Garsų dizainerį pribaigusios ligos simptomus turite pastebėti kuo anksčiau

Prieš daugiau nei savaitę garsų dizainerį Egidijų Sidarą (40) ištiko insultas. Tuomet pranešta apie tai, jog vyras paniro į komą. Penktadienį visą mados elitą pribloškė žinia apie tai, kad jaunas vyras pralaimėjo kovą.

E.Sidaras netikėtai prieš savaitę atsidūrė ligoninėje.<br>T.Bauro nuotr.
E.Sidaras netikėtai prieš savaitę atsidūrė ligoninėje.<br>T.Bauro nuotr.
Dizaineris Egidijus Sidaras ir verslininkė Jolanta Mikalajūnienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Dizaineris Egidijus Sidaras ir verslininkė Jolanta Mikalajūnienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Rasa Arlauskienė ir Egidijus Sidaras.<br>G.Bartuškos nuotr.
Rasa Arlauskienė ir Egidijus Sidaras.<br>G.Bartuškos nuotr.
Egidijus Sidaras.<br>T.Bauro nuotr.
Egidijus Sidaras.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-01-21 08:25, atnaujinta 2017-04-11 19:25

Medikų, tuo metu, toks atvejis nestebina, o didžiausias kaltininkas – simptomų ignoravimas ir savęs netausojimas.

Jauni vyrai turi didžiausią riziką

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų Neurologijos klinikos Neurologijos skyriaus vadovas prof. Antanas Vaitkus portalui lrytas.lt anksčiau pasakojo, kad kraujagyslių ligos visuomet gresia bet kuriam asmeniui, tačiau ypač vyrams.

„Moteris nuo insulto jaunesniame amžiuje apsaugo lytiniai hormonai, kurie leidžia turėti mažiau problemų dėl cholesterolio padidėjimo. O štai vyrai dirba intensyvų darbą, patiria daug streso, jaučia miego stoką, neprisižiūri mitybos. Tuomet keičiasi net cheminė kraujo sudėtis, daugėja streso hormono. Todėl turime didelę problemą, kadangi mūsų visuomenėje gajus požiūris, jog jaunas žmogus negali susirgti.

Lygindamas dabartinę žmonių situaciją su ta, kuri buvo prieš dešimt ar penkiolika metų, manau, aišku, jog tuomet gyvenimo ritmas buvo lėtesnis, jauni žmonės turėjo žymiai mažiau rūpesčių ir darbo krūvio. Poilsiui skirdavo daugiau laiko. Šiandien žmonės nori daugiau pasiekti, daugiau aprėpti ir netausoja savęs“, – teigė prof. A.Vaitkus. Laiku nepastebi simptomų Specialistas įsitikinęs, kad insultui kelias grindžiamas bent kelerius metus, o ir būna jis ne visiškai netikėtas, tik žmonės laiku neatskiria simptomų.

Visą interviu galite perskaityti simptomai-lieka-nepastebeti.htm"="">simptomai-lieka-nepastebeti.htm"" target="_blank">čia.

Kasmet Lietuvoje miršta tūkstančiai

Kasmet nuo insulto Lietuvoje miršta apie 3 tūkst. žmonių. Po širdies ir kraujagyslių bei onkologinių ligų tai trečioji pagal dažnį mirties priežastis išsivysčiusiose šalyse, įskaitant ir Lietuvą. Insultas – antroji pagal dažnį demensijos priežastis ir dažniausia suaugusiųjų neįgalumo priežastis.

Insultas – ūminis galvos smegenų kraujotakos sutrikimas. Smegenų infarkto metu, dėl staiga užsikimšusios galvos smegenis maitinančios kraujagyslės, sutrinka smegenų audinio kraujotaka ir atsiranda smegenų pažeidimo simptomai. Insultas sudaro 15 – 17 proc. visų nervų sistemos ligų.

Insultas gali įvykti dviem būdais: Išeminis insultas gali pasireikšti, kai smegenų kraujagyslę užkemša kraujo krešulys. Dėl to dalis smegenų negauna jai būtino kraujo. Be deguonies smegenų ląstelės negali atlikti savo funkcijų ir per kelias minutes žūva.

Žuvus smegenų ląstelėms, negali tinkamai veikti jų kontroliuojama kūno dalis. Insulto sukelti pažeidimai dažnai būna negrįžtami, nes žuvusių smegenų ląstelių pakeisti negalima. Hemoraginį insultą sukelia smegenų kraujagyslės plyšimas. Pradėjus kraujuoti sutrinka kraujotaka, todėl dalis smegenų ląstelių nebegali atlikti savo funkcijų.

Iš plyšusios arterijos ištekėjusio kraujo sankaupa gali spausti gretimą smegenų audinį ir dėl to trikdyti smegenų veiklą, o tai gali sukelti ryškių arba nežymių simptomų. Maždaug 80-85 proc. insultų būna išeminio, o 15-20 proc. – hemoraginio pobūdžio.

Simptomai, kurių pražiopsoti nevalia

Insulto atveju reikalinga skubi medikų pagalba, todėl labai svarbu laiku atpažinti simptomus.

Jei jaučiamas staigus veido raumenų, vienos kojos ar rankos aptirpimas, nejautrumas, pasikeičia veido simetrija – viena pusė nukara, sunkiau kalbėti ir šypsotis, prarandamas gebėjimas kalbėti, sutrinka rega, uoslė, oda tampa nejautri, sutrinka koordinacija, pusiausvyra, kamuoja ūmus galvos skausmas, svaigimas, sunku ryti – būtinai turite kreiptis į medikus!

FAST testas

Jei nesate tikras, ar žmogų ištiko insultas, atlikite šį testą:

1) Veidas (F – face) – paprašykite sunegalavusio žmogaus nusišypsoti: taip pamatysite, ar nenukaro viena veido pusė;

2) Rankos (A – arms) – paprašykite paciento pakelti į viršų abi rankas. Įvertinkite, ar viena kuri nekrinta žemyn, galbūt jos iškelti žmogus negali;

3) Kalba (S – speech) – paprašykite paciento pasakyti paprastą sakinį. Taip įvertinsite, ar jo kalba nėra keista ar nelogiška;

4) Laikas (T – time) – jeigu bent vieną iš užduočių pacientui atlikti buvo sunku, būtina skubiai kreiptis į medikus. Kiekviena minutė – aukso vertės. Kuo anksčiau pagalba bus suteikta, tuo didesnė tikimybė išgelbėti žmogui gyvybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.