Jei darote šias klaidas, alinate savo organizmą – nekartokite jų

Fiksuojant vis didėjantį gyventojų sergamumą ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, sveikatos specialistai vieningai sutaria, kad geriausias būdas išvengti sezoninių peršalimo ligų – kompleksinis ir nuoseklus imuniteto stiprinimas. Deja, neišvengiama ir klaidų.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2017, 8:08 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 5:24 PM

Vitaminų ir papildų vartojimas

Žmonės klysta, galvodami, jog organizmo imuniteto stiprinimas – tai tik vitaminų ir papildų vartojimas. Vitaminai ir papildai – tai tik gretutinės imuniteto stiprinimo priemonės, kurios tikrai veiksmingos, tačiau tik vartojant nuosekliai ir tinkamai. Reikia nepamiršti, kad didžiausią įtaką organizmo būklei vis dėlto turi gyvenimo būdas ir kasdieniai įpročiai. Tad jokie vitaminai nepadės išsaugoti geros imuninės sistemos būklės, jei organizmas bus išsekęs ar pervargęs.

Jei jaučiate, kad organizmas nusilpęs, verta sveikata pradėti rūpintis ne nuo vitaminų, o nuo kokybiško poilsio, mitybos įpročių keitimo ir nuoseklausfizinio aktyvumo. Nemažiau svarbi ir rankų higiena, patalpų vėdinimas, buvimas gryname ore ir grūdinimasis.

Pamirštamas natūralių priemonių racionalus vartojimas

Sveikatos specialistai taip pat perspėja, kad net ir natūralių imuniteto stiprinimo priemonių galima perdozuoti, o kai kurie iš pirmo žvilgsnio sveikatą stiprinantys įpročiai gali tapti rimtų problemų priežastimis.

Reikia suprasti, kad ne visos priemonės yra tinkamos organizmo stiprinimui. Be to, ne viskas, kas tiko jūsų kaimynui, tiks ir jums. Pavyzdžiui, peršalimo ligų profilaktikai populiaru vartoti česnaką. Tačiau tai darant reikia atsižvelgti į savo širdies ir kraujotakos sistemos būklę. Vartojant vaistus, reguliuojančius kraujo spaudimą, su česnaku reikia būti atsargiems.

Vaikai turi prisitaikyti

Kalbant apie ikimokyklinio amžiaus vaikus, neretai tėvai pernelyg greitai skuba girdyti vaistų nuo temperatūros. Atminkite, kad vaikams sirgti per metus iki 10 kartų net laikoma norma, mat kitaip organizmas ir negali sukurti imuniteto. Antikūnai žmogaus organizme atsiranda tik po to, kai organizmas susiduria su tam tikrų ligų sukėlėjais ir tuos antikūnus pasigamina.

Tam, kad vaikas sirgtų rečiau, žinoma, reikalingas grūdinimas ir sveika gyvensena. Tačiau, kaip jau minėta, taip pat svarbu, kaip susirgęs vaikas gydomas. Jei ligos simptomai nėra labai išreikšti ar pavojingi, jų nebūtina jų slopinti. Taigi temperatūros nereikia mušti iki 38,5. Jei kosulys nėra stiprus ir ilgai užsitęsęs – nebūtina ir jo slopinti, dažniau net reikia paskatinti išsikosėjimą.

Taigi, atminkite, bet kokiu atveju svarbu stiprinti paties organizmo pasipriešinimo galias, o ne piktnaudžiauti vaistais, kurie greit slopina simptomus, bet gali sukelti šalutinių poveikių ar net užmaskuoti ligą. Dažniau pagalvokite apie natūralias alternatyvas: šiltus skysčius, arbatas, inhaliacijas ar homeopatinius vaistus. Aišku, nepamirškite racionalaus natūralių priemonių vartojimo.

Tik tuomet kai simptomai grėsmingi ar trunka ilgiau nei savaitę, reikia būtinai konsultuotis su gydytojais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.