Odontologės patarimai padės sutaupyti laiko ir pinigų

Jauna panevėžietė dantų gydytoja kasdien rankoje laiko modernų dantų grąžtą, tačiau ji pati niekada nėra patyrusi dantų gręžimo. Įspūdinga gydytojos šypsena krinta į akis ir pacientams. Jie stebisi, kad galima turėti tokius gražius natūralius dantis. „Reikia juos prižiūrėti“, – atsako medikė.

Odontologė M.Kuprytė nėra patyrusi dantų gręžimo. Ji sako, kad svarbiausia yra gera dantų priežiūra. <br>A.Švelnos nuotr.
Odontologė M.Kuprytė nėra patyrusi dantų gręžimo. Ji sako, kad svarbiausia yra gera dantų priežiūra. <br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Inga Smalskienė, (panskliautas.lt)

May 2, 2017, 3:50 PM, atnaujinta May 3, 2017, 12:56 PM

Užaugo nepažinusi baimės

Panevėžietė Milda Kuprytė po studijų Vilniaus universitete, blizgančiais pažymiais įgijusi odontologės diplomą, grįžo gyventi ir dirbti į gimtąjį Panevėžį. Jau keleri metai mergina dirba Nemuno odontologijos klinikoje.

Mergina pasekė savo mamos odontologės Rasos Kuprienės, dirbančios toje pačioje klinikoje, pėdomis.

Vaikystėje M.Kuprytė, skirtingai nei daugelis jos bendraamžių, visiškai nebijojo odontologų. Mergaitės dantys visada buvo sveiki. Jos mama nuo mažens labai rūpinosi vaikų burnos sveikata. M.Kuprytė iki šiol nėra patyrusi dantų gręžimo.

Graži gydytojos šypsena krinta į akis ir pacientams. Jie stebisi, kad galima turėti tokius gražius natūralius dantis.

Medikė neneigia, kad tai lemia ir genai. Jos mama irgi gali pasigirti sveikais dantimis.

Svarbiausia – gera dantų priežiūra

Vis dėlto M.Kuprytė tvirtina, kad burnos sveikata ir dantų grožis pirmiausia priklauso nuo to, kaip jais rūpinamasi nuo ankstyvos vaikystės ir visą likusį gyvenimą. Todėl gydytoja savo mažųjų pacientų tėvus stengiasi išklausinėti, kaip jie prižiūri atžalų dantis, o prireikus duoda ir vertingų patarimų.

Gydytoja ir suaugusių pacientų neišleidžia iš kabineto nepamokiusi, ką daryti, kad ilgiau neprireiktų odontologo pagalbos.

Pasak M.Kuprytės, daugelis žmonių nemoka pasirinkti tinkamo dantų šepetėlio, nenaudoja papildomų dantų priežiūros priemonių, tokių kaip dantų siūlas ar tarpdančių šepetėlis. Būtent šios priemonės padeda pasiekti dantų vietas, kurių nepasiekia įprastas šepetėlis.

Klaidingai mano tie, kurie sako, kad pakanka per dantis vieną ar du kartus pabraukti šepetėliu, ant kurio uždėta dantų pastos, ir dantys jau išvalyti.

Gydytoja įspėja, kad prasta burnos higiena yra ligų šaltinis. Mat burnoje užsilieka maisto likučių, kurie pūva ir sukelia ėduonį.

Pirma reikia susipažinti

Vaikų dantų būklė labai priklauso nuo to, kaip jais rūpinasi tėvai. Kol vaikas mažas, jo dantukus turėtų valyti tėvai, o jam paūgėjus pamokyti, kaip teisingai išsivalyti pačiam.

Vaikų dantų sveikata daug priklauso ir nuo jų mitybos. Jie greičiau genda, jeigu vaikas užkandžiauja traškučiais, saldumynais, geria gėrimus su saldikliais. Kitaip sakant, vadinamasis nesveikas maistas yra tikras dantų priešas.

M.Kuprytė tėvams pataria pirmą kartą pas odontologą vaiką atvesti ne gydyti, o susipažinti. Pamatęs, kaip atrodo odontologo kėdė, įrankiai, kuriais jis dirba, ir pabendravęs su gydytoju mažylis patirs mažiau streso.

Nereikia laukti skausmo

Pasak M.Kuprytės, profesionali dantų higiena yra pagrindinė dantų ir periodonto ligų, kuriomis sergant jų netenkama, profilaktikos priemonė. Po reguliarių profesionalios burnos higienos procedūrų ir tinkamai išmokus valytis dantis, nustoja kraujuoti dantenos, dingsta blogas burnos kvapas, juntamas gaivumas ir švarumas burnoje. Dantys taip apsaugomi nuo ėduonies, periodonto ir kitų burnos gleivinės ligų.

Profesionalią burnos higieną dažniausiai rekomenduojama atlikti 1–2 kartus per metus, tačiau yra atvejų, kai tai būtina daryti ir kas tris mėnesius.

„Tinkama nuolatinė dantų priežiūra bei profilaktiniai apsilankymai pas odontologą kartą ar porą kartų per metus padeda išvengti sudėtingų odontologinių problemų“, – sako gydytoja.

Nereikia laukti, kol dantis pradės skaudėti. Kuo anksčiau pradedamas gydymas, tuo mažesnės gydymo sąnaudos, tuo mažesnis diskomfortas žmogui.

Inga Smalskienė, (panskliautas.lt)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.