Mirtina infekcija sėja paniką Žirmūnuose: legionelių aptikta dar viename daugiabutyje

Į portalą lrytas.lt trečiadienį kreipėsi susirūpinę vilniečiai – jie pranešė, kad dėl Legionierių ligos (legioneliozės infekcijos forma - red.past.) mirus namo gyventojai buvo nustatyta, kad Tuskulėnų g. 5 esančio daugiabučio karštame vandenyje yra smarkiai padidėjusi Legionella bakterijų koncentracija.

Tuskulėnų 5<br>Ramūnas Danisevičius
Tuskulėnų 5<br>Ramūnas Danisevičius
Legionelės – Legionella Pneumophila.<br>„Wikimedia Commons“ nuotr.
Legionelės – Legionella Pneumophila.<br>„Wikimedia Commons“ nuotr.
Tuskulėnų 5<br>Ramūnas Danisevičius
Tuskulėnų 5<br>Ramūnas Danisevičius
Tuskulėnų 5<br>Ramūnas Danisevičius
Tuskulėnų 5<br>Ramūnas Danisevičius
Tuskulėnų 5<br>Ramūnas Danisevičius
Tuskulėnų 5<br>Ramūnas Danisevičius
Tuskulėnų 5<br>Ramūnas Danisevičius
Tuskulėnų 5<br>Ramūnas Danisevičius
Tuskulėnų 5<br>Ramūnas Danisevičius
Tuskulėnų 5<br>Ramūnas Danisevičius
Tuskulėnų 5<br>Ramūnas Danisevičius
Tuskulėnų 5<br>Ramūnas Danisevičius
Daugiau nuotraukų (8)

Elzė Laužikaitė

Mar 9, 2017, 12:41 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 8:13 AM

Pasak Tuskulėnų g. 5 namo gyventojų Romualdos Sumilovos ir Donato Baltušio, apie šį incidentą jau seniai buvo informuotos reikiamos institucijos. Deja, problemos sprendimas atrodė sustojęs, o gyventojų panika tik augo.

Atliktas terminis šokas bakterijų kiekio vandenyje nesumažino. Priešingai, apie pakartotinį vandens tyrimą informacijos nesulaukęs Nacionalinis visuomenės sveikatos centras inicijavo tyrimą, kuris parodė, kad Lagionella kiekis karštame vandenyje ne sumažėjo, o tik išaugo.

Klausimų kėlė ir karšto vandens paslaugas teikiančios UAB „Adminsta“ požiūris į susiklosčiusią situaciją. Pasak NVSC Vilniaus departamento direktorės Rolandos Lingienės, bendrovė nepateikė jokios informacijos apie atliktus vandens tyrimus.

Susisiekus su UAB „Adminsta“, bendrovė situaciją komentuoti atsisakė. Galiausiai trečiadienio vakarą karšto vandens tiekimą šiam namui buvo nuspręsti atjungti. Tiesa, kaip informuoja Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, tai dar nepadaryta.

Tačiau ketvirtadienio rytą portalo lrytas.lt redakciją pasiekęs skambutis sumaišė visas kortas: nejaugi gali būti taip, kad moters mirtį nuo legioneliozės galėjo lemti ne nekokybiškos paslaugos tiekimas, o kaimynų savivalė?

Vandens temperatūra neatitiko saugumo reikalavimų

Tai, kad daugiabučio gyvenamojo namo Tuskulėnų g. 5, Vilniuje, karštame vandenyje yra padidėjęs bakterijų legionelių kiekis, nustatė NVSC inicijuotas mikrobiologinis vandens tyrimas. Nors jų dauginimąsi galėjo lemti kelios priežastys, pagrindinė buvo akivaizdi – tiekiamas karštas vanduo neatitiko reikalavimų ir nesiekė 50°C temperatūros.

„Apie šį atvejį sužinojome iš VUL Santariškių klinikų. Mums buvo pranešta, kad ligoninėje buvo gydyta ir mirė pacientė, kuriai buvo nustatyta legionierių liga. Iš karto buvo pradėtas tyrimas dėl galimo ligos židinio.

