Vizitas pas odontologą netekus dantų. Kodėl verta nedelsti?

Ar pamenate, kiek streso sukėlė danties netekimas Jums ar Jūsų aplinkiniams? Prisimenate tą jausmą, kai vengėte šypsotis, o kalbant burną norėjosi prisidengti ranka? O gal didžiausią stresą netekus danties kelia vizitas pas odontologą?

Vilniaus implantologijos centro gydytojas odontologas-periodontologas Algirdas Puišys.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Vilniaus implantologijos centro gydytojas odontologas-periodontologas Algirdas Puišys.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kauno implantologijos centro burnos, veido ir žandikaulių chirurgas, medicinos mokslų daktaras Dainius Razukevičius.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kauno implantologijos centro burnos, veido ir žandikaulių chirurgas, medicinos mokslų daktaras Dainius Razukevičius.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Šiaulių implantologijos centro gydytojas odontologas-periodontologas Žilvinas Čiužas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Šiaulių implantologijos centro gydytojas odontologas-periodontologas Žilvinas Čiužas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Panevėžio implantologijos centro gydytojas odontologas, burnos chirurgas Rokas Kuprys.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Panevėžio implantologijos centro gydytojas odontologas, burnos chirurgas Rokas Kuprys.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2017-03-28 08:07, atnaujinta 2017-04-07 01:41

Pakalbinus skirtinguose Lietuvos miestuose dirbančius odontologus, periodontologus, burnos, veido ir žandikaulių chirurgus paaiškėjo, kad netekus danties neverta laukti „geresnių laikų“ ar premijos. Prarastą dantį verta atkurti greičiau tiek dėl estetinių priežasčių, tiek dėl labai pragmatinių – vėliau jo atkūrimas kainuos brangiau, nes net ir vieno danties netekimas paveikia visos burnos ir žandikaulio sveikatą.

Vilniaus implantologijos centro gydytojas odontologas-periodontologas Algirdas Puišys

Kaip greitai būtina kreiptis į gydytoją netekus danties ir per kiek laiko dantis bus atkurtas?

Dantų, ypač priekinių, netekimas visuomet sukelia nemalonius jausmus. Todėl, nepriklausomai nuo atkūrimo galimybių, papildomų tyrimų ir kitų reikalingų veiksmų, pasirūpiname, kad pacientui būtų pritaikytas laikinas danties vainikėlis. Jis gerokai sumažina prarasto danties sukeltą stresą ir leidžia nevaržomai šypsotis.

Kai kuriems žmonėms pasiseka, nes jiems galime įsriegti implantus ir tą pačią dieną pritvirtinti naujus dantis, vadinamus karūnėlėmis. Tuomet sakoma, kad pacientas dantis atgavo per valandą. Tačiau šis metodas tinka toli gražu ne visiems. Tai parodo išsamūs tyrimai, kuriuos būtina atlikti prieš pradedant bet kokias implantacijos procedūras. Žmonėms, neseniai netekusiems vieno ar kelių dantų, implantuojant dantis problemų paprastai nekyla.

Kas keičiasi, jei netekus danties jis neatkuriamas keletą metų?

Tai viena dažniausių priežasčių, kodėl negalime paciento išleisti namo su naujais dantimis jau po pirmojo vizito. Kuo ilgiau gyvenama be danties, tuo didesnė tikimybė, kad atsiras kaulinio audinio trūkumas. Siekiant ilgalaikio implanto prigijimo, labai svarbus kriterijus – pakankamas kaulo kiekis. Jei kaulo nepakanka, jį reikia atkurti.

Jei dantys yra seniai prarasti ar prarasti traumos metu, jei žandikaulio kaulas yra sutirpęs, siekiant kokybiško implantavimo, būtina atkurti prarastą kaulo tūrį ir formą. Todėl pastebimas itin didelis skirtumas, kai praradęs dantį žmogus kreipiasi po mėnesio ar po dešimties metų. Kreipiantis vėliau didėja papildomų procedūrų ir su jomis susijusių išlaidų tikimybė. Šiuo atveju labai tiesiogiai laikas yra pinigai.

Kauno implantologijos centro burnos, veido ir žandikaulių chirurgas, medicinos mokslų daktaras Dainius Razukevičius.

Kas svarbu žmogui, turinčiam keletą dantų ar jų išvis neturinčiam?

