Kosulys atskleis, kuo sergate ir kaip reikia gydytis

Kosulys yra natūralus organizmo apsauginis refleksas, tad savaime tai – naudingas dalykas. Jis padeda išvalyti kvėpavimo takus nuo gleivių, dulkių ir svetimkūnių.

Kosulys yra natūralus organizmo apsauginis refleksas, tad savaime tai – naudingas dalykas. Jis padeda išvalyti kvėpavimo takus nuo gleivių, dulkių ir svetimkūnių.<br>123rf nuotr.
Kosulys yra natūralus organizmo apsauginis refleksas, tad savaime tai – naudingas dalykas. Jis padeda išvalyti kvėpavimo takus nuo gleivių, dulkių ir svetimkūnių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2016, 10:14 AM, atnaujinta Apr 16, 2017, 7:33 PM

Deja, užsitęsęs kosulys gali reikšti sveikatos sutrikimą. Dažniausiai jį sukelia virusinės infekcijos. Jas mes įvardijame kaip peršalimą. Gali prasidėti ir bakteriniai susirgimai. Labai svarbu atskirti, kas yra kas.

Visi žinome, kad yra sausas ir drėgnas kosulys. Sausas – kai žmogus negali atsikosėti. Jis atsiranda įkvėpus šalto oro ar infekcijai patekus į kvėpavimo takus. Sausas kosulys dažniausiai pasireiškia susirgimo pradžioje.

Jei kosulys drėgnas, atkosėjami skrepliai, su kuriais iš kvėpavimo takų pašalinami ligos sukėlėjai. Toks kosulys paprastai atsiranda vėlesnėje ligos stadijoje. Šio kosulio slopinti specialistai nerekomenduoja, mat organizmas valosi.

Kokias ligas gali signalizuoti kosulys?

Jei užpuolė viršutinių kvėpavimo infekcijų metu dažniausiai nuo pat pirmos dienos vargina sausas erzinantis kosulys.

Jei sergate bronchitu, kosėsite intensyviai, tiek sausai, tiek drėgnai, bus skreplių.

Sergant kokliušu, kosulys taps priepuoliniu ir gali būti toks intensyvus, kad net sukels vėmimą.

Jei užpuolė virusinis laringitas, balsas prikimsta, atsiranda sausas, lojimą primenantis kosulys. Jei jums astma, kosulys būna spazminis, keliantis dusulį, o kvėpavimas – su apsunkintu iškvėpimu.

Itin svarbu iškart identifikuoti susirgimą ir neleisti ligai „įsisenėti“.

Pajutę pirmus peršalimo simptomus, vartokite daug medaus ir citrinos, gerkite karštas arbatas.

Jeigu vis dar jaučiate kosulio sukeltą diskomfortą, vaistinėje galite įsigyti sirupų nuo kosulio.

Organizmą kasdien ir taip atakuoja šimtai cheminių medžiagų, gaunamų su maistu, gėrimais ar pasisavinamų iš aplinkos, tad chemijos vartojimą sergant derėtų sumažinti iki minimumo.

Todėl nepamirškite, kad sirupų yra ir žolelinės kilmės, kurie ne tik suvilgo sudirgintą gerklę, bet ir pagerina kvėpavimo takų funkcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?