Sveikindamiesi rankos geriau neduokite – tai išgelbės nuo didelės problemos

Daugelis žmonių stengiasi pravaikščioti slogą, kosulį, gerklės skausmą, taip pat – gripą. Net mano, kad toks elgesys yra didvyriškas, nes darbdaviui nereikia ieškoti, kas galėtų pakeistų sergantį darbuotoją.

Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Šeimos medicinos centro vadovas profesorius Vytautas Kasiulevičius įspėjo, kad prasidėjus gripo epidemijai reikėtų susimąstyti, ar mūsų papročiai neprisideda prie ligų platinimo.<br>123rf nuotr.
Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Šeimos medicinos centro vadovas profesorius Vytautas Kasiulevičius įspėjo, kad prasidėjus gripo epidemijai reikėtų susimąstyti, ar mūsų papročiai neprisideda prie ligų platinimo.<br>123rf nuotr.
Gripo infekcijai būdinga didelė temperatūra, sausas kosulys, nuovargis, galvos ir raumenų skausmai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Gripo infekcijai būdinga didelė temperatūra, sausas kosulys, nuovargis, galvos ir raumenų skausmai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Danutė Jonušienė („Lietuvos rytas“)

Jan 8, 2017, 5:15 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 2:24 PM

Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Šeimos medicinos centro vadovas profesorius Vytautas Kasiulevičius įspėjo, kad prasidėjus gripo epidemijai reikėtų susimąstyti, ar mūsų papročiai neprisideda prie ligų platinimo.

Gali sužlugdyti ne tik tikėjimas, kad peršalimo ligos – nieko rimto. Oro lašeliniu būdu plintantys sukėlėjai mėgsta įsikurti ir ant delnų.

Dalį jų sergantis žmogus gali perduoti kitiems, jei susitikęs puola glėbesčiuotis, prisiliečia lūpomis prie kito žmogaus skruosto. Toks artumas – tiltas infekcinėmis ligoms.

Profesorius V. Kasiulevičius siūlė gripo infekcijos metu laužyti netgi tradiciją ir nesisveikinti paduodant ranką.

– Ką reikėtų žinoti apie savigydą susirgus ūmia viršutinių kvėpavimo takų infekcija? Kada eiti į vaistinę pirkti vaistų nuo peršalimo?

– Aš labai skeptiškai vertinu savigydą sergant infekcine liga. Lėtinėms ligoms, kurios gerai žinomos pacientui ir jo gydančiam gydytojui, gali būti taikomos savigydos priemonės, tačiau sergant kvėpavimo takų infekcija būtina apie tai pasitarti bent jau telefonu su gydančiu gydytoju ir tik tada jau eiti į vaistinę.

Ypač tokios konsultacijos reikia, jei žmonės serga įvairiomis lėtinėmis ligomis (bronchų astma, lėtine obstrukcine plaučių liga, hipertenzija). Tokiu atveju tik šeimos gydytojas gali nuspręsti, ar žmogui būtinas standartinis ar koks nors kitoks gydymas.

Pagaliau reikia žinoti, kad kai kurie slogai skirti medikamentai gali būti pavojingi turint aukštą kraujospūdį. Yra kraujo ligų, kuriomis sergant žmogaus kūno temperatūra išlieka beveik normali, o paaiškėja, kad sergama abiejų pusių plaučių uždegimu.

– Kiek dienų galima gydytis pačiam?

– Nėra tokių rekomendacijų. Jeigu pirmą dieną užpuolė tik sloga ir kūno temperatūra neviršija 37 laipsnių, o žmogus neserga jokia lėtine liga, greičiausiai nieko neatsitiks, jeigu jis nevyks į gydymo įstaigą.

Jeigu tai tęsiasi kelias dienas, žmogus turi bent paskambinti telefonu ir pasitarti su gydytoju.

– Kokie požymiai išduoda, kad būtina kreiptis pagalbos į šeimos gydytoją?

– Jeigu žmogų vargina aukšta, ilgiau kaip 4–5 dienas nekrintanti temperatūra, kamuoja draskantis sausas ir stiprus kosulys, krūtinės skausmai ar net dusulys, būtina, išgėrus ibuprofeno ar paracetamolio tabletę, atvykti į gydymo įstaigą.

Namuose niekas jums neatliks gyvybiškai būtinų tyrimų, kurie gydytojams leistų teisingai pasirinkti gydymo taktiką.

– Kuo skiriasi paprastas peršalimas nuo gripo? Su kokiomis ligoms įmanoma supainioti gripą? Ar būna netipiškų jo požymių?

– Užsikrėtus gripu, slaptasis periodas trunka nuo 24 iki 72 valandų. Gripo infekcijai būdinga ūminė pradžia, šalčio krėtimas, didelė temperatūra (39–40 laipsnių), sausas kosulys, bendras silpnumas, nuovargis, galvos ir raumenų skausmai. Gali užgulti nosį, skaudėti gerklę.

Tuo metu peršalimui nėra būdingas didelis silpnumas, skausmas ir aukšta temperatūra. Kartais pasitaiko ir netipiškų gripo simptomų: šleikštulys, vėmimas, skausmas už krūtinkaulio, pilvo skausmas, viduriavimas.

Gripas žmogaus organizmą vargina nuo 4 iki 7 dienų, temperatūra krinta staiga arba palaipsniui. Kiti simptomai nyksta palengva, kosulys ir silpnumas gali išlikti net kelias savaites.

Gripą galima supainioti su kitomis kvėpavimo takų ir bakterinėmis infekcijomis, pavyzdžiui, sepsiu, meningokokine infekcija, plaučių uždegimu, meningitu, net vidurių šiltine.

– Daugelis prastai pasijutusių žmonių karščiuoja. Kada reikėtų vartoti vaistus, kurie mažina temperatūrą?

– Tik tada, jei kūno temperatūra aukštesnė nei 38 laipsniai.

– Ką daryti, jei po savaitės nepagerėja savijauta? Ar reikia keisti vaistus?

– Kai kurios kvėpavimo takų infekcijos gali trukti 10 ir daugiau dienų, bet geriausia konsultuotis su gydančiu gydytoju.

– Vilniuje jau galima sutikti užsieniečių, kurie blogai pasijutę ant veido užsideda kaukę. Ar ji gali apsaugoti nuo infekcijos, jei tenka dirbti prekybos centre?

– Nors tokios kaukės negarantuoja šimtaprocentinės apsaugos, jos gali sumažinti infekcijos plitimą. Tačiau reikia mokėti tinkamai užsidėti veido kaukę, dažnai jos neliesti rankomis.

– Kodėl medikai pataria dažnai plauti rankas?

– Gripo užkratas plinta per rankas, todėl būtina dažnai jas plauti. Manau, gripo infekcijos metu būtina laužyti tradiciją ir nesisveikinti paduodant ranką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.