Grėsminga žinia šių gėrimų mėgėjams - laikas susirūpinti

Ar kada susimąstėte, kokie kenksmingi sveikatai gali būti becukriai, „dietiniai“ vaisvandeniai? Nors tai ir atrodo sveikesnis pasirinkimas už daug cukraus turinčius gėrimus, mokslininkai teigia, kad, deja, viskas nėra taip paprasta, rašė draxe.com.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2017, 7:37 AM

Pasirodo, dirbtiniais saldikliais paskaninti gėrimi didina insulto bei silpnaprotystės riziką. Kitaip tariant, šie gėrimai tiesiogiai kenkia smegenims. 

Bostono universiteto mokslininkai nustatė, kad „dietinius“ gėrimus geriantys asmenys patiria net tris kartus didesnę riziką patirti insultą ar vėliau susirgti silpnaprotyste. Tačiau tai nereiškia, kad cukraus turintys gėrimai yra sveikesni. Jie taip pat gali sukelti daugybę sveikatos problemų, tokių kaip diabetas, nutukimas ir pan.

Ištyrę daugiau nei 3 tūkst. žmonių ir atrado nerimą keliančias saldikliais pasaldintų vaisvendenių gėrimo tendencijas. Ieškodami, kas sukelia insultus ir silpnaprotystę atitinkamai vyresnio nei 45 m. ir vyresnio nei 60 m. amžiaus žmonėms, tyrėjai nustatė, kad dažnas tokių gėrimų vartojimas riziką susirgti šiomis ligomis net patrigubina.

Ši rizika nesumažėjo net ir atmetus kitus rizikos veiksnius, kaip persivalgymas, bloga mityba, nejudrumas ar rūkymas.

„Nors reikia tolimesnių tyrimų, ši studija parodė, kad, kaip ir manyta, iš saldžių gėrimų naudos tikėtis nereikėtų. Nesvarbu, ar jie saldinami su cukrumi, ar su dirbtiniais saldikliais. Panašu, kad nuo seno žinomas vanduo yra kone vienintelis tikrai mūsų kūnams ir sveikatai naudingas gėrimas, prie kurio vartojimo privalome priprasti visi“, - teigė vyriausias turimo vadovas, neurologijos profesorius Sudha Seshadri iš Bostono universiteto Alzheimerio ligos centro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.