Pridėkite stiklinę prie odos – tai gali išgelbėti jums gyvybę

Kiekvienas asmuo yra susidūręs su odos bėrimais. Daugelis yra ištvėrę vėjaraupių simptomus, alergijas maisto produktams, skalbimo priemonėms. Priklausomai nuo to, kas jį sukelia, kūno bėrimas gali būti nepavojingas arba net gąsdinantis.

Pridėkite stiklinę prie odos. Tai gali išgelbėti jūsų gyvybę<br>Socialinių tinklų nuotr.
Pridėkite stiklinę prie odos. Tai gali išgelbėti jūsų gyvybę<br>Socialinių tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2018, 12:50 PM

Kartais jis gali pranešti ir apie baisią ligą, pavyzdžiui, meningokoko B infekciją. Todėl nekeista, kad net ir patys menkiausi taškeliai ant vaiko kūno tėvams kelia nerimą. Nenuostabu, įtarus meningokoko B infekciją, veikti reikia žaibiškai.

Interneto platybėse galima rasti įvairių metodų, kaip nustatyti bėrimo kilmę namuose, tačiau paprasčiausia yra pasinaudoti paprastu „stiklinės“ testu:

1. Stipriai prispauskite skaidrią stiklinę prie bėrimo vietos. Jei per stiklą bėrimas išlieka matomas ir neišnyksta, į gydymo įstaigą reikėtų kreiptis kuo greičiau.

2. Jei prispaudus stiklinę bėrimas kiek sumažėja ar išnyksta, galima manyti, kad jis nėra pavojingas. Vis dėlto privaloma jį atidžiai stebėti bei atkreipti dėmesį į tai, ar bėrimas neplinta.

Tačiau, pasak Klaipėdos Odos ir venerinių ligų poliklinikos vedėjos, gydytojos dermatovenerologės Aldonos Kajutytės, medikų diagnozė tokiu atveju bus spartesnė ir tikslesnė.

„Medikai jau daugelį metų naudoja panašų metodą, kuris turi ir savo pavadinimą – diaskopiją. Diaskopinio testo metu prie odos bėrimo yra prispaudžiama skaidraus stiklo mentelė. Taip yra sukeliama anemija – į poodinius kapiliarus nepatenka kraujas, o tai gali padėti nustatyti bėrimo kilmę.

Pavyzdžiui, jeigu odos dėmes sukėlė kraujosrūvos, prispaudus mentelę jos pašviesės arba išnyks, kadangi iš kapiliarų išbėgs kraujas. Jų paryškėjimas gali reikšti visai kitą ligą, pavyzdžiui, odos tuberkuliozę. Tačiau tai nėra vieninteliai galimi atsakymai.

Kartais bėrimus sukelia daug rimtesnės ir skubaus gydymo reikalaujančios ligos, pavyzdžiui, meningokoko infekcija. Tokiu atveju su stiklinėmis žaisti nėra kada, reikia pradėti gydymą. Juolab kad nepatyrusio žmogaus akis negali pamatyti to paties, ką mato medikas.

Juk oda didžiausias organas, turintis daugybę pačių įvairiausių ligų, skirtingų bėrimų. Tad pamačius įtarimą keliantį bėrimą derėtų ne laukti, o kreiptis į gydytoją, kuris nustatys tikslią diagnozę“, – perspėjo gydytoja dermatovenerologė.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2017 metų sausio 26 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.