Vienas dalykas gali aptemdyti pavasario džiaugsmus, bet štai kaip tai galima išspręsti

Ankstyvą pavasarį, kai orai dar labai permainingi, dažną užklumpa sloga. Žmonės neretai į šį nemalonų negalavimą numoja ranka, abejingai žiūri į pirmuosius jos simptomus ir neskuba gydytis. Tačiau VšĮ Kėdainių PSPC šeimos gydytoja Joana Kleivienė perspėja, kad į slogą reikia žiūrėti kaip į labai rimtą ligą, paaiškina, kad nekvalifikuotai gydoma ar visai negydoma sloga gresia komplikacijomis. Šeimos gydytoja išsamiai paaiškina, kas yra sloga, kas ją sukelia, kuo ji pasireiškia, ar sloga gali būti užkrečiama bei kokie tinkamiausi slogos gydymo būdai.

Ankstyvą pavasarį, kai orai dar labai permainingi, dažną užklumpa sloga. Žmonės neretai į šį nemalonų negalavimą numoja ranka, abejingai žiūri į pirmuosius jos simptomus ir neskuba gydytis.<br>123rf nuotr.
Ankstyvą pavasarį, kai orai dar labai permainingi, dažną užklumpa sloga. Žmonės neretai į šį nemalonų negalavimą numoja ranka, abejingai žiūri į pirmuosius jos simptomus ir neskuba gydytis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Raicevičienė (www.rinkosaikste.lt)

2017-04-01 15:10, atnaujinta 2017-04-06 18:14

– Kas yra sloga ir kas ją sukelia? Ar sloga gali būti užkrečiama?

Sloga (rinitas) – nosies ertmės gleivinės uždegimas. Jam būdingas nosies užburkimas,išskyros iš nosies, čiaudulys, nosies niežulys. Dažniausiai slogą sukelia virusai,tačiau gali prisidėti ir bakterijos. Alerginę slogą gali sukelti išorinės aplinkos alergenai (žolių,piktžolių,medžių žiedadulkės, mikroskopinių grybų sporos), tiek namų aplinkos alergenai (namų dulkių erkutės, naminių gyvūnų epidermis, plaukai, seilės, paukščių plunksnos, pelėsiai, vabzdžiai, pvz., tarakonai). Vaikams alerginė sloga – viena dažniausių lėtinio rinito priežasčių (serga apie 10 proc.vaikų).

Sloga yra užkrečiama liga (išskyrus alerginį rinitą) – tai oro-lašelinė infekcija.Užsikrečiama nuo žmogaus, kuris čiaudi, kosti ir skleidžia patogeninius virusus į orą. Inkubacinis periodas – 1-3 dienos.

– Ar pastebima, kad sloga labiau sergama pavasarį, kodėl?

Pavasarį atgyja gamta – pradeda žydėti gėlės, žolynai,medžiai, todėl paūmėja alerginės slogos.Taip pat neatšilus žemei,bet pašvietus pavasarinei saulei, dauguma mūsų, labai paskuba nusimesti šiltus drabužius, dėl to padaugėja peršalimų, viršutinių kvėpavimo takų infekcijų,o sloga – beveik nuolatinis šių ligų palydovas.

– Kokie slogos simptomai ar tik „varvanti“ nosis, ar jie slypi ir giliau?

– Sloga gali būti ūminė ir lėtinė. Ūminė sloga prasideda staiga – atsiranda sausumo, deginimo, perštėjimo, kutenimo jausmas nosyje, dažnai ir ryklėje, gerklėje, čiaudėjimas. Kartu atsiranda silpnumas, galvos skausmas. Kartais gali neženkliai pakilti kūno temperatūra. Kvėpavimas per nosį tampa apsunkintas.Tai vadinama sausoji stadija, kuri trunka keletą valandų ar 1-2 paras.

Vėliau iš nosies pradeda tekėti gausios vandeningos išskyros, daugėja gleivių, kurios dirgina odą ir gleivinę.Dėl to gali parausti ir patinti nosies prieangio bei viršutinės lūpos oda, ašaroti akys, ūžti ausyse.Tai serozinių išskyrų stadija. Gleivingų ir pūlingų išskyrų stadija prasideda 3-5-tą ligos dieną.Nosies išskyros tampa gleivingos ir pūlingos, iš pradžių pilkšvokos, po to gelsvos ir žalsvos.Vėliau išskyrų mažėja, nyksta nosies gleivinės paburkimas, normalėja kvėpavimas pro nosį ir po 5-9 parų ūminis rinitas baigiasi.

– Patvirtinkite ar paneikite, ar iš tiesų, gydoma sloga trunka savaitę, o negydoma – 7 dienas?

– Nesutikčiau su šiuo posakiu, nes sloga tiek gydoma, tiek negydoma gali trukti tik 2-3 dienas, o kartais gali trukti 3-4 savaites ir pereiti į lėtinę formą.

