Prašo skubios pagalbos, galinčios išgelbėti ne vieną gyvybę

Kauno klinikos ir Nacionalinis kraujo centras ragina žmones kuo skubiau atvykti į Kauno klinikų Kraujo centrą (Kaune) arba į Nacionalinį kraujo centrą (Vilniuje).

Kauno klinikos ir Nacionalinis kraujo centras ragina žmones kuo skubiau atvykti į Kauno klinikų Kraujo centrą (Kaune) arba į Nacionalinį kraujo centrą (Vilniuje).<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kauno klinikos ir Nacionalinis kraujo centras ragina žmones kuo skubiau atvykti į Kauno klinikų Kraujo centrą (Kaune) arba į Nacionalinį kraujo centrą (Vilniuje).<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-01-03 14:23, atnaujinta 2018-02-09 19:41

„Nacionalinis kraujo centras ir Kauno klinikos praneša apie didelį O RhD- kraujo grupės trūkumą.

Prašome visų, turinčių šią kraujo grupę, kuo skubiau atvykti į artimiausią Nacionalinio kraujo centro padalinį ar Kauno klinikų Kraujo centrą. Jūsų pagalba labai reikalinga!“ – skatina Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė Eglė Audickaitė.

Kam reikalingas donorų kraujas?

Žmogaus kraujas yra unikalus. Iki šiol pasaulyje jam nėra sukurta dirbtinio pakaitalo, kuris galėtų pakeisti donoro kraują. Būtent dėl šios priežasties yra labai svarbu, kad nuolat atsirastų žmonių, kurie padovanotų kraujo sužeistiesiems ir ligoniams.

Lietuvoje per metus reikia tūkstančių litrų kraujo, kad būtų išgelbėti žmonės, praradę didelį kraujo kiekį dėl sunkių chirurginių operacijų, patirtų traumų, avarijų, žarnyno kraujavimo ar komplikuoto gimdymo. Kraujo perpylimas skiriamas ir kraujo ligomis ar vėžiu sergantiems pacientams.

Vienintelis kraujo gavimo šaltinis – kiti žmonės, o perpylimui naudojamas kraujas turi būti saugus, dovanotas sveikų donorų.

Kraujas sudarytas iš kraujo plazmos (apie 55-60 proc.), kraujo ląstelių (apie 40-45 proc., raudonieji kraujo kūneliai, baltieji kraujo kūneliai) ir kraujo plokštelių (trombocitai). Suaugęs žmogus turi apie 5 l kraujo, arba 6-7,5 proc. kūno masės.

Kraujo reikšmė organizmui labai didelė. Pagrindinės kraujo atliekamos funkcijos:

pernešimo – kraujas perneša dujas (deguonį ir anglies dvideginį), maisto medžiagas, medžiagų apykaitos produktus, vitaminus, hormonus, elektrolitus, netgi šilumą;

apsauginė – kraujo ląstelės dalyvauja iminiteto reakcijose, saugo organizmą nuo svetimkūnių ir mikrobų; be to, kraujas geba krešėti, todėl apsaugo nuo nukraujavimų traumų metu;

kraujas palaiko organizmo pusiausvyrą (homeostazę) – palaiko pastovų pH ir jonų pasiskirstymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.