Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Netikėtas sprendimas – ligoms gydyti bus panaudota narkotinė medžiaga

JAV vaistų kontrolės departamentas patvirtino naujausią potrauminio streso sutrikimo gydymą. Jam bus pasitelktas narkotine medžiaga laikomas ekstazis, kitaip – MDMA. Šiuo metu tyrimas dar nėra įgyvendinamas, tačiau netolimoje ateityje tai taps realybe, rašė dailymail.co.uk.

Ekstazis gali būti panaudotas gydyti įvairiems psichologiniams ir fiziniams sutrikimams, pavyzdžiui, autizmui.<br>123rf.com
Ekstazis gali būti panaudotas gydyti įvairiems psichologiniams ir fiziniams sutrikimams, pavyzdžiui, autizmui.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 5, 2016, 4:05 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:32 AM

Ši narkotinė medžiaga sulaukė daugelio mokslininkų bei medikų susidomėjimo, kadangi mokslininkai pastebėjo, jog mažomis dozėmis ji galimai palengvina ne tik minėto sutrikimo bet ir autizmo ar kitų psichologinių sutrikimų gydymą, mažina jų simptomus.

Ankstesni tyrimai atskleidė, kad ekstazis potrauminio streso sutrikimo simptomus sumažino net 56-66 procentams pacientų. Jeigu tyrimas bus sėkmingas, ši medžiaga taps prieinama jau 2021 metais. Visgi, jos panaudojimas bus tik medicininis. Savarankiškas nelegalių medžiagų vartojimas yra draudžiamas ir žalingas sveikatai.

Medicininiais tikslais ši narkotinė medžiaga tyrinėta ir anksčiau. 2013 metais atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad ekstazis smarkiai sukrėstiems ir nuo potrauminio streso sutrikimo kenčiantiems asmenims padėjo užmegzti stipresnį ryšį su jam padedančiu specialistu. Dėl to daugybė mokslininkų kovoja dėl teisės legalizuoti uždraustas medžiagas medicininiam panaudojimui.

Visgi, priešingai nei marihuanos, šios medžiagos poveikis nėra fizinis. Marihuana aktyvuoja organizme jau esančią kanabinoidų sistemą. Jos stimuliavimas palengvina skausmą, nerimą bei depresiją.

Tuo tarpu MDMA sukeltu tik psichologinį poveikį, skatinantį empatiją, džiaugsmo pojūtį. Tai padėtų gydyti ir autizmo spektro sutrikimą turinčius asmenis. Kaip žinia, autizmas pasaulyje plinta it epidemija, vien JAV per 200,000 asmenų kasmet gimsta turėdami šį sutrikimą.

Tai lėtinis sutrikimas, kuris paveikia nervinę sistemą bei apsunkina komunikaciją bei bendravimą su aplinkiniais, sumažina empatiją. Tai vienas iš empatogenų, kuris, mokslininkų teigimu, turėtų būti studijuojamas, o ne demonizuojamas. Kol kas tyrimai vykdomi laboratorijose, pasitelkiant peles. Dirbant su tokiomis medžiagomis labai svarbu tiksliai ištirti ir aprašyti jų poveikį bei atrandamas gydomąsias savybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.