– Kokie tinkamiausi slogos gydymo būdai? Ar vienodai sloga gydoma suaugusiems ir vaikams?

– Pirmiausia svarbu pažymėti, kad nosies tualetu reikia rūpintis kasdien. Taip kaip valome dantis keletą kartų per dieną, taip ir nosį turėtume persiplauti paprastu vandeniu kasdien.Jei jau prasidėjo sloga, rekomenduojama keletą kartų per dieną naudoti druskingesnį jūros vandenį, kuris ne tik sudrėkina bei išvalo nosies gleivinę, bet ir mažina gleivinės paburkimą („atkemša nosį“). Nosies sekretas gali lengviau nutekėti, palengvėja kvėpavimas, o gleivinėje nesikaupia pavojingi mikroorganizmai.Jei sloga labai stipri ir varginanti,o gydymo jūros vandeniu nepakanka – galima jį derinti su vietinio poveikio gleivinę sutraukiančiais vaistais (cheminiais dekongestantais).Vietinio poveikio nosies gleivinę sutraukiantys vaistai kūdikiams skiriami ne ilgiau kaip 3, vyresniems vaikams – ne ilgiau kaip 5-7 dienas. Svarbu atminti, kad vietinio poveikio gleivinę sutraukiančius vaistus (cheminius dekongestantus) naudojant ilgiau nei leistina, ar didesnėmis nei rekomenduojama dozėmis, jie gali pažeisti nosies gleivinę, vystosi pripratimas prie šių vaistų. Vyresniems vaikams galima vartoti sisteminio veikimo geriamuosius dekongestantus, antialerginius vaistus, bet dėl jų skyrimo būtina konsultuotis su gydytoju.

– Ar dažnai dėl slogos pacientai kreipiasi į šeimos gydytoją?

– Nors pakankamai dažnai ateina pacientai su prašymu parašyti antibiotikų argumentuodami, kad sloga jiems niekada „nepraeina be šių preparatų“, arba jau patys pradėję juos vartoti, tačiau esant slogai antibakteriniai preparatai neskiriami, nes jie neveikia nei ligos eigos, nei komplikacijų dažnio. Todėl visada geriau dėl gydymo konsultuotis su savo šeimos gydytoju, o gydytojui norisi palinkėti „nepasiduoti paciento spaudimui antibiotikų išrašymui be indikacijų“.

Lėtinio rinito gydymo principai susiję su ligos priežasties, rizikos veiksniais, jų šalinimu (alerginio rinito atveju šalinami alergenai, aplinkos dirgikliai, skiriamas kombinuotas gydymas antihistamininiais, hormoniniais preparatais, specifine imunoterapija).

– Ar visad reikia griebtis medikamentinio gydymo? Galbūt yra tinkamų ir liaudiškų priemonių?

– Medikamentinio gydymo prireikia ne visada. Kartais padeda nosies praplovimai su druskingesniu vandeniu, nosies patepimai eteriniais aliejais, šiltų garų inhaliacijos taip pat naudojant įvairius eterinius aliejus (pvz.: arbatmedžio, pušų ekstrakto, eukalipto), karštos plaštakų, pėdų vonelės, šilti gėrimai. Nosiai iššnypšti vartojamos tik vienkartinės servetėlės, vienu metu šnypščiama tik viena nosies ertmė. Patalpos turi būti drėkinamos, pakankamai išvėdintos.

– Ar vienodai sloga pavojinga vaikams ir suaugusiems? Ar neišgydyta sloga gali grėsti komplikacijomis. Kokiomis?

– Sergantys kūdikiai dėl sutrikusio kvėpavimo pro nosį negali tinkamai žįsti, nes turi įkvėpti pro burną, dėl to gali sutrikti jų virškinamojo trakto veikla. Neretai ūminis rinitas komplikuojasi ūminiu vidurinės ausies uždegimu, ypač kūdikiams (dėl kūdikių anatominių ypatumų – trumpo, santykinai horizontalesnio, plataus ausies trimito), ūminiu bakteriniu rinosinusitu, taip pat infekcija gali plisti ir į apatinius kvėpavimo takus. Kuo vaikas mažesnis, tuo sunkesnė ligos eiga. Tad savaime suprantama, kad kūdikiams ir vaikams sloga daug baisesnis priešas, nei suaugusiems.Tačiau senoliams,ypač sergantiems lėtinėmis ligomis, gulintiems ligoniams, kurių imuninė sistema nusilpusi, fizinės jėgos silpnos net nosies išpūtimui, sloga taip pat dažnai komplikuojasi sinusitais, apatinių kvėpavimo takų infekcijomis.

– Ar į slogą reikia žiūrėti kaip į labai rimtą ligą?

Į slogą reikia žiūrėti kaip į pakankamai svarbią ligą, kuri gali komplikuotis, pabloginti gyvenimo kokybę.

Daugiau Kėdainių aujienų – www.rinkosaikste.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.