Jungtinėje Karalystėje - ūmios infekcijos protrūkis

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), remdamasis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, informuoja apie du registruotus toksigeninės difterijos atvejus Jungtinėje Karalystėje.

Jauna moteris difterija susirgo grįžusi į Jungtinę Karalystę iš Ganos Respublikos (Vakarų Afrika), kurioje lankosi darbo reikalais.<br>123rf nuotr.
Jauna moteris difterija susirgo grįžusi į Jungtinę Karalystę iš Ganos Respublikos (Vakarų Afrika), kurioje lankosi darbo reikalais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2017-03-10 12:30, atnaujinta 2017-04-08 06:07

Jauna moteris difterija susirgo grįžusi į Jungtinę Karalystę iš Ganos Respublikos (Vakarų Afrika), kurioje lankosi darbo reikalais. Ji buvo pilnai skiepyta nuo difterijos (paskutiniai skiepai atlikti 2013 m.), tačiau šiuo atveju jai toksigeninė C. diphtheriae išskirta iš žaizdos pėdoje. Iš artimą kontaktą turėjusiųjų liga nustatyta ir vyresnio amžiaus moteriai, kuri nebuvo pilnai skiepyta nuo difterijos. Kitiems kontaktiniams asmenims infekcija nenustatyta.

Difterija yra ūmi, oro lašeliniu keliu plintanti infekcija. Liga paprastai prasideda nuo skaudančios gerklės, gali greitai vystytis, sukelti rimtų sveikatos sutrikimų, gyvybei pavojingų komplikacijų. Difterija užsikrečiama per nedidelius skysčio lašelius, patenkančius į aplinką sergančiam žmogui kosint, čiaudint, kalbant, taip pat naudojantis asmeniniais sergančiojo daiktais, indais, kartais žaidžiant su sergančio vaiko žaislais. Užsikrėsti galima ir palietus bakterijomis užkrėstą žaizdą, ko pasiekoje, užsikrėtę ir nesigydantys asmenys gali užkrėsti ir kitus (net jei patiems ligos simptomai nepasireiškia).

Difterijos tipai: nosiaryklės, gerklų, nosies, akių, lytinių organų, odos, žaizdų. Pavyzdžiui, žaizdų difterija užsikrečiama bakterijoms patekus į žaizdą (žaizdoje atsiranda pilkų apnašų). Ji parausta, patinsta, tampa skausminga. Šis ligos tipas labiau paplitęs tropinio klimato šalyse, tačiau susergama ir išsivysčiusiose šalyse, ypač nesirūpinant asmenine higiena. Akių, lytinių organų difterijos formos yra itin retos.

Skiepai – viena efektyviausių difterijos profilaktikos priemonių. Pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių nuo difterijos yra skiepijami 2, 4, 6 mėn. kūdikiai. Sustiprinančiomis vakcinos dozėmis skiepijami 1,5 metų, 6-7 metų ir 15-16 metų vaikai. Skiepytis nuo difterijos (skiepijama kartu su stabligės komponentą turinčia vakcina) valstybės lėšomis galima visiems – vyresniems nei 26 metų amžiaus asmenims (kas 5-10 metų).

Lietuvoje paskutiniai difterijos atvejai užregistruoti 2008 m. (du atvejai, vienas jų baigėsi mirtimi), dar vienas ligos atvejis – 2011 m. Iš trijų sirgusiųjų – dviejų asmenų skiepijimo būklė buvo nežinoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.