Kadangi pacientė nekeliavo, nesinaudojo SPA ar viešojo baseino paslaugomis ir didžiąją laiko dalį praleisdavo namuose, nustatyta, kad šiomis bakterijomis ji apsikrėtė būtent savo namų erdvėje. NVSC atliktas tyrimas patvirtino, kad Tuskulėnų g. 5 namo karšto vandens temperatūra buvo per žema ir neatitiko reikalavimų.

Dėl to susidarė ideali terpė veistis Legionella bakterijoms, kurios geriausiai dauginasi 25–45°C temperatūros vandenyje. Atliktas laboratorinis tyrimas atskleidė, jog karštame vandenyje iš tikrųjų yra smarkiai padidėjęs šių bakterijų kiekis.

Apie gautus rezultatus informavome šiam namui karšto vandens paslaugas teikiančią UAB „Adminsta“. Jos pareikalavome, kad būtų atliktas vandens dezinfekavimas, t.y., terminio šoko procedūra, kai vanduo pakaitinamas daugiau nei 65°C. Tai buvo būtina, kadangi tik aukštesnėje nei 65°C temperatūroje šios bakterijos žūsta.

Taip pat buvo paprašyta po terminio šoko atlikti pakartotinį tyrimą, kuris užtikrintų, jog procedūra buvo veiksminga ir, nustačius, jog karštame vandenyje nebėra Legionella bakterijų, informuoti mus. Tokio patvirtinimo nesulaukėme, todėl jį atlikome patys.

Deja, NVSC atliktas pakartotinis tyrimas parodė, kad nepaisant karšto vandens tiekėjų tvirtinimo, jog buvo atlikta karšto vandens dezinfekcija, bakterijų kiekis ne sumažėjo, o tik išaugo“, – kalbėjo NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Ėmėsi griežtų priemonių

Kad vandenyje yra padidėjęs bakterijų kiekis, NVSC informavo visas atsakingas institucijas, o apie legionelių sukeltos ligos mirties atvejį informavo ir teisėsaugą.

„Apie susiklosčiusią situaciją buvo informuota Vilniaus miesto savivaldybė, pastatą administruojanti bendrovė UAB „Žirmūnų būstas“ bei karšto vandens paslaugas tiekianti UAB „Adminsta“.

Kadangi situacija nesikeičia, pakartotinai susisiekėme su UAB „Žirmūnų būstas“ bei paslaugos tiekėju, juos informavome, kad karšto vandens paslauga yra nesaugi, ir pareikalavome, jog namo gyventojai būtų pakartotinai informuoti, kokių saugumo priemonių reikėtų imtis. Taip pat nurodėme, kad šiame name nedelsiant būtų nutrauktas karšto vandens tiekimas.

Šiuo metu ruošiamas Lietuvos Respublikos produktų saugos įstatymo pažeidimo protokolas. Jis bus perduotas Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai. Apie mirties atvejį taip pat buvo informuota Vilniaus apygardos prokuratūra ir Valstybinė energetikos inspekcija, kuri kontroliuoja visus karšto vandens tiekėjus“, – patvirtino direktorė.

Atlieka kitų darbą

Nors informaciją suteikė visoms reikalingoms institucijoms bei karšto vandens paslaugas teikiančiai įmonei, didžiausias krūvis teko NVSC, kuris ne tik atliko abudu mikrobiologinius vandens tyrimus, bet ir informacija aprūpino tiek įmones, tiek į juos besikreipiančius gyventojus.

„NVSC apie tokius pažeidimus sužino tik iš gydymo įstaigų, kai gaunami pranešimai apie ligų ar mirties dėl ligos atvejus. Būtent tuomet įsikišame. Vis dėlto tokių problemų vien NVSC spręsti negali, todėl labai svarbu, jog susiklosčius panašiai situacijai visos atsakingos įstaigos dirbtų kooperatyviai.

