Radote žilą plauką? Laikas pasitikrinti dėl kelių ligų

Pražilti nesulaukus 30 metų nėra norma, tai greičiau – patologija, sako gydytojas Arvydas Unikauskas. Jis pataria ne skubėti rinktis plaukų dažymo priemones, o susirūpinti sveikata.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt

Dec 16, 2016, 12:20 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:15 PM

Viena iš priežasčių, galinčių turėti įtakos ankstyvam žilimui, yra stresas. Mokslininkai stresą įvardija kaip vieną iš žilimą nulemiančių veiksnių.

Patyrus emocinį spaudimą jaučiama įtampa, širdgėla ar nerimas, tuo metu organizme gerokai padidėja laisvųjų radikalų kiekis. Normaliomis sąlygomis šių radikalų funkcija yra kovoti su organizmo priešais, tačiau problema atsiranda tada, kai radikalų atsiranda per daug. Pavyzdžiui, vienas iš laisvųjų radikalų yra vandenilio peroksidas, kuriuo moterys šviesina plaukus.

Kita galima priežastis – hormonų svyravimai, arba disbalansas. Pavyzdžiui, sutrikusi skydliaukės funkcija. Šiuo atveju gali būti sutrikdyta pigmento, kuris nudažo plauką, gamyba.

Be abejo, vienas iš didžiausią poveikį ankstyvam žilimui darančių veiksnių yra genetika. Jei anksti pražilo tėvai, didelė tikimybė, kad anksti pražilsite ir jūs.

Paskutinė gydytojo A. Unikausko įvardijama priežastis – mityba. Vitaminų (ypač B12, B9, geležies) ir mikroelementų trūkumas gali sukelti ankstyvą plaukų žilimą.

Jauname amžiuje atsiradus žilų plaukų, patariama pasidaryti kraujo tyrimą dėl vitamino B12, geležies ir folio rūgšties (B9). Taip pat svarbu rūpintis mityba, valgyti vitamino B12 turinčių produktų, ypač mėsos, žuvies ir pieno produktų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.