Suduotas smūgis homeopatiniams vaistams – suabejosite, ar juos pirkti verta

Tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje gydymas homeopatija yra pakankamai populiarus. Vien JAV šis kontraversiškas gydymo metodas susišluoja didžiules sumas pinigų. Pavyzdžiui, 2007-aisias žmonės jam paklojo net 3 milijardus dolerių, rašė theindependent.co.uk.

Mokslininkai neigia homeopatinių preparatų veiksmingumą.<br>123rf.com
Mokslininkai neigia homeopatinių preparatų veiksmingumą.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-11-24 15:54, atnaujinta 2017-04-17 05:16

Homeopatijos metodas 1796-aisiais buvo išrastas Samuelio Hahnemanno. Deja, pastaraisiais metais šis gydymo būdas sulaukė daug kritikos iš tradicinės medicinos šalininkų. Dėl šios priežasties, JAV vyriausybė priėmė sprendimą. Nuo šiol visi homeopatinių preparatų gamintojai turės pateikti įrodymus, kad jų preparatai yra veiksmingi. Jeigu to padaryti nepavyks, ant produktų turės būti nurodyti, kad „nėra jokių mokslinių įrodymų, jog preparatas yra veiksmingas“.

Aštuoniolikto amžiaus pabaigą menanti homeopatija yra netradicinės medicinos šaka, teigianti, kad ligos simptomus galima išgydyti duodant preparatus, kuriuose esančios minimalios dozės veikliosios medžiagos didelėmis dozėmis duodamos sveikam asmeniui sukelia panašius simptomus į minėtą ligą.

„Daugybė homeopatinių preparatų yra taip smarkiai praskiesti, jog ir laboratorijose nebeįmanoma aptikti jokių veikliosios medžiagos pėdsakų. Visgi, nors toks gydymo metodas yra smarkiai kritikuojamas tradicinės medicinos šalininkų bei mokslininkų, egzistuoja daugybė homeopatijos sekėjų“, – teigiama oficialiame nutarime.

Jame taip pat buvo tikinama, kad praktiškai neegzistuojanti veiklioji medžiaga homeopatiniuose preparatuose bei tai, kad tai yra „vaistas“, prieštarauja paprastiems chemijos, biologijos bei fizikos principams. „Tikėti, kad homeopatiniai preparatai yra veiksmingi, yra tas pats, kas tikėti magija“, – paaiškino Sveikatos politikos ekspertas Timothy Caulfieldas.

Specialistai mano, kad nepaisant mokslinių įrodymų apie šių „medikamentų“ neveiksmingumą, yra tikėtina, jog artimiausiu metu jie tikrai nedings iš vaistinių lentynų. Tačiau, ekspertai tikina, kad nebūtina homeopatinių preparatų visiškai pašalinti iš prekybos. Tereikia jų etiketėse nurodyti, kad jų veiksmingumas nėra moksliškai įrodytas bei pabrėžti faktą, kad homeopatija remiasi aštuoniolikto amžiaus teorijomis, kurių šiandienos mokslininkai nepalaiko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.