Kulnus turite slėpti nuo svetimų akių? Pateikė esmines priežastis, kodėl taip nutinka

Vasara jau „ant nosies“, o jūsų šiurkštūs ir suskeldėję kulnai visur kliūna, galbūt net skauda? Netvarka. Tokia būklė gali grėsti infekcija! O jei dar patys kulnų odą karpote ir kitaip žalojate – nieko gera nelaukite, tuo įsitikinus Klaipėdos Odos ir venerinių ligų poliklinikos vedėja, gydytoja dermatovenerologė Aldona Kajutytė. Ji portalo lrytas.lt skaitytojams pasakoja, kokios kulnų skilinėjimo priežastys ir kaip nuo šios problemos apsisaugoti.

Suskilinėję kulnai – problema, kurią spręsti būtina.<br>„123rf.com“ nuotr.
Suskilinėję kulnai – problema, kurią spręsti būtina.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 24, 2017, 10:26 AM, atnaujinta Apr 28, 2017, 10:14 AM

- Dėl kokių priežasčių gali skilinėti pėdų kulnai?

Priežasčių, kodėl skilinėja pėdų kulnai gali būti ne viena. Jei tai nutinka moteriai, reikėtų atkreipti dėmesį į jos amžių. Brandaus amžiaus moterims tai gali būti susiję su klimaksu ir kiaušidžių veiklos pasikeitimais, kitaip tariant, kulnai skilinėja dėl moteriškų hormonų sumažėjimo. Tuomet reikėtų kreiptis į ginekologus. Tokiais atvejais gali būti veiksmingi nakvišų aliejaus prepearatai.

Kita, kur kas dažnesnė skilinėjančių kulnų priežastis – netinkama avalynė. Įvairios basutės, aukštakulniai ar kiti batai, kurie suplaka, nusausina odą. Nuolat traumuojama oda storėja, atsiranda įtrūkimų.

Kulnų oda storėti ir skilinėti gali ir dėl tam tikrų ligų, kurios gali būti įgimtos, pavyzdžiui, atopinis dermatitas. Tačiau paprastai žmonės jau žino apie šias odos ligas ir kaip jas spręsti.

- O kaip dėl grybelio?

– Taip pat negalima atmesti ir grybelio. Kartais sustorėjusią bei suskilinėjusią kulnų odą žmonės tepa tik įvairiais emolientais, drėkinančiais, riebesniais kremais, tačiau norimo rezultato negauna. Tuomet paaiškėja, kad kulnus užpuolęs grybelis. Tokiu atveju būtina kreiptis į gydytoją dermatologą ir atlikti tyrimus.

- Jei grybelis nepasitvirtina, galima naudoti liaudiškas priemones?

Jei grybelio diagnozė nepasitvirtina, kitų odos ligų neturite, galite naudoti drėkinančias ir odą minkštinančias priemones, galite kreiptis į specialistus ir dėl fizioterapinių procedūrų.

Jei grybelis neaptiktas, gydytojas dermatologas vis tiek paskiria gydymą, pataria, kaip ir ką daryti. Žinoma, galima daryti kojoms voneles, tarkime, su jūros druska ar soda, jei kalbėsime apie liaudiškas priemones. Tačiau labai svarbu nepakenkti sau ir pasitarti su specialistu.

Tačiau pačiam suskilinėjusių kulnų trinti ir eksperimentuoti, nežinant priežasties, nereikėtų. Žinoma, galima kreiptis į pedikiūro specialistus, tačiau ši priemonė bus laikina, nes nebus aiški priežastis.

- Kokias didžiausias klaidas daro žmonės, prižiūrėdami suskilinėjusius kulnus?

– Neretai labai grubiai juos karpo, atsluoksniuoja jų odą, tuomet kyla didelė infekcijos rizika, kulnai gali net užpūliuoti. Neplėšykite, nedraskykite ir nekarpykite jos, geriausia laikytis gydytojo rekomendacijų.

P.S. Nepamirškite reguliariai plauti pėdų, tam geriausia naudoti šiltą vandenį, o po procedūros kulnus, jei nesergate grybeliu, patepti šiltu aliejumi. Galite pasidaryti ir šildomąjį kojų masažą: naudokite riebų kojų kremą . Pasitepus priemone ir ją įmasažavus tereikės apsimauti medvilnines kojines.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.