Pykina? Apie kai kurias negalavimo priežastis net neįtarėte

Daugelis žmonių yra patyrę pykinimą. Kai kurie žino, kas jį sukėlė, o kitiems tenka ilgai pasukti galvą, siekiant išsiaiškinti, kokia iš tikrųjų yra blogos savijautos priežastis, rašė womenshealthmag.com.

Pykinimas ir vėmimas yra pagrindiniai tulžies akmenų simptomai.<br>Wikipedia.org nuotr.
Pykinimas ir vėmimas yra pagrindiniai tulžies akmenų simptomai.<br>Wikipedia.org nuotr.
Jeigu pastebėjote, jog išmatos primena smalą, vizito pas gydytoją neatidėliokite.<br>123rf.com
Jeigu pastebėjote, jog išmatos primena smalą, vizito pas gydytoją neatidėliokite.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 17, 2016, 6:32 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 6:28 PM

Kadangi pykinimas yra daugeliui susirgimų priskiriamas simptomas, derėtų būti ypač atidiems, jeigu jis kilo be jokios aiškios priežasties. Jis gali įspėti apie daugelį ligų, pradedant apsinuodijimu maistu ir baigiant kasos vėžiu.

Žemiau pateikėme 5 neįprastas priežastis, dėl kurių galite jausti pykinimą.

1. Kenčiate nuo migrenų

Pastebėta, kad migrena yra stipriai susijusi su pykinimu. Deja, medikai vis dar nežino, kas iš tikrųjų sukelia šiuos galvos skausmus, taigi negali paaiškinti ir priežasties, kodėl virškinamojo trakto veiklos sutrikimai yra vienas iš migrenos simptomų. Laimei, migreną kontroliuoti padedantys vaistai gali pagelbėti ir jaučiantiems pykinimą, kadangi paveikdami ligą jie palengvina ir jos simptomus.

2. Jūsų pilvo srityje yra išsiplėtusios venos

Viena iš dažniausiai pamirštamų pilvo skausmų bei pykinimo priežasčių yra išsiplėtusios, varikozinės venos pilvo srityje. Taip, kaip jos išsivysto ant kojų, taip gali atsirasti ir kitose kūno vietose.

Ištinusios šios venos užima daugiau vietos, sukelia spaudimą. Jų spaudžiamos žarnos, kiaušidės, gimda ar šlapimo pūslė gali sukelti įvairius nemalonius simptomus. Tarp jų ir pilvo skausmą bei pykinimą.

3. Patiriate daug streso

Kone pagrindinė virškinamojo trakto sutrikimų priežastis – stresas. Jis neigiamai veikia ne tik žarnyną, bet ir skrandį, gali tapti vienu iš pagrindinių uždegimo sukėlėjų.

Kadangi žarnyno būklė daro tiesioginę įtaką bendrai organizmo savijautai, labai svarbu ištobulinti būdą, kaip kovoti su stresu. Taip pat derėtų atsisakyti itin aštraus maisto bei patiekalų didelėmis porcijomis. Reikėtų vengti ir kofeino bei nikotino. Taip sumažintumėte skrandžio skausmų riziką ateityje.

4. Kenčiate nuo tulžies akmenų

Pykinimas ir vėmimas yra pagrindiniai tulžies akmenų simptomai. Jeigu jaučiate skausmą dešinėje viršutinėje pilvo dalyje bei karščiuojate, derėtų kuo greičiau kreiptis į gydytojus.

Taip pat derėtų atkreipti dėmesį ir į tai, ką organizmas pašalina. Jeigu pastebėjote, jog išmatos primena smalą ar tai, ką išvemiate, primena kavos tirščius, vizito pas gydytoją nebeatidėliokite.

5. Pykinimą sukėlė vaistai

Įvairūs medikamentai gali sukelti pykinimą. Tai gali būti kontraceptinės tabletės, vitaminai ar bet kokie kiti vaistai, turintys šį šalutinį poveikį. Norėdami jo išvengti pabandykite vaistus gerti valgio metu ar būdami sotūs. Tokiu būdu nesudirginsite skrandžio.

6. Nėštumas

Nors daugelis mano, kad pykinimas yra pirmasis nėštumo simptomas, deja, realybė yra kitokia. Dauguma reguliarų ciklą turinčių moterų pykinimą ima jausti basilaukdamos 6-8 savaites.

Taigi, pirmasis simptomas būtų nepasirodžiusios menstruacijos. Toms, kurių ciklas yra nereguliarus, pykinimas iš tiesų gali būti pirmasis nėštumo simptomas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.