Nevaisingumo problemas spręsti reikia kur kas anksčiau nei galvojote

Mokslininkai pateikė išvadas dėl Lietuvos vyrų nevaisingumo ateityje. Taip Vilniuje sėkmingai baigėsi Europos socialinio fondo finansuotas ir dvejus metus trukęs projektas.

Mokslininkai pateikė išvadas dėl Lietuvos vyrų nevaisingumo ateityje.<br>123rf nuotr.
Mokslininkai pateikė išvadas dėl Lietuvos vyrų nevaisingumo ateityje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2017, 3:22 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:48 PM

Gydydami berniukus, gimusius su nenusileidusiomis sėklidėmis, šiame projekte dalyvavo Vaikų ligoninės chirurgai. Jie turėjo tikslą ištirti nevaisingumo dažnį ir nevaisingumo priežastis.

Nenusileidusios sėklidės (kriptorchizmas) – tai vyriškų lyties organų anomalija, pasitaikanti iki 5 proc. išnešiotų ir iki 45 proc. neišnešiotų naujagimių. Tai viena dažniausių vyrų nevaisingumo priežasčių.

Vaikų ligoninės Vaikų urologijos skyriaus vedėjas ir mokslinio darbo vadovas Gilvydas Verkauskas teigė, kad pagrindinis šios anomalijos gydymo tikslas – kuo anksčiau atlikti operaciją ir nuleisti sėklidę į kapšelį.

Tai būtina, kad sėklidėse normaliai bręstų lytinės ląstelės. Tokią operaciją vilniečiai atlieka 6–9 mėnesių kūdikiams. Tačiau pasitaiko atvejų, kai į chirurgus kreipiamasi pagalbos per vėlai.

Ištyrus, kokios nevaisingumo prognozės laukia tų berniukų, kuriuos Vaikų ligoninės medikai operavo gerokai vėliau, kai jiems buvo nuo 2 iki 6 metų, laukė nemalonios išvados.

Paaiškėjo, kad nevaisingumo sutrikimų ateityje turės daugelis vyrų, kurie buvo operuoti tokio amžiaus dėl abiejose pusėse nenusileidusių sėklidžių.

Jei nenusileidusi sėklidė buvo tik vienoje pusėje, ateityje dėl nevaisingumo turės bėdų tik dalis vyrų. Tačiau ta dalis vyrų yra beveik dvidešimt kartų didesnė nei populiacijoje.

Šveicarijos molekulinės genetikos laboratorijose atlikti tyrimai taip pat parodė, kad nenusileidusios sėklidės ir nevaisingumas yra nulemti genų.

Ši išvada leidžia daryti prielaidą – pagrindinė priežastis, dėl kurios sėklidė nesusileidžia į kapšelį, yra ne mechaninė kliūtis, o endokrinologinė.

„Neužtenka vien atlikti nenusileidusių sėklidžių operacijos, kaip buvo daroma anksčiau. Kartais būtinas ir medikamentinis gydymas.

Ar pacientui reikalingas šis gydymas, nesunku nustatyti tos pačios operacijos metu paėmus sėklidės biopsiją“, – įspėjo chirurgas G.Verkauskas.

Yra sukaupta duomenų, kad atlikus operaciją gydymas turi būti tęsiamas tam tikru hormoniniu preparatu.

Dėl jo poveikio didėja hipofizėje natūraliai gaminamo liuteinizuojančio hormono išsiskyrimas. Tai didina testosterono koncentraciją ir skatina lytinių ląstelių brendimą.

Vilniečiai toliau tęs projektą bendradarbiaudami su tarptautiniais moksliniais centrais. Vaikų ligoninės chirurgai semiasi patirties Sinsinatyje (JAV), Mančesteryje (Didžioji Britanija), Bazelyje (Šveicarija).

Itin svarbiu postūmiu lietuviams tapo Šveicarijos mokslininko Faruko Hadziselimoviciaus pasiekimai.

Su bendradarbiais jis tyrinėjo genų raišką, lemiančią lytinę anomaliją, dėl kurios berniukai gimsta su nenusileidusiomis sėklidėmis. Jis taip pat lygino šią genų raišką tirdamas sveikus berniukus.

Vilniečiai neabejojo, kad šis projektas padės Europoje kurti naujas gaires, kaip gydyti kriptorchizmą.

Tai pavyktų padaryti gavus daugiau duomenų apie genų įtaką, taip pat atlikus klinikinius tyrimus, patvirtinančius, kad medikamentinis gydymas gerina vyrų vaisingumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.