Naujas nerimas dėl sunkios užkrečiamos ligos protrūkio: pirmieji požymiai – lyg peršalimo

Antradienio popietę portalo lrytas.lt redakciją pasiekė susirūpinusio skaitytojo žinia: vienoje iš Radviliškio rajono gimnazijų – tuberkuliozės protrūkis, tačiau pedagogai esą tai slepia.

Kauno klinikinėje ligoninėje netuštėja vaikų palatos, kuriose gydomi tuberkulioze sergantys mažieji pacientai.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Kauno klinikinėje ligoninėje netuštėja vaikų palatos, kuriose gydomi tuberkulioze sergantys mažieji pacientai.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2017, 3:04 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 11:55 PM

Pavojaus nėra

„Laba diena, Radviliškio rajone, Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazijoje, daug vaikų, sergančių tuberkulioze, ir niekam tai neįdomu. Gal jūs atkreipsite dėmesį. Tokių atvejų – nuo 5 iki 10. Be medikų, apie tai niekas nežinojo, kad jie serga, pedagogams vienodai viskas, atrodo, kad norėtų slėpti. Šiaulėnų ambulatorija turėtų tai žinoti“, – laiške dėstė vyras.

Susisiekus su Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazijos direktoriumi Vytautu Jarašiūnu, jis paaiškino, kad skaitytojo informacija netiksli – atvira tuberkuliozės forma yra diagnozuota tik vieno iš moksleivių mamai.

„Informacija netiksli, sergančių vaikų, kiek aš žinau, nėra nė vieno. Serga tik vieno vaiko motina. Tai daugiavaikė šeima. Motinai tikrai nustatyta atvira tuberkuliozės forma, šeimoje – šeši vaikai, jie ligoninėje tiriami. Medikai teigė, kad šiuo metu nėra nustatyta, kad bent vienas iš tų vaikų sirgtų“, – portalui lrytas.lt pasakojo V.Jarašiūnas.

Šiaulėnų ambulatorijos atstovai patvirtino, jog minėtu atveju visi šeši vaikai iš tiesų yra sveiki ir baimintis tikrai nėra ko. „VšĮ Šiaulėnų ambulatorija gavusi informaciją apie sergančią mamą iš VšĮ Radviliškio konsultacinės poliklinikos gydytojos pulmonolgės, informavo ir išdavė siuntimus suaugusiems asmenims turėjusiems kontaktą su sergančiu asmenų pulmonologo konsultacijai.Šeima yra įtrauktą į socialinės rizikos šeimų įskaitą. Visi vaikai iš jų 6 sergančios mamos buvo konsultuoti Šiaulių konsultacinėje poliklinikoje vaikų pulmonologo, stacionarizuoti stebėjimui ,ištyrimui ,sekimui , dar 3 vaikai, kontaktavę su sergančia taip pat stacionarizuoti, dėl stebėjimo, ištyrimo, sekimo. Mūsų įstaigos žiniomis šitie vaikai neserga atvira plaučių tuberkulioze , todėl pavojaus nekelia“, – teigė Šiaulėnų ambulatorijos direktorė Teresė Kudulienė

Kilus įtarimams – kreiptis į savivaldybę

Radviliškio ligoninėje pasiteiravus dėl minėto tuberkuliozės protrūkio, įstaigos sekretorė Greta Červinskaitė-Simanavičienė direktorės pavedimu informavo, kad šiuo klausimu reikėtų kreiptis į Radviliškio rajono savivaldybės vyriausiąją gydytoją Laimą Viplentienę.

Tačiau minėta medikė buvo nustebusi, mat informacija apie tokį atvejį iki jos iki šiol neatkeliavo.

„Paties žmogaus nusiskundimai nekonkretūs, nėra adresų, pavardžių. Visuomet kilus abejonių dėl tokių atvejų šveitimo įstaigose raginu kreiptis į mane arba Švietimo ir kultūros centrą. Kita vertus, informaciją mes patikrintume, tačiau tam asmeniui negalėsime suteikti informacijos apie sergančius asmenis“, – teigė L.Viplentienė.

Medikė neatmetė, kad tokių pranešimų gali atsirasti ir dėl kaimynų nesutarimų.

„Ką tik turėjome tokį atvejį, kai moteris pasiskundė, kad jos kaimynė serga tuberkulioze. Klausimą mes išanalizavome ir pasirodė, kad toks atvejis nėra registruotas, moteris serga visai kita liga. Tuo metu pasiskundusi kaimynė tikino, kad moteris serga, mat kadaise tuberkulioze sirgo jis vyras. Tačiau vyras yra išsigydęs ir tai užfiksuota dokumentuose.

Taigi, raginu nepasikliauti nuogirdomis, jei kažką įtariate, kreipkitės į mus. Savivaldybėje visuomet turime teisę analizuoti situacijas, pasiteirauti ir išsiaiškinti dėl visų nerimą keliančių atvejų“, – nuramino Radviliškio rajono savivaldybės vyriausioji gydytoja.

Medikė dėl viso pikto pažadėjo informacija pasidomėti.

Lietuva – tarp rizikingiausių

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras primena, kad Lietuva pagal sergamumo tuberkulioze rodiklius patenka į rizikingiausių Europos valstybių sąrašą. Užsikrėsti šia liga galima bet kur, tačiau tik apie dešimtadalis užsikrėtusiųjų suserga. Neatsparumą infekcijai gali nulemti padidėjęs stresas, gretutinės ligos, patirtos operacijos, nusilpusi imuninė sistema.

Viena iš pagrindinių tuberkuliozės plitimo Lietuvoje priežasčių yra stigma bei žmonių neišmanymas. Daugelis net nežino, kad tuberkuliozė pavojinga ne tik sergančiajam, bet ir aplinkiniams. Nereti atvejai, kai sergantysis tuberkulioze slepia ligą nuo artimųjų. Jei žmogus susirgo atvira tuberkuliozės forma, ligos pradžioje jis būna labai pavojingas aplinkiniams. Tačiau pradėjęs gydymą, jis labai greitai tampa nepavojingas. Tuberkuliozė vis dažniau plinta ne tik šeimose, bet ir vaikų kolektyvuose.

Pirmieji požymiai – lyg peršalimo

Pirmieji požymiai, kurie leidžia įtarti ligą, yra kosulys, silpnumas, prakaitavimas nakties metu, nesmarkus karščiavimas, kartais skausmas krūtinėje ar padidėję limfmazgiai. Jeigu kosulys nepraeina daugiau kaip per tris savaites, būtina pasikonsultuoti su gydytoju. Pasitikrinti ypač svarbu tiems, kurių šeimos nariai serga arba anksčiau sirgo tuberkulioze ar kurie turėjo sąlytį su sergančiu tuberkulioze asmeniu.

Tuberkuliozė žaloja įvairius organus, bet dažniausiai – plaučius. Gydymas trunka 6–8 mėnesius. Vieno ligonio išgydymas valstybei kainuoja kelis tūkstančius eurų. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, chaotiškai arba su pertraukomis gydoma tuberkuliozė tampa lėtine ir sunkiai pagydoma liga, todėl tokie pacientai toliau platina ligos sukėlėjus. Tik pradėjęs gydytis ir visiškai pasveikęs žmogus yra nepavojingas aplinkiniams.

Žmogaus organizmo atsparumą tuberkuliozės bakterijoms silpnina netinkama mityba, pervargimas, neigiamos emocijos, išgyvenimai, lėtinės plaučių, skrandžio ligos, cukrinis diabetas, nesaikingas alkoholio vartojimas, rūkymas. Taip pat turi įtakos prasta asmens ir aplinkos higiena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.