Daliaus Mertino kova su liga buvo ilga ir varginanti: pirmieji požymiai – lyg peršalimo

Ne paslaptis, jog žinomas aktorius Dalius Mertinas ne vienus metus kovojo su onkologine liga. Vienam garsiausių Lietuvos aktorių baimėje teko gyventi daugiau nei dešimtmetį. Tiek laiko jis kovojo su negailestinga limfoma – kraujo vėžiu. Per visą gydymosi laiką D.Mertinui teko nusivilti ne kartą, mat patyrė net keturis ligos atkryčius.

Dalius Mertinas daugiau nei dešimtmetį kovojo su kraujo vėžiu.<br> Lrytas.lt ir 123rf nuotr.
Dalius Mertinas daugiau nei dešimtmetį kovojo su kraujo vėžiu.<br> Lrytas.lt ir 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2017, 12:35 PM, atnaujinta May 4, 2017, 2:43 PM

Baisią diagnozę, privertusią išsukti iš įprastų vėžių, aktorius išgirdo 2003-iaisiais. Apie kankinančius nerimo ir nevilties metus stengiantis pasveikti D.Mertinas ne kartą pasakojo garsiai.

Žinia apie dar vieną, ketvirtąjį, aktoriaus ligos atkrytį „Lietuvos rytą“ pasiekė praėjusių metų liepos pabaigoje. Interviu metu paklaustas, kaip jaučiasi, žinomas aktorius nebuvo linksmas: „Galėčiau ir geriau jaustis. Sakau tai tiesiai šviesiai – tenka lankytis Santariškėse. Skaudu, bet tai susiję su ligos atkryčiu.“

Kiek vėliau, rūgpjūčio pradžioje, įtariama sukėlusi avariją ir pasišalinusi iš įvykio vietos verslininkė Laima Mertinienė teisme prašė neatimti teisės vairuoti. L.Mertinienė teisme gynėsi, kad jai būtinai reikalingas vairuotojo pažymėjimas, mat turi vežioti vyrą pas medikus. Teisėja pasiteiravo, ar D.Mertinas pats nevairuoja. Ši atsakė, kad vairuoja, bet kai sunkiai serga, ji turi tai daryti. Deja, teismo sprendimas L.Mertinienei tuomet nebuvo palankus. 

Spalio pradžioje portalui lrytas.lt susisiekus su D.Mertinu ir pasiteiravus apie sveikatą, jis tikino esąs nusiteikęs pozityviai, tačiau pageidavo leisti jam „ramiai gydytis“ ir nepublikuoti žinučių apie sveikatos būklę.

Prasideda tarsi peršalimas

Limfomos simptomai iš pradžių labai panašūs į virusinių ar peršalimo ligų simptomus, todėl diagnozuoti ligą sudėtinga. Dažniausiai pasireiškiantis ligos simptomas – padidėję, bet neskausmingi kaklo ar pažastų limfmazgiai, kai kada jų atsiranda kirkšnių ar dubens srityje.

Limfomai taip pat būdingas kojų ir kulkšnių tinimas, pilvo pūtimas ir spazmai, naktinis prakaitavimas, apetito netekimas, svorio kritimas, šaltkrėtis, neįprastas kūno niežulys, nuovargis,  silpnumas, kosulys, dusulys, galvos skausmas.

Ligos atsiradimui įtakos turi tokie rizikos veiksniai kaip kai kurių cheminių medžiagų ir spinduliuotės poveikis, infekcijos, autoimuninės ligos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.