Ar mokate perskaityti bendrąjį kraujo tyrimą? Štai apie kokias ligas galite sužinoti

Kartą per metus kiekvienas žmogus turėtų kreiptis į šeimos gydytoją, kad jam būtų atliktas bendrasis kraujo tyrimas.

Štai ką apie bendrąjį kraujo tyrimą turi žinoti visi.<br>123rf nuotr.
Štai ką apie bendrąjį kraujo tyrimą turi žinoti visi.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2016, 12:22 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:29 PM

Tačiau ar mokate jį perskaityti? Ne visuomet pakanka išgirsti gydytojo: „Esate sveikas“.

Štai ką apie bendrąjį kraujo tyrimą turi žinoti visi.

Bendrą kraujo tyrimą sudaro informacija apie visus kraujo forminius elementus ir morfologinis kraujo tepinėlio tyrimas.

Svarbiausi rodikliai bendrame kraujo tyrime:

Hemoglobinas (HgB) – pagrindinis eritrocitų komponentas. Jo koncentracijos nustatymas taikomas norint diagnozuoti mažakraujystę arba eritrocitų skaičiaus padidėjimą. Vyrams hemoglobino norma – 140–180 g/l, moterims –120–160 g/l.

Hemoglobino koncentracijos sumažėjimas kartu su raudonųjų kraujo kūnelių skaičiaus (RBC), vidutinio eritrocitų tūrio (MCV) ir vidutinės eritrocitų hemoglobino koncentracijos pokyčiais (MCHC) gali byloti apie mažakraujystę, tik reikia visus šiuos rodiklius išanalizuoti atskirai ir nuspręsti, kokios kilmės mažakraujystė.

Leukocitai, dar vadinami baltaisiais kraujo kūneliais, yra skirstomi į penkias grupes: neutrofilus (NEUT), limfocitus (LYMPH), monocitus (MONO), eozinofilus (EOS) ir bazofilus (BASO). Jų normos ribos – 4.0-8.0.

Leukocitų skaičiaus padidėjimas, vertinant absoliutines vertes, dažniausiai būna bakterinių ar virusinių infekcijų padarinys.

Eozinofilų padidėjimas rodo, kad organizme vyksta alerginė reakcija arba yra parazitų, sergama odos liga, monocitų – gali padaugėti esant virusiniam susirgimui ar sveikstant po ligos, bazofilų padidėja prie retesnių ligų.

Leukocitų kiekio padidėjimas visada turi priežastį.

Leukocitų kiekio sumažėjimas periferiniame kraujyje gali būti vienas svarbesnių laboratorinių požymių, kurie pasireiškia sunkesnių būklių metu: virusinė, susijusi su skydliaukės funkcijos suaktyvėjimu, lėtiniu uždegiminiu procesu, sukelta įvairių anemijų, alkoholizmo, piktybinių kraujo ligų.

Trombocitai (PLT) – tai ląstelės, atsakingos už kraujo krešėjimą. Esant trombocitų kiekio sumažėjimui, gali pasireikšti kraujavimai. Ženklus trombocitų kiekio sumažėjimas gali būti sergant tam tikromis kraujo, kepenų, vėžinėmis ligomis. Jų norma – 130-400.

Trombocitų kiekio padidėjimas nustatomas gerokai rečiau, pavyzdžiui, organizmui reaguojant į kraujavimą – tiek į išorinį, tiek ir į vidinį.

Hematokritas (Hct) – kraujo plazmos – skystosios kraujo dalies – santykis su bendru kraujo ląstelių kiekiu. Jo padidėjimas gali reikšti deguonies trūkumą audiniuose, skysčių trūkumą, o sumažėjimas – anemiją ar per didelį skysčių kiekį organizme. Hematokrito norma – moterims 35-47, o vyrams 40-52 proc.

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad bendro kraujo tyrimo sudedamųjų dalių leistinos ribos yra individualios, todėl dėl konkrečių atvejų reikia tartis su gydytoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.