Jei viršutiniame ar apatiniame žandikaulyje trūksta visų dantų, yra keli būdai, kaip galima juos atkurti. Pirmas būdas – išimamieji protezai, jie nėra itin patogūs ir pacientai kartais juos blogai toleruoja. Antras būdas – fiksuojamieji išimamieji dantų protezai. Tokia sistema užtikrina stabilų protezų laikymąsi, nepatiriamas diskomfortas valgant ar kalbant. Fiksuojamieji išimamieji protezai tvirtinami prie dantų implantų specialia prilaikančia sistema. Jeigu viršutiniame ar apatiniame žandikaulyje trūksta visų dantų, galima rinktis trečiąją galimybę – fiksuojamą ir visam laikui ant implantų pritvirtinamą dantų tiltelį.

Siekiant kuo natūraliau atkurti visus viršutinio ar apatinio žandikaulio dantis, gali reikėti 6–8 implantų. Kadangi tiltelio nereikia nuolat išimti ir įdėti atgal, jis gali tarnauti ilgiau, nes mažiau dėvisi. Implantacijoje stebuklų nėra ir siekiant kokybiško rezultato, būtina užtikrinti tam tikras sąlygas, tokias kaip pakankamai kaulinio audinio, dantenų, kokybiškas protezavimas ir pacientui tenkanti dantų priežiūra namuose bei profesionali burnos higiena 2 kartus per metus. Kartais, siekiant išvengti sudėtingų ir kelių pakopų operacijų, galima rinktis vadinamuosius zigomatinius implantus. Tokiais atvejais reikalingi 4 implantai. Svarbu suprasti, jog kiekviena metodika turi savo privalumų ir indikacijų, todėl netekus dantų visas galimybes būtina aptarti su gydytoju.

Šiaulių implantologijos centro gydytojas odontologas-periodontologas Žilvinas Čiužas

Kaip rekomenduojama atkurti kelis greta esančius dantis?

Yra keletas būdų šiai problemai išspręsti. Galima naudoti nuimamuosius dalinius protezus (tai, ką esame įpratę vadinti tiltu). Tačiau šiuo atveju gali būti jaučiamas diskomfortas burnoje ar kiti nepatogumai. Gydytojai visada siekia išsaugoti esamus dantis, o norint užfiksuoti dalinius protezus, šalia esančius sveikus dantis reikia šlifuoti.

Taip pat būtina atsižvelgti į tai, kad toje vietoje ilgainiui ima nykti kaulas, nes protezai nesukuria normalios apkrovos žandikauliui ir nestiprina raumenų. Kelis trūkstamus dantis galima atkurti ir dantų implantais. Implantu galima pakeisti kiekvieną trūkstamą dantį arba dėti implantų tiltelį. Tokiu būdu yra sukabinami nauji dantų vainikėliai ir fiksuojami ant dviejų (ar daugiau) implantų pagrindo. Toks implantų užfiksuotas tiltelis yra stabilus, patvarus, jo negalima nuimti. Be to, jis turi dar ir kitų privalumų:

• išsaugomi sveiki dantys, nes nereikia šlifuoti šalia esančių dantų;

• sukuriama natūrali apkrova žandikauliui, kaulas apsaugomas nuo nykimo, o veido forma nekinta – žmogus neatrodo pasenęs pirma laiko;

• implantai veikia kaip natūralus dantis, nejaučiama diskomforto nei valgant, nei šypsantis ar bendraujant;

• implantai gali tarnauti visą gyvenimą.

Panevėžio implantologijos centro gydytojas odontologas, burnos chirurgas Rokas Kuprys

Ką dar būtų svarbu žinoti netekus danties ar keleto jų?

Siūlau nelaukti ir ateiti pasikalbėti su specialistu. Dažnai nesusimąstome, jog dantų netekimas yra viena iš priežasčių, dėl ko ima keistis veido forma. Be to, netekus danties pradeda nykti kaulas. Taip atsitinka tuomet, kai žandikaulis nebegali vienodai paskirstyti kramtymo jėgos. Jei jis nėra stimuliuojamas tose vietose, kuriose nėra dantų, ilgainiui pradeda silpnėti. Taip kaulas pradeda nykti, o žmogaus veidas, praradęs dantų ir kaulų atramą, pradeda kisti ir senti pirma laiko. Dantų implantai padeda išvengti kaulo sunykimo.

Dantų implantavimas jau daugiau nei 50 metų yra vienas pažangiausių dalykų šiuolaikinėje implantologijoje. Dantų implantai leidžia jaustis, lyg turėtumėte savus dantis, ir ilgainiui pamiršti, kad kažkada buvote jų netekę.

Kiekviena situacija – individuali. Patyręs odontologas-implantologas, įvertinęs Jūsų situaciją, padės sudaryti efektyviausią individualų gydymo planą, įvardins galimas alternatyvas ir jų kainas, patars ir paaiškins, kaip vyksta procedūros ir gijimas. Su gydytoju visada drąsiai aptarkite naudojamas medžiagas, galimą riziką, rezultatą, kurio tikitės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.