Trys iš keturių moterų susiduria su nemalonia liga, bet tai ne blogiausia

Trys iš keturių moterų susiduria su nemalonia liga – pienlige. Tačiau tik nedaugelis žino, kad pienligės simptomai yra labai panašūs į kitos pavojingos ligos – bakterinės infekcijos – simptomus.

Trys iš keturių moterų susiduria su nemalonia liga – pienlige. Tačiau tik nedaugelis žino, kad pienligės simptomai yra labai panašūs į kitos pavojingos ligos – bakterinės infekcijos – simptomus.<br>123rf nuotr.
Trys iš keturių moterų susiduria su nemalonia liga – pienlige. Tačiau tik nedaugelis žino, kad pienligės simptomai yra labai panašūs į kitos pavojingos ligos – bakterinės infekcijos – simptomus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt

Dec 20, 2016, 3:42 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:34 PM

Apie šias ligas nereikėtų gėdytis kalbėti, nes negydoma bakterinė infekcija gali lemti net moters nevaisingumą.

Pasak gydytojo Alvydo Unikausko, norint užkirsti kelią pienligei, arba kandidozei, svarbu išsiaiškinti ją sukėlusią priežastį. Nuolatinė nervinė įtampa, nuovargis, nepakankamas poilsis, nevisavertė mityba ar cukrinis diabetas – visos šios priežastys „užima“ imuninę sistemą ir ji nebeturi energijos lytinei sistemai apsaugoti, todėl plintantis grybelis sukelia pienligę.

Kita problema – moterys dažnai pienligę supainioja su kita liga – makšties gleivinės bakterinės kilmės uždegimu. Negydoma bakterinė infekcija gali sukelti persileidimą, uždegimines dubens ligas, skausmą ar nevaisingumą.

Vienas simptomų, būdingų tiek pienligei, tiek bakteriniam uždegimui, yra niežulys ir deginimas makšties srityje, taip pat pasireiškia baltos, lipnios, varškės konsistencijos išskyros, kurioms būdingas nemalonus kvapas, apibūdinamas kaip žuvies. Nors pienligės simptomai būdingi ir bakteriniam uždegimui, labai svarbu tiksliai nustatyti diagnozę, nes šių ligų gydymo būdai yra skirtingi.

Grybeliui, sukeliančiam pienligę, gydyti vartojami vaistai nuo grybelio, o bakterinei infekcijai gydyti skiriami antibiotikai.

Kuri iš šių ligų jus kamuoja, galite sužinoti nusipirkę pH testą, kuris padės nustatyti, ar tai yra grybelinė, ar bakterinė infekcija. Jei testas parodo, kad terpė yra labiau rūgštinė, tai didelė tikimybė, kad jums – pienligė, jei labiau šarminė – jūs greičiausiai sergate bakterine infekcija. Tačiau dėl diagnozės patvirtinimo ir gydymo vis tiek reikės kreiptis į gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.