Paaiškėjo, kad suvartoja daugiausiai kompensuojamų vaistų

Daugiausiai kompensuojamų vaistų

Daugiausiai kompensuojamų vaistų pernai suvartojo Širvintų ir Vilkaviškio, mažiausiai – Šalčininkų, Šilalės ir Neringos gyventojai.<br>123rf nuotr.
Daugiausiai kompensuojamų vaistų pernai suvartojo Širvintų ir Vilkaviškio, mažiausiai – Šalčininkų, Šilalės ir Neringos gyventojai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-07 15:30, atnaujinta 2018-02-10 00:03

Ši analizė atliekama vaistų suvartojimą skaičiuojant pagal vidutinį terapinį dienos dozės skaičių, tenkanti 1 tūkst. gyventojų per vieną dieną.

Širvintose šis rodiklis siekia 683 ir yra didžiausias, Vilkaviškyje jis šiek tiek mažesnis – 646. Mažiausias vaistų suvartojimas tūkstančiui gyventojų per dieną yra Šalčininkuose, kur tesiekia 399, Šilalėje, kur jis siekia 420 ir Neringoje – 443.

Pasak VLK Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjos Kristinos Garuolienės, praėjusiais metais vidutiniškai Lietuvoje 1 tūkst. gyventojų per dieną suvartojo 1 tūkst. 46 dienos dozes vaistų, iš kurių 476 – nekompensuojami, o 570 – kompensuojami Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis.

„Nepaisant to, kad kompensuojamiesiems vaistams kasmet skiriama vis daugiau Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų, žmonės už juos taip pat sumoka brangiai. Štai 2015 metais už kompensuojamuosius vaistus vienam gyventojui per metus atitekdavo apie 72 eurus fondo lėšų, tuo tarpu patys gyventojai primokėdavo apie 18 eurų“, – sako K.Garuolienė.

Iš viso kompensuojamuosius vaistus Lietuvoje vartojo daugiau kaip 1,2 mln. žmonių arba 40 proc. šalies gyventojų.

K.Garuolienės teigimu, pernai žmonės daugiausiai vartojo kardiologinių vaistų. Šios grupės vaistų yra kompensuojama daugiausiai – 83 proc. Antroje vietoje pagal suvartotą vaistų kiekį yra nervų sistemą veikiantys vaistai. Trečioje vietoje pagal suvartotą vaistų kiekį atsidūrė virškinimo traktą ir vaistai cukriniam diabetui gydyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.