Šimtai vaikų Kauno apskrityje rizikuoja susirgti mirtimi pasibaigti galinčia liga

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamentas informavo, kad 2 metų vaikai ir 17 metų paaugliai yra nepakankamai apsaugoti nuo stabligės.

 Šimtai vaikų ir paauglių nepasiskiepijo nuo pavojingos ligos.<br> T.Stasevičiaus nuotr.
 Šimtai vaikų ir paauglių nepasiskiepijo nuo pavojingos ligos.<br> T.Stasevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-04-28 11:54, atnaujinta 2017-04-28 12:02

Skiepijimo apimtys abiejose vaikų amžiaus grupėse 2016 m. Kauno mieste siekė vos 88 proc. ir buvo nepakankamos, t. y. nesiekė Pasaulinės sveikatos organizacijos rekomenduojamų 95 proc. skiepijimo lygio.

Nuo stabligės liko neapsaugota 700 dviejų metų amžiaus vaikų ir 515 septyniolikmečių.

Esant mažoms skiepijimo stabligės vakcina apimtims, net ir menkas susižeidimas buityje ar trauma sportuojant, žaidžiant, poilsiaujant gamtoje gali tapti sunkios, užkrečiamosios ligos – stabligės – priežastimi. Negydoma ji gali baigtis mirtimi.

Primename, kad stabligė – ūmi infekcinė liga, kurią sukelia stabligės sukėlėjo Clostridium tetani, augančio anaerobinėmis (be deguonies) sąlygomis žaizdoje, išskiriamas toksinas, pažeidžiantis nervų sistemą ir sukelianti raumenų traukulius. 

Stabligės infekcijos šaltinis – įvairūs gyvūnai (arkliai, galvijai, avys, šunys, katės ir kt.), kurių žarnyne gyvena stabligės sukėlėjai. Su išmatomis sukėlėjai patenka į aplinką ir virtę sporomis ilgai išlieka dirvožemyje.

Stablige užsikrečiama per pažeistą odą, žaizdas, ypač užterštas žemėmis.

Asmuo gali užsikrėsti net neišėjęs iš namų – įsipjovęs nešvariu peiliu, pargriuvęs ant žemės, užlipęs ant šukės ar vinies kieme. Nuo 1956 m. Lietuvoje pradėjus skiepyti vaikus pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, dažniau serga vyresnio amžiaus žmonės, kurie daugelį metų nebuvo skiepyti sustiprinamąja stabligės vakcinos doze.

Efektyviausia priemonė, padedanti apsisaugoti nuo šios pavojingos ligos yra skiepai, nes persirgus stablige ir pasveikus, natūralus ilgalaikis imunitetas nesusidaro ir galima sirgti pakartotinai, o traumų išvengti negali nei vienas žmogus.

Pirmieji nuo stabligės nemokamai skiepijami pagal Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių 2, 4, 6 ir 18 mėnesių amžiaus vaikai. Vėliau imunitetas sustiprinamas 6-7 m. amžiaus vaikus paskiepijant, kombinuota keturvalente vakcina nuo stabligės, difterijos, kokliušo ir poliomielito, o 15-16 metų amžiaus paauglius – stabligės, difterijos, kokliušo vakcina. Tad visų laiku nepaskiepytų nuo stabligės mažamečių ir paauglių tėveliai turėtų suskubti ir kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Svarbu priminti, kad vėliau siekiant palaikyti imuninę apsaugą, pasiskiepyti nuo stabligės būtina reguliariai ne rečiau, kaip kas 10 metų. Visi asmenys, patyrę traumą ir vyresni nei 26 metų amžiaus suaugusieji kas 10 metų nuo difterijos ir stabligės skiepijami valstybės biudžeto lėšomis, t. y. nemokamai. Norintieji pasiskiepyti ir apsisaugoti nuo minėtos ligos, turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.