Nemalonaus kvapo priežastis slypi jūsų gerklėje – štai ką turite žinoti

Retsykiais kai kuriems asmenims pasireiškia itin keistas, kartais gėdingas simptomas. Tai „atryjami“, dažniausiai nedideli, gelsvos ar žalsvos spalvos ir itin stipraus nemalonaus kvapo minkšti dariniai, rašė womenshealthmag.com.

Nedideli – 1–3 mm skersmens dariniai gali sukelti stiprų ir nemalonų burnos kvapą.<br>„123rf.com“ nuotr.
Nedideli – 1–3 mm skersmens dariniai gali sukelti stiprų ir nemalonų burnos kvapą.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 16, 2017, 10:12 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 11:37 PM

Pasirodo, šie 1–3 mm skersmens dariniai yra ne kas kita, o tonzilių akmenys. Iš tiesų jie yra labai dažni ir sveikatai nėra pavojingi, tačiau gali sukelti nemalonumų dėl kvapo, kurį skleidžia. Tačiau, panikuoti nėra priežasties.

„Žmogaus tonzilėse yra gausu nedidelių ertmių, į kurias gali patekti bakterijos. Jų prisikaupus daugiau, jos sukimba, pamažu sukietėja ir sudaro tonzilių akmenį. Dėl jo sudėties darosi aišku ir nemalonaus kvapo priežastis.

Be to, ten taip pat gali kauptis maisto likučiai, kurie tampa įvairių mikrobų maisto šaltiniu. Taigi, nereikėtų stebėtis, jeigu akmenėlio nesimato, bet jaučiasi neaiškios kilmės nemalonus burnos kvapas – kartais jį sukelia būtent tonzilių akmenys“, – aiškino bendrosios praktikos gydytoja Brunilda Nazario.

Vis dėlto, dažnai sirgus angina arba tonzilitu, tonzilėse esančios ertmės padidėja, taigi į jas lengviau patenka ir ten užsilieka bakterijos ir maisto likučiai. Jeigu įtariate, kad gerklėje gali būti įstrigę tonzilių akmenys, reikėtų kreiptis į gydytojus, kurie padėtų juos pašalinti.

Na, o jei akmenys nedideli, pakanka plačiai išsižioti ir, paėmus ausų krapštuką, švelniai spustelėti tonziles. Jeigu jose yra akmenų, jie turėtų pasimatyti arba iškristi. Tuomet juos užtenka išspjauti ir burną praskalauti skalavimo skysčiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.