Pasitikrinkite, ar neturite „žinučių kaklo“ – tai pavojinga sveikatai

Neurologai perspėja dėl naujo masiniu tampančio negalavimo – „žinučių kaklo“. Taip vadinamas netaisyklingas stuburo išlinkimas, kuris išsivysto nuo ilgalaikio galvos palenkimo ties išmaniuoju telefonu ar planšete.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Teisinga laikysena pakelia savivertę, susijaudinimo lygį, pagerina nuotaiką.<br>123rf nuotr.
Teisinga laikysena pakelia savivertę, susijaudinimo lygį, pagerina nuotaiką.<br>123rf nuotr.
Taisyklinga laikysena yra būtina ne tik kaulų ir raumenų, bet ir kitų kūno organų normaliam funkcionavimui.<br>123rf nuotr.
Taisyklinga laikysena yra būtina ne tik kaulų ir raumenų, bet ir kitų kūno organų normaliam funkcionavimui.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

LRT TELEVIZIJOS laida „Labas rytas, Lietuva“, LRT.lt

Jan 18, 2017, 2:59 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 11:39 PM

„Taisyklinga kaklo padėtis yra tokia, kai, žiūrint iš šono, išorinė klausomoji landa ausies sutampa su peties viduriu. Tada kaklas patiria normalią apkrovą. Ir galva yra veikiama tiktai tiek, kiek jinai sveria“, – aiškina kineziterapeutas, „Sveiko stuburo mokyklos“ metodikos kūrėjas Vidmantas Zaveckas.

Australijos mokslininkai apskaičiavo, kad išmaniųjų įrenginių naudotojai į juos žiūri vidutiniškai keturias valandas per dieną – tai reiškia, kad per metus kaklinė stuburo dalis gauna 1400 valandų papildomos įtampos.

Žmogaus galva sveria iki 5,5 kilogramo, tačiau, ją palenkus, kaklo raumenims tenka įsitempti iki penkių kartų daugiau, o dėl fizinio sverto poveikio ir sunkio jėgos svoris, kurį tenka atlaikyti kaklo raumenims, smarkiai padidėja. Dėl to pervargsta kaklas ir sprandas, nebeišlaikoma taisyklinga padėtis, atsiranda anatominių pakitimų ir net gali išsivystyti lėtinis artritas. Taip pat gali padažnėti galvos skausmai.

Naudodamiesi įrenginiais nepamirškite taisyklingos laikysenos, tinkamo darbo ir poilsio režimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.