5 mirtinos ligos simptomai, kuriuos žinoti būtina kiekvienai moteriai

Endometriumas yra vidinis gimdos sienelės sluoksnis arba gleivinė. Endometriumo vėžys – viena dažniausių piktybinių ginekologinių patologijų išsivysčiusiose Europos ir Šiaurės Amerikos šalyse. Tai vienas dažniausių lyties organų piktybinių navikų ir tarp Lietuvos moterų. Deja, sergamumas endometriumo vėžiu kasmet auga, rašė prevention.com.

Gimdos kaklelio vėžys iš kitų išsiskiria tuo, kad jo priežastis yra žinoma.<br>123rf.com
Gimdos kaklelio vėžys iš kitų išsiskiria tuo, kad jo priežastis yra žinoma.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2017, 6:08 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 7:35 PM

Dažniausiai šia liga serga 45-74 metų moterys, tačiau pasitaiko ir išimčių. Endometriumo vėžio paprasti tyrimai dažniausiai neparodo, taigi privaloma žinoti rizikos veiksnius (pvz., diabetas, antsvoris, estrogeno vartojimas) bei šios ligos simptomus.

1. Kraujavimas iš makšties be priežasties

Tai pats dažniausias simptomas, kad gimdoje gali būti vėžinių darinių. Jeigu moteris yra post-menopauzinio amžiaus, tačiau pastebi rusvos spalvos tepimą arba kraują, delsti nereikėtų.

Jaunoms merginoms panikuoti nederėtų, tačiau pastebėjus šį simptomą tarp menstruacijų taip pat verta apsilankyti pas medikus.

2. Pakitusios išskyros

Šiek tiek išskyrų yra visuomet yra normalų, tačiau spalvos ar kiekio pasikeitimas turėtų būti patikrintas gydytojo. Menopauzę patyrusios moterys jokio tepimo iš viso neturėtų patirti, todėl atsarga gėdos tikrai nedaro.

3. Nepaaiškinamas pilvo apačios skausmas

Skausmas dažniausiai yra vėlyvesnės vėžio stadijos simptomas, kadangi ši liga yra žinoma kaip beskausmė ir praktiškai besimptomė. Šio tipo skausmas gali pasireikšti mylintis ar tuštinantis, tačiau toks maudimas taip pat gali būti jaučiamas nuolat.

4. Pokyčiai tuštinantis

Jeigu nuolatinis spaudimas pilvo apačioje jus verčia dažniau lankytis tualete, tai gali būti šlapimo pūslės ligos ar vėžio požymis. Pastarasis gali sukelti nuolatinį norą šlapintis ar tuštintis, lemti kraują išmatose bei vidurių užkietėjimą.

5. Be priežasties krentantis svoris

Be jokios akivaizdžios priežasties ėmus kristi svoriui gali reikšti, kad organizmas patiria stresą ir su problema kovoja jau ilgą laiką. Tokiu atveju delsti negalima ir apsilankyti pas gydytoją būtina iš karto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.