Suskubo užkirsti kelią interpretacijoms dėl Šiauliuose mirusio kūdikio organų

Trečiadienio popietę visuomenę sukrėtė žinia apie Šiauliuose galbūt dėl kraujo išsliejimo į smegenis mirusios 7 mėnesių mergaitės. Kūdikis anapiln iškeliavo apie 14 val. Pasak medikų, ant mergytės kūno rastos žymės sunkiai vertintinos kaip patirto smurto pasekmė, tačiau abejonių kyla.

Atliekama organų transplantacija.<br>V.Balkūno nuotr.
Atliekama organų transplantacija.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2017, 2:50 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 7:49 PM

Tuo metu Nacionalinio transplantacijos biuro specialistai pranešė sulaukę užklausų dėl galimos organų transplantacijos, todėl ėmėsi prevencijos dėl galimų interpretacijų. Šiuo tikslu buvo išplatintas pranešimas.

„Smegenų mirties konstatavimas yra ilgai trunkantis procesas. Tik gavus galutinę gydytojų išvadą (t.y. patvirtinus smegenų mirtį, kaip ir padaryta trečiadienį apie 14 val. – lrytas.lt) galima organų donorystė.

Ne kiekvieną kartą organai gali būti paimti transplantuoti, nes organų donorystei būtinos tam tikros sąlygos – artimųjų sutikimas donorystei, organai turi būti tinkami transplantuoti.

Aptariamoji istorija labai jautri, nes kalbama apie kūdikį, kuris galimai patyrė smurtą namuose. Ar bus patvirtintos galimybės donorystei, tikrai dar neaišku, nes nėra atlikti visi teisės aktuose numatyti veiksmai. Šioje situacijoje būtina atskirti du dalykus, kurie yra glaudžiai susiję, tačiau visiškai skirtingi savo moraliniu krūviu. Smurtas yra nusikaltimas. Smurtas, pasibaigęs mirtimi, – žiaurus nusikaltimas, kuriam nėra jokių pateisinimų. Donorystė – kilniausias poelgis, kai po mirties dovanojant organus gelbėjami sunkūs ligoniai. Vienintelis dalykas, siejantis šiuos nepalyginamus dalykus, – tai smegenų mirtis. Tik po tokios mirties organų donorystė galima.

Nusikaltimas – viešas ir visuomenėje didelį atgarsį sukeliantis įvykis. Donorystė – kilnus ir tylus poelgis, kuriam turi būti garantuotas konfidencialumas“, – rašoma biuro išplatintame pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.