Mėnesį iki insulto kūnas siunčia ženklus, kurių nevalia pražiopsoti

Insultas – ūminis galvos smegenų kraujotakos sutrikimas. Smegenų infarkto metu, dėl staiga užsikimšusios galvos smegenis maitinančios kraujagyslės, sutrinka smegenų audinio kraujotaka ir atsiranda smegenų pažeidimo simptomai. Insultas sudaro 15 – 17 proc. visų nervų sistemos ligų.

 Maždaug 80-85 proc. insultų būna išeminio, o 15-20 proc. – hemoraginio pobūdžio. <br> 123rf nuotr. 
 Maždaug 80-85 proc. insultų būna išeminio, o 15-20 proc. – hemoraginio pobūdžio. <br> 123rf nuotr. 
Maždaug 80-85 proc. insultų būna išeminio, o 15-20 proc. – hemoraginio pobūdžio.<br>123rf nuotr.
Maždaug 80-85 proc. insultų būna išeminio, o 15-20 proc. – hemoraginio pobūdžio.<br>123rf nuotr.
Maždaug 80-85 proc. insultų būna išeminio, o 15-20 proc. – hemoraginio pobūdžio.<br>123rf nuotr.
Maždaug 80-85 proc. insultų būna išeminio, o 15-20 proc. – hemoraginio pobūdžio.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 23, 2017, 9:44 AM, atnaujinta Jan 16, 2019, 6:02 PM

Insultas gali įvykti dviem būdais:

Išeminis insultas gali pasireikšti, kai smegenų kraujagyslę užkemša kraujo krešulys. Dėl to dalis smegenų negauna jai būtino kraujo. Be deguonies smegenų ląstelės negali atlikti savo funkcijų ir per kelias minutes žūva.

Žuvus smegenų ląstelėms, negali tinkamai veikti jų kontroliuojama kūno dalis. Insulto sukelti pažeidimai dažnai būna negrįžtami, nes žuvusių smegenų ląstelių pakeisti negalima.

Hemoraginį insultą sukelia smegenų kraujagyslės plyšimas. Pradėjus kraujuoti sutrinka kraujotaka, todėl dalis smegenų ląstelių nebegali atlikti savo funkcijų.

Iš plyšusios arterijos ištekėjusio kraujo sankaupa gali spausti gretimą smegenų audinį ir dėl to trikdyti smegenų veiklą, o tai gali sukelti ryškių arba nežymių simptomų.

Maždaug 80-85 proc. insultų būna išeminio, o 15-20 proc. – hemoraginio pobūdžio.

Health.com pateikia sąrašą dažniausiai pasitaikančių simptomų, kurie kartais atsiranda likus net mėnesiui iki tikrojo insulto.

Būkite atidūs jei:

1. Pastaruoju metu nemaloniai žagsite. Štai prevention.com apie tai pasakojo medicinos mokslų daktarė Diana Greene-Chandos iš Ohajo valstijos universiteto Wexner medicinos centro. Pasak medikės, šiuo atveju reikėtų kalbėti ne apie paprastą žagsulį, bet skausmingą, sunkų žagsulį.

2. Pataruoju metu jaučiate svaigulį ir silpnumą. Remiantis su Insulto programa JAV Šiaurės vakarų universitete, Čikagoje dirbančio dr. Richardo Bernsteino nuomone, paskelbta strokeorganisation.org, galvos sukimasis, svaigimas ir disbalansas, silpnumas vienoje kūno pusėje – iš tiesų daugelio insultų požymiai, dažniausiai pasireiškiantys kartu.

Vien tik galvos svaigimas nėra insulto požymis. Jei insultas ištinka smegenų kamiene, tai gali sukelti dvejinimąsi akyse, sunku artikuliuoti, t.y. aiškiai pasakyti žodžius.

3. Kamuoja kvėpavimo sunkumai, t. y., pritrūksta oro. Atlikti tyrimai rodo, kad moterims šis požymis gali būti insulto simptomas. Ši požymį išskiria ir womenshealth.gov.

4. Ištinka epilepsijos priepuoliai. Remiantis tam tikrais tyrimais, manoma, kad vyresniame amžiuje patirti epilepsijos priepuoliai, pasireiškiantys traukuliais, turi įtakos didesnei insulto rizikai.

5. Jaučiate baimę, dėl to tampate irzlus, piktas, neapleidžia niūros mintys. Stiprus nerimas, baimės jausmas paprastai pasireiškia su burnos, ar kurios nors galūnės aptirpimu, teigiama webmd.com.

6. Apalpote, tačiau manėte, kad tai – tik nuovargis dėl pastaruoju metu jaučiamo silpnumo. Pasitaiko atvejų, kai alpulys pranašauja insultą, todėl derėtų atkreipti dėmesį, ar nejaučiate skausmo, galūnių ar veido tirpimo, rekomenduoja www.nhs.uk.

7. Ėmė kibti peršalimo ligos. Tai ypač aktualu vaikams, mat pernai paviešinta informacija apie tyrimą, kuriame nurodoma, jog dažnas peršalimas ir gripas, gali padidinti insulto riziką tarp vaikų.

8. Kartais nutirpsta viena ranka ar koja. Šis simptomas žinomas kone geriausiai.

Rankų tirpimas gali signalizuoti apie artėjantį insultą. Jei ranka staiga ar koja staiga nutirpsta ir prasideda didelis skausmas – iš karto kreipkitės į gydytojus.

Jei jaučiate kelis šiuos simptomus, kreipkitės į savo šeimos gydytoją, kad šis įvertintų jūsų sveikatos būklę. Geriau ankstyva diagnozė ir prevencija nei pavėluotas gydymas.

Būkite atidūs savo sveikatai!

Turinys pirmą kartą publikuotas 2017 metų sausio 23 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.