Infekcinis endokarditas – tai infekcinis vidinio širdies dangalo uždegimas. Paprastai pažeidžiamas endokardas, dengiantis širdies vožtuvus. Infekcijos židinys gali susidaryti ir širdies ydos vietoje. Tačiau dažniausiai susergama po įvairių odontologinių ar kitų procedūrų, chirurginių operacijų, ypač kai širdyje jau yra pakitimų.

Infekcinį endokarditą dažniausiai sukelia bakterijos, pavyzdžiui, žaliasis streptokokas, Streptococcus viridans, auksinis stafilokokas, Staphilococcus aureus, rečiau – grybeliai, kiti mikroorganizmai, tokie kaip chlamidijos, mikoplazmos.

Patekusios į kraują bakterijos nusėda ant pažeistų vidinio širdies dangalo vietų. Pakenkimo vietoje dangalas suardomas ir ypač pažeidžiami vožtuvai. Tada susidaro užkrėsti krešuliai, jų dalys gali atitrūkti ir sukelti emboliją, t.y., nukeliavusios su krauju užkimšti įvairių organų kraujagysles.

Būdingiausi simptomai – karščiavimas, lydimas šaltkrėčio, silpnumas, nuovargis, naktinis prakaitavimas, apetito sumažėjimas ar visiškas išnykimas, svorio sumažėjimas, sąnarių skausmai, dusulys, pilvo padidėjimas, skausmai, tinimai, paakių paburkimas ir galvos skausmai, traukuliai.

Danielis Murtaghas po ligos jau atsigavo, tačiau nebegali dirbti pagal statybininko profesiją. Medikai rekomendavo rinktis mažiau fiziškai aktyvų darbą, pranešė dailymail.co.uk.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.