Gėdingos ligos, kuriomis galite sirgti apie tai nežinodami

Kai kurios lytiniu keliu plintančios ligos (LPL) pasiekė epideminį lygį. Per pastaruosius metus gonorėjos ir chlamidiozės atvejai lytiškai aktyvių asmenų tarpe išaugo iki atitinkamai 13 ir 6 proc., pranešė prevention.com.

Gonorėja.<br>Ligų kontrolės ir prevencijos centro Viešos sveikatos iliustracijų bibliotekos nuotr.
Gonorėja.<br>Ligų kontrolės ir prevencijos centro Viešos sveikatos iliustracijų bibliotekos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 11, 2016, 1:31 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:19 PM

Baiminamasi, kad šie skaičiai yra daug didesni, kadangi dauguma LPL sergančių asmenų nė neįtaria, kad yra ligos nešiotojai bei platintojai. Taip yra dėl itin paprastos priežasties – dauguma LPL neturi jokių akivaizdžių simptomų.

„Seksualiniu keliu plintančios ligos neretai yra vadinamos „tyliąja epidemija“, kadangi labai dažnai jos neturi jokių akivaizdžiai išreikštų simptomų. Tai reiškia, kad sergantis bei ligą platinantis asmuo nė neįtaria esąs užsikrėtęs. Tai sudaro itin palankias sąlygas šioms ligoms plisti“, – aiškino profesorė seksologė Debby Herbernick.

Specialistė taip pat parengė keturių dažniausiai pasitaikančių ligų sąrašą. Šios LPL yra ypač paplitusios jaunų, seksualiai aktyvių asmenų tarpe.

1. Gonorėja

Ši bakterinė infekcija plinta vaginalinio, oralinio ir analinio sekso metu jeigu partneriai nesisaugo. Infekcijai patekus ant lytinių organų, bakterijų paveiktose vietose kyla nemalonūs uždegimai. Nuo gonorėjos geriausiai apsaugo prezervatyvai, kurių dėvėjimas norint išvengti šios infekcijos yra kone 100 proc. veiksmingas.

Simptomai: moterys dažniausiai nepatiria jokių gonorėjos simptomų. Tos, kuriuos juos jaučia, gali patirti nestiprų šlapimo pūslės uždegimą. Jeigu infekcija užklumpa vyrą, simptomai taip pat būna nežymūs. Tai gali būti žalsvos ar gelsvos spalvos išskyros iš varpos, nemalonus deginimas šlapinantis. Jeigu infekuotas gerklė ar išangė, simptomų gali ir nesijausti.

2. Chlamidiozė

Chlamidiozė – tai dar viena LPL, turinti sunkiai pastebimus simptomus. Kaip ir gonorėja, ji plinta nesaugaus lytinio akto metu. Siekiant apsisaugoti pačiam ar nuo chlamidiozės apsaugoti partnerį, pakanka dėvėti prezervatyvą.

Simptomai: Deja, chlamidiozė yra kone nepastebima, tiek moterų, tiek vyrų tarpe. Kartais galima pastebėti įprastus, apie infekciją pranešančius simptomus, tokius kaip deginimas šlapinantis ar neįprastos spalvos išskyros.

3. Lytinės karpos

Lytinės karpos gali būti sukeltos dviejų tipo herpeso virusų. Pirmojo tipo virusas dažniausiai paveikia burną bei pasireiškia kaip pūslelinė. Antrojo tipo virusas paveikia lytinius organus.

Šis virusas plinta tiesioginio kontakto metu ir gali būti užkrečiamas net tuomet, kai karpų nesimato. Deja, prezervatyvai yra tik 80 proc. veiksmingi, kadangi karpos gali būti ir kitose, apsaugos priemone nepridengtose vietose.

Simptomai: apie 70 proc. herpeso virusu infekuotų žmonių nepatiria jokių simptomų. Tie, kurie pajaučia nemalonius simptomus dažniausiai pastebi deginimą, niežtėjimą, nedideles pūsleles ar žaizdeles. Pirmą sykį apsikrėtę asmenys gali pastebėti, kad ėmė karščiuoti, jų limfmazgiai padidėjo, ėmė kamuoti galvos skausmas, nuovargis.

4. Žmogaus papilomos virusas (ŽPV)

Žmogaus papilomos virusas yra dažniausiai sutinkama lytiniu keliu plintanti liga. Jis gali būti dviejų tipų – žemos ir didelės rizikos. Pirmasis yra nepavojingas gyvybei, tačiau gali sukelti lytines karpas. Antrasis daug pavojingesnis ir gali tapti gimdos kaklelio vėžio priežastimi. Prezervatyvų dėvėjimas gali padėti apsisaugoti.

Simptomai: Deja, žmogaus papilomos virusas beveik niekuomet neturi akivaizdžių simptomų. Net ir ŽPV sukeliamos lytinės karpos yra mažytės, neretai vos įžiūrimos. Deja, kol kas neegzistuoja tyrimas, galintis diagnozuoti ŽPV vyrų organizme. Moterims jis gali būti nustatytas ištyrus karpas arba atlikus kasmetinį prevencinį gimdos kaklelio vėžio tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.