Skausmas, niežulys ir bėrimai byloja apie didelę velykinę problemą

Velykų laikotarpiu tradiciškai suvartojamas itin didelis kiekis kiaušinių, tačiau kaip žinoti ar jiems nėra alergijos? Pasirodo, kiaušiniai yra vienas dažniausių alerginų ir vargiai nusileidžia tokiems kaip žemės riešutai ir pieno gaminiai, rašė draxe.com.

Alergija kiaušiniams gali pasireikšti įvairiais simptomais.<br>123rf nuotr.
Alergija kiaušiniams gali pasireikšti įvairiais simptomais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2017, 10:52 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 4:00 PM

Labiausiai alergizuojanti dalis yra baltymas, tačiau ir trynys gali kelti problemų. Pastebėta, kad alergiški žmonės tarsi instinktyviai vengia negalavimus jiems sukeliančių produktų. Tokie asmenys bet kokiu atveju jau yra susidūrę su kiaušiniais juos vartodami su maistu ar vakcinomis.

Kenčiančių nuo šios alergijos organizmo imuninė sistema kiaušiniuose esančius baltymus „supainioja“ su kenksmingomis medžiagomis, prieš kurias būtina kovoti. Taigi, suvalgius šio produkto imuninė sistema išleidžia histaminą ir kitas medžiagas, kurios gali sukelti išviršines bei vidines alergines reakcijas.

Jeigu po kiaušinių suvartojimo pajautėte šiuos simptomus, gali būti, kad esate jiems alergiški: išbėrė odą, jaučiate patinimą, prasidėjo egzema, pasidarė sunku kvėpuoti, ėmėte sloguoti, čiaudėti, paraudo ir pradėjo niežtėti akys, ėmė skaudėti pilvą, pykinti, prasidėjo vėmimas, viduriavimas ar anafilaksija.

Kartais šiems požymiams patirti nereikia nė suvalgyti kiaušinių, užtenka juos paliesti (pvz., su kaukėmis, gaminant ar pan.), todėl žinant apie savo alergiją yra labai svarbu imtis ypatingų atsargos priemonių.

Nors alergija kiaušiniams gali išsivystyti kiekvienam, kai kurie asmenys patiria didesnę riziką nei aplinkiniai. Tai lemia ir amžius – pastebėta, kad vaikai yra daug dažniau alergiški šiam produktui nei suaugusieji.

Labiau į alergijas linkę tie vaikai, kurie kenčia nuo kitų odos ligų, pvz., egzemos, žvynelinės ir kitų. Taip pat pastebėta, kad sunkiausias alergines reakcijas išgyvena 6-15 mėn. amžiaus vaikai.

Tai, ar vaikas turės alergiją maistui lemia ir genetika – jeigu vienas arba abudu tėvai kenčia nuo sezoninės ar alergijos maistui, didėja tikimybė, kad jų atžala taip pat turės šią problemą. Laimei, net 70 proc. vaikų alergiją kiaušiniams išauga iki 16 m. amžiaus.

Suaugusiems tokia alergija išsivysto daug rečiau nei vaikams. Dažniausiai būna, kad suaugęs asmuo pagaliau suvokia problemą turėjęs nuo vaikystės.

Jeigu pastebėjote, kad pavalgius kiaušinių turinčio maisto jums sutriko virškinimas, gali būti, kad kenčiate ne nuo alergijos, bet nuo produkto netoleravimo. Netoleruojant kiaušinių galite jausti pykinimą, vėmimą, viduriavimą, kankinti rėmuo, kamuoti pilvo skausmas.

Norint suprasti, kas kelia problemas – maisto alergija ar netoleravimas – verta atkreipti dėmesį į kelis aspektus. Jeigu simptomai pasireiškė kas kartą suvalgius net ir nedaug produkto, staiga beisukėlė stiprią reakciją – tai greičiausiai alergija.

Jeigu simptomai pasireiškia palaipsniui, paprastai po didelio suvartoto produkto kiekio ir nekelia grėsmės gyvybei, tai greičiausiai maisto netoleravimas.

Itin alergiški žmonės turėtų būti atsargūs ir skiepydamiesi. Daugelyje vakcinų (pvz., apsaugančių nuo gripo) yra kiaušinių baltymų, todėl prieš skiepijantis verta įspėti tiek medikus, tiek pačiam pasidomėti vakcinos sudėtimi. Jų taip pat yra nosies purškaluose ir kituose vaistuose, todėl atidumas ir atsarga yra būtini.

Kiti kiaušinių baltymui pavadinti vartojami vardai: albuminas, globulinas, lecitinas, livetinas, lysozymas, vitelinas ir visi pavadinimai, šaknyje turintys ova ir ovo (liet. kiaušinis).

Laimei, gaminant galima apsieiti ir be kiaušinių.

1. Obuolių, bananų ir kitų vaisių tyrė

Šis produktas yra tinkamiausias gaminti pyragams, keksiukams ir duonelę. 1/4 stiklinės vaisių tyrės atitinka vieną kiaušinį. Jei norite, kad gaminys nebūtų per saldus, įsitikinkite, kad naudojate nesaldintą obuolių tyrę. Ji ne tik „suklijuos“ ingredientus, bet ir išlaikys juos drėgnus.

Svarbu paminėti, kad sunokę bananai gali smarkiai pasaldinti gaminį, todėl juos geriausia naudoti desertuose bei atitinkamai sumažinti vartojamo cukraus kiekį.

2. Valgomoji soda ir actas

1 kiaušinis atitinka 1 a.š. valgomosios sodos sumaišytos su 1 v.š. balto acto ir 1 v.š. vandens. Šis derinys tinkamiausias išlaikyti saldžių gaminių, pvz., pyragų, keksų purumui. Be to, labiausiai tinka naudoti daugiau nei vieno kiaušinio reikalaujančiuose receptuose.

3. Chia ir linų sėklos

1 kiaušinis atitinka 1 v.š. maltų sėklų ir 3 v.š. mišinį. Geriausiai tinka kepant pyragus, keksus, duoną, mielinius gaminius, sausainius ir šokoladinius desertus. Šis mišinys iš tiesų primena kiaušinį, tačiau turi kiek riešutus primenantį skonį. Be to, maltas chia sėklas ir linų sėmenis yra verta įberti ir į paprastus kepinius, taip juos praturtinant skaidulomis.

Taip pat galima įsigyti ir miltelių pavidalo kiaušinių pakaitalą, kurį reikia vartoti taip, kaip nurodyta ant pakuotės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.