Baisi liga pasiglemžė šešiametės gyvybę: tai buvo blogiausia, ką matė ligoninės medikai

Vos šešerių metų sulaukusi mergytė mirė po to, kai susirgo meningokokine infekcija, dėl kurios jai kilo meningitas. Medikų žodžiais tai – „vienu baisiausių meningito atvejų“, kokį yra tekę matyti.

123rf.com
123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 14, 2017, 11:28 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 3:22 AM

Šešiametė Layla Rose Ermenekli, simptomai pasireiškė penktadienio popietę, o praėjus vos 12 valandų mergaitės gyvybė užgeso, rašė dailymail.co.uk.

Mergaitei ėmus smarkiai karščiuoti ji buvo nugabenta į Royal Oldham ligoninę. Layla taip pat skundėsi stipriu pilvo ir galvos skausmu. Deja, mergaitės būklė sparčiai blogėjo, todėl jai buvo skirti stiprūs intraveniniai antibiotikai.

Tačiau to nepakako. Šeštadienį ryte sustojo mergaitės širdis, ir, nepaisant sėkmingo atgaivinimo, mergaitė netrukus mirė.

Layla šeimos draugė Hannah Morrey teigė, kad jos mirtis – didžiulė tragedija ne tik jos artimiesiems, bet ir visiems, su ja susidūrusiems asmenims. Moteris su mergaite ir jos motina susipažino šokių aikštelėje. Hannah ir Layla šoko skirtingose trupėse, tačiau mergaitės draugiškumas ilgam įsirėžė atmintyje.

„Mane su Layla, jos mama ir seserimi suvedė šokis. Kai ją pamačiau, buvau iš karto pakerėta mergaitės juoko, kuris buvo užkrečiamas ir tarsi pripildė kambarį. Ji be galo mylėjo savo šokio draugus.

Lemtingąjį penktadienį Layla ėjo į mokyklą ir jautėsi sveika, o po šokių repeticijos kaip visuomet besišypsodama užmigo atsirėmusi į mamą. Plyšta širdis, kad jos nebėra.

Be to, medikai patvirtino, kad šis Layla gyvybę nusinešęs meningito atvejis, yra blogiausias kada nors užregistruotas Royal Oldham ligoninėje“, – kalbėjo šeimai atstovaujanti moteris.

Moteris taip pat įkūrė sutelktinio finansavimo fondą, kuriame esančios aukos padės padengti ligoninės bei laidotuvių išlaidas.

„Jaučiuosi bejėgė. Suprantu, kad jokia pinigų suma negrąžins tėvams vaiko, tačiau pamaniau, kad tam tikra finansinė pagalba gali bent šiek tiek padėti.

Siaubinga, kai tėvai turi laidoti savo vaikus, tad norėjau bent užtikrinti, kad jie nuo to nenukentėtų finansiškai. Pinigai niekuomet neturėtų būti kliūtis atitinkamai išlydėti mylimą žmogų į paskutinę kelionę.

Tiesą pasakius, jeigu jie nuspręstų surinktas lėšas panaudoti kitiems tikslams, taip pat negalėčiau prieštarauti. Suprantu, kad jokia suma neužpildys širdies tuštumos, tad jausčiausi laiminga bent šiek tiek padėdama savo draugų šeimai“, – teihgė Hannah, kuri šiuo metu siekia surinkti apie 10 tūkst. svarų sterlingų.

Mergaitės atminimas taip pat buvo paminėtas ir jos šokių trupės. Sekmadienį į dangų buvo paleisti daugiau nei 100 balionių, skirtų Layla atminimui.

Apie ligą

Meningokokinė infekcija – tai ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas).

Šią infekciją sukelia Neisseria meningitidis – gramneigiama bakterija.

Infekcija plinta oro lašeliniu būdu, imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Užkrėsti gali tiek sergantis asmuo, tiek sveikas bakterijų nešiotojas. Bakterijų nešiojimas gali tęstis iki kelių savaičių. Inkubacinis periodas svyruoja 1-10 dienų (vidutiniškai 4 dienos).

Meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus. Pavojus susirgti yra ir kitiems: esant susirgimams virusinėmis respiracinėmis infekcijomis, nusilpus imunitetui, stresui ir kita.

Ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų: karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vėmimas. Ligai progresuojant ligos eiga sunkėja – išryškėja odos bėrimas.

Skiriamos šios klinikinės formos: lokalizuotos – lengvos (meningokokų nešiojimas, ūminis nosiaryklės uždegimas); generalizuotos – sunkios (meningokokcemija, meningitas, meningoencefalitas); retos formos (perikarditas, endokarditas, artritas, poliartritas, pneumonija ir kita).

Meningokokinės infekcijos gydymui naudojami antibiotikai. Susirgus rekomenduojama kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, savo šeimos gydytoją, kuris skirs atitinkamą gydymą.

Kaip ir kitų infekcijų atveju, svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis. Antimikrobinė profilaktika rekomenduojama tik asmenims, glaudžiai kontaktavusiems su ligoniu.

Siekiant sumažinti užsikrėtimo riziką rekomenduojama:

reguliariai plauti rankas;

laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo (kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, panaudotas – išmesti į šiukšliadėžę);

reguliariai vėdinti ir valyti patalpas;

svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis.

Pastebėjus ligos simptomus – nedelskite, o imkitės veiksmų:

kreipkitės į gydymo įstaigą, nesvarbu ar tai būtų diena ar naktis;

papasakokite apie simptomus, kuriuos pajutote jūs pats ar jūsų vaikas;

gydytojui pasiūlius, atlikite visus tyrimus, siekiant išsiaiškinti Jūsų ar jūsų vaiko negalavimo priežastį;

jei po apžiūros Jūs ar Jūsų vaikas buvo išleistas į namus, stebėkite savo ar savo vaiko būklę, esant būklės pablogėjimui, nedelsiant pakartotinai kreipkitės į gydymo įstaigą, nesvarbu ar tai būtų diena ar naktis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.