Šalyje šiek tiek padaugėjo susirgimų infekcija, užsikrečiama per maistą

Pernai listeriozė diagnozuota 10

Pernai listeriozė diagnozuota 10 žmonių, informuoja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).<br>123rf nuotr.
Pernai listeriozė diagnozuota 10 žmonių, informuoja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2017, 1:15 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:33 PM

Pasak centro specialistų, 2016-aisiais užregistruota daugiausia listeriozės atvejų nuo 2010 metų. Per 2010–2015 metų laikotarpį Lietuvoje kasmet buvo registruojama nuo 5 iki 8 šios ligos atvejų.

Iš viso 2010-2016 metais listeriozė Lietuvoje buvo diagnozuota 47 asmenims, iš kurių 9 mirė.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, sergamumo listerioze tendencija Europoje nuo 2008 metų yra didėjanti. Dažniausiai ši liga diagnozuojama vyresniems nei 65 metų asmenims. Praėjusiais metais Europos Sąjungoje patvirtinti 2206 listeriozės atvejai, 270 iš jų – mirties.

„Listeriozė nėra tokia dažna liga kaip salmoneliozė ar kampilobakteriozė, tačiau dėl klastingų simptomų kiekvienas šios ligos atvejis turi būti tiriamas atsakingai, kad būtų išvengta protrūkio“, – pranešime teigia ULAC direktorius prof. dr. Saulius Čaplinskas.

Listeriozė yra liga, kurią sukelia Listeria monocytogenes bakterijos, plačiai paplitusios aplinkoje. Pagrindinis infekcijos šaltinis yra gyvūninis maistas, vartojamas neapdorotas arba nepakankamai apdorotas karščiu.

Skirtinai nei kitos bakterijos, listeriozės sukėlėjai gali daugintis žemoje temperatūroje (šaldytuve) ir yra atsparios didelei druskos koncentracijai. Todėl jos gali išgyventi perdirbtame, konservuotame maiste ir šaltame vartojimui paruoštame maiste: perdirbtos mėsos ir žuvies produktuose, pieno produktuose, pavyzdžiui, minkštuose sūriuose, svieste ir piene, ypač jei jie pagaminti iš nepasterizuoto pieno. Listerozės priežastimi gali būti iš anksto paruošti sumuštiniai, salotos.

Pernai vasarą paaiškėjo, kad listeriozės sukėlėjų Rusijos tarnybos 2015 metais pranešė radusios iš Lietuvos importuotuose Kauno bendrovė „Judex“ koldūnuose, o Lietuvos visuomenei apie tai tuomet nebuvo paskelbta. Kilus skandalui dėl galimo bandymo slėpti informaciją apie užkratą, listerijos bakterijų rado ir bendrovės „Judex“ produkciją šiemet rugpjūtį tikrinę Lietuvos specialistai: Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija bei Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Devyniais atvejais, kai listeriją šiemet fiksavo VMVT, „Judex“ produktų partijos nebuvo sustabdytos ar sunaikintos, nes ES teisės aktai leidžia tam tikrą listerijos koncentraciją pusgaminiuose. Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija užkratą nustatė Rusijos rinkai skirtų šaldytų koldūnų partijoje. Rusija, kaip ir JAV, taiko vadinamąjį nulinės tolerancijos principą produktams, kuriuose yra listerijos.

Teisėsauga įtaria, kad šaldytus maisto produktus gaminanti bendrovė „Judex“ per parlamentarą „tvarkietį“ Petrą Gražulį siekė paveikti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kad ši neskirtų nuobaudų už pažeidimus.

Teisėsauga dabar jau buvusiam Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovui Jonui Miliui yra pareiškusi įtarimus piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu. J.Milių ministrų kabinetas rugsėjį atleido iš pareigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.