Svarbu pabrėžti, kad tokie procesai kaip profilaktinis vandens tikrinimas ir dezinfekavimas turėtų vykti ir be mūsų įsikišimo. Kadangi mes sužinome tik apie galimai skaudžias pasekmes, tam tikros prevencijos suteikti negalime. Tačiau šį kartą viskas susiklostė taip, kad problemos sprendimą perėmė NVSC“, – sakė R.Lingienė.

Jos teigimu, NVSC ne tik ėmėsi spręsti šią opią problemą, bet ir iš dalies perėmė namo gyventojų konsultavimą.

„NVSC tikrai bendrauja su visais į mus besikreipiančiais gyventojais. Visų tyrimo pareikalavusių asmenų butuose buvo paimti vandens mėginiai, atlikti mikrobiologiniai tyrimai, pamatuota karšto vandens temperatūra. Visą gautą informaciją suteikėme pastato administratoriams, jie buvo įpareigoti namo gyventojams pranešti, kokių saugumo priemonių reikia imtis. Tikrai bendraujame su visais namo gyventojais, kadangi suprantamas jų nerimas“, – aiškino R.Lingienė.

Kaip žinoma, legionerių ligą sukeliančios Legionella bakterijos dauginasi 25–45°C temperatūros vandenyje, o aukštesnėje nei 50°C ir žemesnėje nei 20°C gyvuoja, tačiau nesidaugina.

Bakterijos žūsta, kai vandens temperatūra viršija 65°C, todėl labai svarbu nuolat palaikyti aukštesnę nei 50 °C karšto vandens temperatūrą. Ne mažiau svarbu išlaikyti žemą šalto vandens temperatūrą – ji neturėtų viršyti 20°C.

Galimas bakterijų židinys – vandeniu šildomos grindys?

Ketvirtadienį ryte lrytas.lt redakciją pasiekė informacija, kad Tuskulėnų g. 5 gali būti butų, kuriuose karšto vandens vamzdžiai yra išvedžioti po grindimis. Pasak paskambinusio skaitytojo, grindyse užsistovėjęs vanduo tampa puikia terpe veistis Legionella bakterijoms.

Susisiekus su VGTU Vandentvarkos inžinerijos katedros vadovu Mindaugu Rimeika paaiškėjo, kad bendra tvarka toks šildymas yra neįmanomas.

„Pagal bendrą numatytą tvarką šiame daugiabutyje gyvenamajame name vamzdžiai, kuriais teka karštas vanduo, neturėtų būti išvedžioti po grindų danga. Laikantis tokių bendrų taisyklių, tai neturėtų daryti įtakos ir bakterijų skaičiaus augimui.

Dabar neįmanoma pasakyti, ar kas nors savo nuožiūra nuosavame bute yra pakeitęs vamzdžių išdėstymą. Kadangi tai nėra bendra visiems butams taikoma norma, sunku atsakyti, kokią įtaką tai galėtų turėti tam tikrų bakterijų veisimuisi“, – teigė jis.

Ar iš tiesų dėl kaimynės ligos, pasibaigusios tragiškai, kalta ne nekokybiškai suteikta paslauga, o neteisėtai išdėstyti vamzdžiai, turės išsiaiškinti atsakingos institucijos.

Užkrėstas vanduo dar viename daugiabutyje

NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė ketvirtadienio popietę portalui lrytas.lt patvirtino, kad legionelių aptikta ir kitame Žirmūnų daugiabutyje.

„Taip pat turėjome susirgimo legionelioze atvejį, atėjo tyrimo rezultatai, dabar juos vertinsime. Gyventojas gyveno adresu Ladygos gatvė 3. Daug komentuoti negaliu, nes specialistai kol kas dar vertina ir dar nesusitikome, tačiau pirminiais duomenimis šaltas vanduo saugus, o karšto vandens sistema užteršta.

Minėtą daugiabutį aptarnauja ta pati UAB „Administa““, – portalui lrytas.lt pasakojo R.Lingienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.